Uppdaterad: Supergratis.se, Gratisgodis.se hackade – hundratusentals kontouppgifter ute på vift

Ett helt sitenätverk drabbat av intrång och spridda användaruppgifter

Ikväll postades på Flashback uppgifter om att sidorna Supergratis.se, Gratisgodis.se och Thomsson.net hackats och blivit avplockade medlemsdatabaserna. Strax efter började Twitter-kontot @OpSweden att posta länkar till dumpar av databaser från Thomsson Network. Först postades vad som uppgavs vara uppgifterna för 9.000 av totalt 11.000 medlemmar på Sommarglass.com och strax därefter databasen för Jullotter.se.
Ungefär samtidigt publicerades uppgifter på vad som hävdades vara medlemmarna på Sommargratis.se.

Problemet för många användare är som vanligt att de inloggningsuppgifter som använts på dessa sidor även används på till exempel Facebook, Gmail, Flashback, Hotmail, Twitter etc.

Den som postat uppgifterna samt genomför en så kallad deface (bytt utseende på de olika hemsidorna) har försökt påvisa en koppling till Anonymous, men just såna här aktiviteter har tidigare försökts tillskrivas gruppen som då tagit avstånd från handlingen.

Pinsamt för det drabbade företaget är att säkerhetshålet uppmärksammades redan förra veckan.

Om du vill kolla om dina uppgifter finns med så kolla de listor som är publicerade här, här och här och gör en sökning direkt i webbläsaren efter din e-postadress.

När majoriteten av svenskarna i morgon återvänder till sina arbetsplatser kommer somliga att ha mer att göra än andra.

Uppdatering:
Måndag kl 14.00 och samtliga sidor har fått tillbaka sitt ursprungsutseende.
På Twitter har @OpSweden under förmiddagen publicerat vad som uppges vara de totalt +50.000 uppgifter som man hann komma över innan det utsatta nätverket tätade säkerhetshålet. Cirka en femtedel är okrypterade medan övriga uppgifter är krypterade med vad som uppges vara MD5 hash.
Det har höjts vissa röster som vill göra kopplingen mellan erfarenhet och det faktum att man under pågående attack offentliggör uppgifter vilket garanterat leder till att målet uppmärksammas. Även det språk som används i exempelvis senaste publiceringen tyder på att förövarna med stor sannolikhet är förhållandevis unga.
Ett av skälen för målet med attacken kan vara att det enligt uppgift under en tid funnits klagomål kring sidans funktionalitet och hantering.