Svenskt webbverktyg blockerar oempatiska internetanvändare

Twitter har i veckan blockerat tillgången till ett nazistiskt konto på begäran av den tyska polisen. Något som skapade en debatt om sociala medie-sajter bör ta ställning i viktiga samhällsfrågor. Nu finns det ett nytt redskap som kan hjälpa till.

För ett par veckor sedan passade den svenska människorättsorganisationen Civil Rights Defenders på att lansera ett nytt webbverktyg som blockerar oempatiska människor från internet.

Verktyget har fått kritik för att det blockerar människor med ”fel” politiska åsikter från internet och därmed inkräktar på yttrandefriheten. Samtidigt stödjer personer projektet, exempelvis genom att hjälpa till med att utveckla verktygets säkerhet och översätta det till fler språk.

Verktyget är en vidareutveckling av CAPTCHAs, de små formulären som tvingar dig att avkoda ett ord innan du kan kommentera eller registrera dig på en sajt. Detta för att skydda sajten från spamrobotar. Civil Rights Defenders version tvingar besökaren istället att bevisa sin mänsklighet genom empati, samtidigt som den uppmärksammar om aktuella missförhållanden i världen.