Hur stort är problemet med täckning i Iphone 4S?

Vi skrev i fredags om hur Apple skickat ut en uppdatering som ska hjälpa problemen med batteritiden i Apples nya mobiltelefon, Iphone 4S.
Men via flera tips, bland annat av @lewinpeter verkar flera har problem med täckningen i sina nya Iphone 4S.
Problemet är känt sedan länge med Apples förra telefonmodell, Iphone4, men under lanseringen av den senaste modellen gjorde man en stor sak av att man nu byggt en ny antenn med bättre täckning än någonsin tidigare.
Trots det menar flera användare att de upplever problem. Sajten Feber skrev till exempel redan förra veckan om att de fått in flera tips om problemet och på Macworlds forum är många användare irriterade.
Någon universell lösning verkar inte finnas, men flera har rapporterat om enskilda lösningar som fungerar för dem.
Själv är jag osäker inför mitt köp. Hur utbrett är problemet? Hur lätt är det att fixa? Om det är så mycket krångel med en uppdatering – är det värt köpet?
Har du tips som har fungerat för dig?
Rösta nedan, kommentera eller twittra med #4sproblem
(och vi utan Iphone4S får klicka på ”view results” för att se ställningen)Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Hmm. Undrar om inte problemet mer ligger hos operatörerna vars nät får det allt svettigare att klara all trafik som våra smartphones genererar. Har en ”källa med insyn” som uppger att det är ett reellt problem för dem.

 2. Ulf Seijmer says:

  Är personligen rätt säker på att det snarare rör sig om så kallade chattyapps som just nu sänker många nät (har berört det ytligt här: http://induo.wordpress.com/2011/11/08/kravande-mobiltbredband-pa-tillvaxt-tradlosa-lankar-811/) än mobilproblem. Tillexempel har iOS5 en twitterklient inbyggd, hur ofta uppdateras den och vad innebär det i prestandasänkning? Att användare har problem på fältet är en sak som kan bero på väldigt många faktorer. Jag säger inte att jag vet att 4S inte har problem, men det är helt andra analyser av prestanda som måste ligga till grund för detta än att användare rapporterar in fel. Operatörerna testar vad jag vet alla mobiler i sina labb, det vore naturligtvis kul om Tele2 kunde berätta för dig hur de olika modellerna skiljer sig åt. Tyvärr har de inte den transparensen att de lär göra det.

 3. Äh, om du bara håller telefonen i *rätt hand* så blir det säkert bättre. 😉

 4. Peter Lewin says:

  När jag var inne i en Tele2-butik (jag har Tele2 som operatör) så sa en personal att de hade haft liknande problem med en operatör (Sprint) i USA men att det hade löst sig med en uppdatering.

  • En uppdatering från vem? Apple?

   • Ulf Seijmer says:

    Det var ju bra att det löste sig men rent tekniskt så använder Sprint andra frekvensband och annan signaleringsteknik än svenska operatörer om jag inte minns fel. Sprint har 850/1900 MHz och CDMA, svenska operatörer 900 (fn. endast Tre)/2100 MHz och WCDMA. Är ju därmed inte säkert att de förhållandena kan översättas till de svenska, varken radiotekniskt eller signaleringsmässigt.

 5. André says:

  Jag hade inte ens dålig täckning, utan tappade den helt och den fungerade då inte förrän omstart. Löste sig dock genast när jag avaktiverade pinkoden (kör i stället med lösenkod för att låsa upp telefonen, så den kvittar ju egentligen) och nu har jag hästlängder bättre täckning än med 3G och 3GS. Inte minsta bekymmer.

 6. Det är så roligt att se hur Apple ännu en gång misslyckats med antenn problemen och då trots påstå att dem gjort en ny antenn som ska vara mycket bättre.
  Ändå säljer Apple miljontals första dagarna,
  Är det inte dags att inse att Apple kanske inte är bäst?

 7. Lite knas fråga.
  Man kan ha kass täckning beroende på att nätet är dåligt och man kan ha kass täckning på grund av att telefonen är dålig.
  Jag upplever dålig täckning med min 4S (borde alltså svara ja på din lilla undersökning) men jag har lika dålig täckning på samma plats med min Samsung Galaxy S och hade med min iPhone 3GS eftersom Telias nät i Luleå är riktigt dåligt bitvis.

  • Men du förstår ändå vad jag menar, utifrån den kontext frågan står i?

   • Men hur många tror du vet om deras täckning är kass pga nätet eller telefonen?

    • Ulf Seijmer says:

     Jag instämmer, det här är en komplex fråga och att peka på just en mobiltelefonmodell kräver att man går litet mer på djupet. Operatören Telia har just nu problem med belastningen i näten (det har bland annat NyTeknik skrivit om), andra operatörer lider sannolikt av samma problem. Tele2, som ju framställs som problematisk, delar 3G nät med Telia. Jag tycker att frågeställningen med dålig täckning känns märklig mot bakgrund av detta faktum, för som Beatrice skriver, hur vet man att det är täckningen och inte kapaciteten som är boven?
     Lyfter man blicken litet och skummar igenom det som skrivs internationellt har jag inte hittat liknande artiklar (jag säger inte att det finns och jag är ingen iPhone-expert, men jag skummar 50-100 artikelrubriker inom telekom per dag och har inget sett). Faktum är att tillexempel Consumer Reports i USA testat just iPhone 4S och konstaterar att den inte har de problem som iPhone 4 haft och fortfarande har. http://news.consumerreports.org/electronics/2011/11/consumer-reports-recommends-the-iphone-4s.html
     Eftersom Telia delar nät med Tele2 och enligt min erfarenhet har en både kunnig och hjälpsam presstjänst, kanske Ajour kan få fram ett uttalande från dem?
     Ett alternativ hade ju också kunnat vara att testa en iPhone 4 och en iPhone 4S mot varandra. Kanske hitta situationer och platser där eventuell överbelastning av mobilnätet kunde uteslutas (en lugn natt där man vet att ingen just nu använder mobilt bredband och operatören för närvarande inte uppgraderar mobilnätet)?
     Man skulle också kunna tänka sig att Ajour tog på sig att googla runt litet på nätet för att se om problemet de facto föreligger utanför landets gränser, eller om det är så att det är några av våra svenska mobilnät som just nu inte är så vassa som det borde?
     Det vore riktigt kul om ni hade energin att ta detta ett steg till bortom Febers inlägg och verkligen berätta för oss som hur det förhåller sig.

     • Anledningen till att det blir så stor grej av iPhone av olika modeller är för att det tillverkas hur många miljoner som helst jämfört med en vanlig android lur som kanske ett par hundra tusen.
      Och Android lurar säljs inte alls lika många av samma modell, så går inte att få samma bild men kan tänka mig att det är nätet överlag som är största problemet.

 8. Cilla says:

  Angående 4s och dålig täckning, telefonen hittar inte simkortet osv. Jag köpte min i fredags och har haft stora problem. Har gnällt på tele2s kundtjänst och varit i butiken där den köptes. Har hela tiden fått olika bud men idag fick jag veta att det kommer ett nytt simkort som ska avhjälpa dessa problem! Halleluja! De nya simkorten kommer inom kort att säljas tillsammans med 4s. Har man ett ”vanligt” microsim kan man vända sig till kundtjänst, i mitt fall tele2 0772-252525 och be dem skicka hem det här nya kortet. Enligt tele2 ska det funka sen. Har ju inte sett det än, mitt kommer nästa vecka, men jag håller tummarna.

 9. Peter Lewin says:

  Jag fick skicka in min telefon, fick en ny och sedan dess har det funkat.