Arkiv för
sveriges radio

20 september

I allmänhetens tjänst? Om fri radio och television

Är det inte märkligt att public service uppfattas som ”fri” radio och tv när banden till statsmakten i praktiken är väldigt starka? Är public service verkligen en omistlig del av den politiska demokratin? Det är några av de frågor som diskuterades i en paneldebatt om public service framtid, arrangerad av Sveriges Radio och Kulturhuset i Stockholm igår onsdag. Läs vidare →

2 januari

Svensk twittertrend roar nationellt – och förvirrar internationellt

Ja, ungefär så resonerade många icke-svensktalande när de gick in på Twitter i eftermiddags svensk tid. Då hade nämligen ordleken #beskrivdittsexlivmedenfilmtitel slagit stort på den svenska delen av det sociala mediet – så stort att den tog sig upp på listan över ämnen som diskuteras mest i hela världen. En period låg hashtaggen på plats nummer två över världens mest diskuterade, men i skrivande stund har den halkat ner till fjärde plats. Vilken innebär att flera hundra tweets i minuten skrivs om den klassiskt syndigt svenska ämnet. Det startades av Gurgîn Bakircioglu, programledare i Sveriges Radio-radiokanalen Metropol, efter att han sett en Facebookbekant beskriva sin bakfylla genom att likna den med filmen Armageddon, och Ajour har naturligtvis pratat med honom.
Läs vidare →

18 december

Ett urval av veckans nya musik på Spotify

Veckans SpotifyDen senaste veckans nya musik på Spotify handlade nästan uteslutande ett antal ypperliga singel- och EP-släpp – som:

Läs vidare →

16 december

Flashback samlar ihop 70 000 till Musikhjälpen

Sveriges Radios stora välgörenhetskampanj Musikhjälpen får just nu uppmärksamhet från alla möjliga håll. Men det mest oväntade kommer kanske från Flashback.
I ett försök att rasera föreställningen om att Flashback är ” är en hög drogliberala, egocentrerade kriminella” samlade forumet ihop över 70 000 kronor – på tre dagar. Det är mer än något annat företag lyckats samla ihop.
Ajour har pratat med trådstartaren bakom insamlingen.

Läs vidare →

16 november

Flashbackanvändare får mediepris från SR

Användare från forumet Flashback belönades idag av Sveriges Radios journalistikprojekt Medieormen med priset Årets Medieorm 2011. De fick priset eftersom de under samlingsnamnet Flashbackgrävarna avslöjat spelet bakom Terje Hellesøs fotoförfalskningar. Enligt juryns motivering visade användarna på Flashback ”hur värdefullt kollektivets samlade kraft och kompetens kan vara för ett journalistiskt avslöjande”. Användaren Lodjuret på Flashback kommenterar priset med att det är modigt att ge det till forumsanvändarna, och att de känner sig hedrade. Eftersom Flashbackgrävarna är en anonym grupp doneras prissumman på 10 000 kronor till Reportrar utan gränser.
Mer läsning om Terjefallet finns på Ajourskribenten Emanuel Karlstens blogg.