Svensk twittertrend roar nationellt – och förvirrar internationellt

Ja, ungefär så resonerade många icke-svensktalande när de gick in på Twitter i eftermiddags svensk tid. Då hade nämligen ordleken #beskrivdittsexlivmedenfilmtitel slagit stort på den svenska delen av det sociala mediet – så stort att den tog sig upp på listan över ämnen som diskuteras mest i hela världen. En period låg hashtaggen på plats nummer två över världens mest diskuterade, men i skrivande stund har den halkat ner till fjärde plats. Vilken innebär att flera hundra tweets i minuten skrivs om den klassiskt syndigt svenska ämnet. Det startades av Gurgîn Bakircioglu, programledare i Sveriges Radio-radiokanalen Metropol, efter att han sett en Facebookbekant beskriva sin bakfylla genom att likna den med filmen Armageddon, och Ajour har naturligtvis pratat med honom.

– Strax före jag började morgonsända på radiokanalen jag jobbar på så testade jag att googlade på filmer som kunde passa mitt humör idag. Någonstans på vägen hittade jag en amerikansk blogg där med rubriken ”Describe your sex life with a movie title”. Det kanske funkar som en svensk hashtag, tänkte jag.
Ja, det verkar ju som att #describeyoursexlifewithamovietitle också varit uppe för diskussion på Twitter förr – blev du inspirerad?
– Nu när du säger det så ser jag att hashtagen snurrat förut. Någon i #beskrivdittsexlivmedenfilmtitel kallade mig geni, hon är uppenbart fel ute. Det fanns folk före mig. Men jag kände på mig att det skulle fungera på svenska, de flesta svenskarna kan driva med sig själva och prata om sina sexliv. Två bra egenskaper.
Hashtaggen har följt en för Twitter väldigt klassisk dramaturgi, där den först haussades av några få, sedan plockades upp av jättemånga och nu har börjat dissas som trist och töntig av de som inte hängde med från början. Tycker du det säger något om svenska Twitter, eller är det bara så en hashtaggs födelse och död ser ut?
– Det säger mer om oss som människor än om svenska Twitter. Jag har också varit en man med grandios självuppfattning som förlöjligat trender istället för att haka på. Hashtaggs är kortlivade. Ett högstadieförhållande håller längre. Det glädjer mig att vi går vidare med samtalsämnen men att vi svenskar på Twitter ser långsiktigt på hashtags med större vikt, t.ex. #svpol och #nyttjobb. Jag hoppas på att nästkommande viktiga hashtag kan samla hus och rum till våra papperslösa medmänniskor. Vet du vad, jag startar igång den hashtaggen nu på en gång. Förhoppningsvis toppar den samtalet om hur sjuka våra sexliv egentligen är.
Hur känns det att ha förvirrat hela världen genom att göra detta till ett internationellt trendande ämne?
– Det känns bra av två anledningar: Svenska språket promotas och för att vi tillsammans tacklat alla Justin Bieber och Lady Gaga-relaterade topics.
Ja, Sverige och dess språk promotas verkligen – även om de flesta internationella twittrarna som märkt av hashtaggen antingen reagerat med förvirring eller trott den var tysk. Men när t.o.m. spamkonton börjat skicka ut sina skumma reklamlänkar ackompanjerade av hashtaggen för att få större spridning – och då vet man att den nått stor framgång. Vad blir då nästa Twittersuccé signerad Gurgîn?
– Jag tänkte pröva på något liknande. Fantasilöst, jag vet. Men låt det vara kul så länge det varar. Om några dagar går jag och min sängkammarhesa stämma ut för att giftstämpla konceptet. Så att vi kan exportera ut ny svensk twitterhumor.
Gillade du tweetsen under #beskrivdittsexlivmedenfilmtitel? Länka gärna till din favorittweet i kommentarsfältet, och annars kan du följa de nya kandidaterna eller se vilka som fått flest retweets i Twinglyflödet nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. […] Vi samtalar lite här om att jag råkat slå till med en worldwide topic trend på Twitter. Like this:GillaBli först att gilla denna post. […]

 2. Beelzebjörn says:

  Förutom att vara ett jävligt roligt grupparbete gav taggen en anledning att söka efter obskyra filmtitlar.
  Några smakprov:
  ”Who Is Harry Kellerman And Why Is He Saying Those Terrible Things About Me?” (1971)
  ”Bela Lugosi Meets a Brooklyn Gorilla” (1952)
  ”The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living and Became Mixed-Up Zombies” (1963)
  … Och favoriten:
  ”Phffft!” (1954, och kanske lämplig för att beskriva en del människors sexliv?)

 3. […] även Internationellt och det höjer på både det ena och andra ögonbrynet. Måste vara ganska förvirrande att se vad ”vi svenskar” engagera oss […]

 4. Nadine Jones Pioud says:

  Märkligt att inte filmtiteln ”Medan du sov” finns med bland förslagen… 😉