Stötande korsord publicerat i flera tidningar – ingen på redaktionerna reagerade

Via fotbollsfrun Malin Wollin hittar vi denna minst sagt stötande illustration till ett korsord som publicerats i ett flertal tidningar i södra Sverige.


Lägg alltså märke till vilket ord det är tänkt att bilden ska illustrera. BMI. Body Mass Index.
Korsordet publicerades i tisdags i bland annat Smålandsposten, så vi ringde upp chefredaktören Magnus Karlsson. Han var helt ovetande och letade fram ett ex av tisdagstidningen.
– Men herregud! Det här är verkligen inte okej.
– Det är alldeles uppenbart att det här aldrig skulle ha publicerats, inte acceptabelt någonstans, säger han till Ajour.
Korsordssidan produceras av TT Spektra. Deras chefredaktör Göran Westin är medveten om klavertrampet, då läsare hört av sig efter publicering, och förklarar det så här:
– Det har uppenbarligen klickat fullständigt i omdömet hos vår korsordskonstruktör. Vi har anlitat denne i minst tio år och aldrig råkat ut för något liknande, och när vi tog kontakt behövde vi inte heller förklara problemet, det var helt uppenbart.
Men ingen noterade detta när ni satte ihop sidan heller?
– Nej, och ingen ute på någon av de sju tidningar som publicerat sidan har reagerat heller. En möjlig förklaring kan vara att den här typen av sidor i princip aldrig innehåller något kontroversiellt material så att man helt enkelt inte tittar efter sådant. Varningslamporna är inte i bruk så att säga.
Korsordet publicerades i Smålandsposten, Barometern, Blekinge Läns Tidning, Borås Tidning, Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Detta alltså utan att någon på tidningarna lade märke till den mycket stötande kombinationen av bild och text i korsordet.
Magnus Karlsson på Smålandsposten tog genast kontakt med TT Spektra och fick säger han ”så långt gångna garantier man kan få för att detta inte ska hända igen”. Han säger också att ”vi kanske litat för mycket på att färdiga inköpta sidor är kollade, vi får helt enkelt bli bättre på att kolla med kritiska ögon, som vi gör med vårt eget material”.
Göran Westin på TT Spektra är olycklig över det inträffade och håller med till hundra procent om att korsordet var stötande och absolut inte skulle ha publicerats någonstans.
– Vi måste helt enkelt förbättra våra egna rutiner, det här är verkligen inte roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. kmf says:

  Enda tillfället då det är vettigt att diskutera BMI är när det gäller ett stort antal människor. Text ”Vilken stad är överviktigast i USA” hur undernärda är barnen i Uganda?
  Jag kan tänka mig att bilden kommer från en undersökning av BMIet i ett svältdrabbat afrikanskt land.
  Det stötande är väl snarast att det förekommer svält ivårt upplysta samhälle. Eller var det det du menade?

  • Det stötande är ju inte bilden, men jag tror att de allra flesta förknippar just BMI med bantning och övervikt, och välfärdsproblem.

   • Carina Svendsen says:

    Det är väl snarare en kunskapsbrist hos var och en i så fall, som var och en får ta ansvar för.
    Om det är så att du har fel i det antagandet, så är det väl en icke-nyhet?
    Är det bara i korsord som det är olämpligt? Ni länkade (visade) ju en film häromdagen som visade samma sak, där det ansågs vara fantastiskt att/när många såg den.

    • 1. Jag kan absolut ha fel i antagandet, men är uppenbarligen inte ensam om att ha reagerat, och även de som ligger bakom publiceringen är ju upprörda.
     2. Nu förstår jag inte vad du menar? Ingen har sagt att det är olämpligt att visa bilder på barn som svälter?

     • simpen says:

      Korsord handlar om allmänbildning, inte sant? BMI är som signaturen kmf påpekar ett mått på nutritionssttatus lika vedertaget för såväl under- som övervikt (även om både enklare och bättre mått för att värdera undervikt hos svältande barn existerar). Att BMI av artikelförfattaren, nämnd fotbollsfru och uppenbarligen även publicisten primärt associeras till ”bantning och övervikt”, säger kanske mer om vilken sfär dessa inhämtar sin kunskap i dylika frågor (bloggosfär och ytlig medierapportering?) samt allmän brist på just allmänbildning, än att det ”klickat i omdöme” eller trampats i klaver av en korsordsskapare?

     • Carina Svendsen says:

      Jag håller med föregående talare.
      Vi kan ju inte ha ”att någon blir upprörd” som kriterium för vad som är rätt att publicera, för vad som är rätt. Så bara för att man kan hitta 10 andra som känner samma sak, så är det rätt?
      För dom som har publicerat är det ju väldigt lägligt, eftersom alla jobbar i en tidningsbransch i förfall, som behöver mer uppmärksamhet än en nyfödd bebis, för att inte gå under. Upprördheten tjänar ju ett kommersiellt syfte.

   • Hmm says:

    Jag måste faktiskt stämma in i kritiken mot dem som blivit upprörda här.
    Min egen gissning är att samma människor som blivit upprörda över bilden är samma människor som tycker att det är helt ok att gå fram till en smal människa och säga; Oh så mager du är! Ska du inte äta en kaka?
    Dvs vissa skulle aldrig få för sig att kritisera en överviktig men en som är smal är det fair game att ge sig på.
    BMI ÄR ett mått på vikt. Inte enbart övervikt.

 2. Hej – jag har kollat i vår tisdagstidning och krysset är inte publicerat där. Är du säker på att den är publicerad i Ystads Allehanda?

 3. Carina Svendsen says:

  Det är också intressant att notera att Ajour nu har 2 ”publiceringar” som avslutas med (typ):
  -Det var verkligen inte roligt.
  Negativ campaigning i sin mest uppenbara form, och ett bra tecken på hur man skapar nyheter istället för att rapportera dom.

 4. Pi Enell says:

  Alltså, vad exakt är det kontroversiella i sammanhanget här?