Satt i Caremas advisory board – SVT bjöd in henne som proffstyckare

I fredags satt fd borgarrådet Kristina Axén Olin (M) i SVT Gomorron Sverige. Inget konstigt i det, Axén Olin är en del av ”Gomorrons” nyhetspanel. Desto märkligare var det att SVT valde att prata med henne om Carema, boendet som Dagens nyheter avslöjat vanvårdat äldre på ett antal boenden.
För Kristina Axén Olin har agerat rådgivare i Caremas advisory board, något som socialdemokratiska riksdagsledamoten @evalenajansson uppmärksammade redan i fredags.
På Caremas hemsida fanns en flik för vilka som sitter i företagets advisory board. Sidan är nedtagen sedan några dagar, men via Googles cache finns följande skärmdump:

Därför blir det extra märkligt att Kristina Axén Olin dels inte redogjorde för sin jävsituation, men framförallt att se hur hon gång på gång försvarar Carema care i panelen:

När Ajour når ansvarig redaktör på SVT kände man inte till Kristina Axén Olins band till Carema, men hänvisar till ansvarig utgivare för vidare kommentarer. Ansvarig utgivare var inte anträffbar under tidig måndag förmiddag. Vi uppdaterar artikeln allt eftersom med hennes svar.
Uppdaterat: Även Dagens media skriver. Där har de fått tag på programchefen, Eva Lundin, som menar att Axén Olin inte hade talat om sin jävsituation.
– Ja, det hade varit bättre om hon hade sagt att hon har jobbat för Carema. Vår programledare sitter ju i direktsändning och förutsätter att hon har talat om vilka uppdrag hon har. Så det här är ju lite knepigt, säger Eva Lundin till Dagens media.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Hon tituleras även i det repriserade inslaget 10.10 idag måndag endast som ”f.d. borgarråd stockholm”. Trots att både Axén Olin och Svt fått kommentera en artikel i Dagens Media innan dess.
  Varför ändrar inte Svt tituleringen när de är medvetna om detta?

 2. NN says:

  Axén Olin borde självfallet ha redovisat sin jävssituation, men din hållning känns inte konsekvent.
  Du och många andra på ajour deltog ju i #prataomdet-kampanjen, vars jävsproblematik var minst lika allvarlig. Men instället för att redovisa den öppet, har ni aktivt försökt skyla över den. Varför?

  • Hej NN, utöver att jag inte är public service: Vad är det som är problematiskt i att jag tyckte #Prataomdet var en bra grej? Jag deltog inte med egna berättelser, men har peppat de som gjort det. Men framförallt: Vad är det jag har försökt att skyla över?

 3. […] uppmärksammade det märkliga i att låta Kristina Axén Olin fick diskutera Caremaskandalen utifrån hennes egen […]