Svenskt webbverktyg blockerar oempatiska internetanvändare


Twitter har i veckan blockerat tillgången till ett nazistiskt konto på begäran av den tyska polisen. Något som skapade en debatt om sociala medie-sajter bör ta ställning i viktiga samhällsfrågor. Nu finns det ett nytt redskap som kan hjälpa till.
För ett par veckor sedan passade den svenska människorättsorganisationen Civil Rights Defenders på att lansera ett nytt webbverktyg som blockerar oempatiska människor från internet.
Verktyget har fått kritik för att det blockerar människor med ”fel” politiska åsikter från internet och därmed inkräktar på yttrandefriheten. Samtidigt stödjer personer projektet, exempelvis genom att hjälpa till med att utveckla verktygets säkerhet och översätta det till fler språk.
Verktyget är en vidareutveckling av CAPTCHAs, de små formulären som tvingar dig att avkoda ett ord innan du kan kommentera eller registrera dig på en sajt. Detta för att skydda sajten från spamrobotar. Civil Rights Defenders version tvingar besökaren istället att bevisa sin mänsklighet genom empati, samtidigt som den uppmärksammar om aktuella missförhållanden i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. Dan Eriksson says:

    Fjanterier. Använder man ett sådant verktyg på sin sajt bevisar man bara att man är rädd för att bredda sin egen horisont och faktiskt ta del av åsikter som inte överensstämmer med sina egna.
    Sen är det så klart enkelt att komma runt och stoppar inte den som vill tycka ”annorlunda” ändå, och handlar kanske framförallt om ett PR-trick från ”Civil Right Defenders”.