Stötande korsord publicerat i flera tidningar – ingen på redaktionerna reagerade

Via fotbollsfrun Malin Wollin hittar vi denna minst sagt stötande illustration till ett korsord som publicerats i ett flertal tidningar i södra Sverige.


Lägg alltså märke till vilket ord det är tänkt att bilden ska illustrera. BMI. Body Mass Index.

Korsordet publicerades i tisdags i bland annat Smålandsposten, så vi ringde upp chefredaktören Magnus Karlsson. Han var helt ovetande och letade fram ett ex av tisdagstidningen.

– Men herregud! Det här är verkligen inte okej.
– Det är alldeles uppenbart att det här aldrig skulle ha publicerats, inte acceptabelt någonstans, säger han till Ajour.

Korsordssidan produceras av TT Spektra. Deras chefredaktör Göran Westin är medveten om klavertrampet, då läsare hört av sig efter publicering, och förklarar det så här:

– Det har uppenbarligen klickat fullständigt i omdömet hos vår korsordskonstruktör. Vi har anlitat denne i minst tio år och aldrig råkat ut för något liknande, och när vi tog kontakt behövde vi inte heller förklara problemet, det var helt uppenbart.

Men ingen noterade detta när ni satte ihop sidan heller?

– Nej, och ingen ute på någon av de sju tidningar som publicerat sidan har reagerat heller. En möjlig förklaring kan vara att den här typen av sidor i princip aldrig innehåller något kontroversiellt material så att man helt enkelt inte tittar efter sådant. Varningslamporna är inte i bruk så att säga.

Korsordet publicerades i Smålandsposten, Barometern, Blekinge Läns Tidning, Borås Tidning, Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Detta alltså utan att någon på tidningarna lade märke till den mycket stötande kombinationen av bild och text i korsordet.

Magnus Karlsson på Smålandsposten tog genast kontakt med TT Spektra och fick säger han ”så långt gångna garantier man kan få för att detta inte ska hända igen”. Han säger också att ”vi kanske litat för mycket på att färdiga inköpta sidor är kollade, vi får helt enkelt bli bättre på att kolla med kritiska ögon, som vi gör med vårt eget material”.

Göran Westin på TT Spektra är olycklig över det inträffade och håller med till hundra procent om att korsordet var stötande och absolut inte skulle ha publicerats någonstans.

– Vi måste helt enkelt förbättra våra egna rutiner, det här är verkligen inte roligt.