Arkiv för
årslistor

29 november

Gotye slog Loreen i jakten på Sveriges mest spelade låt

På kort tid har Spotify förändrat svenskarnas sätt att lyssna på musik. Så när Spotify släpper listor på vilken den mest spelade låten 2012 är speglar det också, i hög utsträckning, hur svensken generellt lyssnar på musik.
Det är inte heller helt oväntat att se vad som ligger på topplistan. Gotyes ”Somebody that i used to know” ligger i topp, följt av Loreens schlagervinnare.
Lite mer överraskande är kanske att Ai se eu te pego ligger trea, framför både ”Dansa Pausa” och ”Call me maybe”.
Också fascinerande att se lyssningen av album, som får allt svårare med singellyssningen Spotify skapat. Kanske är det därför naturligt att Veronica Maggio hänger kvar och är årets femte mest lyssnade album, trots att det släpptes i april 2011.
Här är alla topplistorna: Läs vidare →

1 januari

Ett urval av jul- och nyårsveckans nya musik på Spotify

Veckans SpotifyJulruschen brukar medföra några intressanta musiksläpp, innan marknaden nästintill helt dör ut under nyårsveckan. Så även i år, förlåt, förra året.
Trent Reznor och Atticus Ross skapade filmmusiken till David Finchers tolkning av Stieg Larssons sensationella succébok ”Män som hatar kvinnor”. Musikens stämningsfulla mörker etablerade utan tvivel en filmisk känsla, men de ledsagande bilderna saknades alltför mycket.
Med klassiska hiphop-beats, poetiska rim och stor draghjälp av det återupptagna samarbetet med No I.D. lät Common lika bra som han gjorde på nittiotalet. Samtidigt försökte Young Jeezy utmana men lyckades bara när han lät sig gästas, och överskuggas, av hiphopkungar som Jay-Z och André 3000.
Läs vidare →

29 december

Årets bästa tweets – 2011

2011 har inneburit ett år av mognad för Twitter. Inte bara har dess användarbas ökat, dess mediala genomslag blivit större utan det har också blivit en allt vanliga förmedlare av nyheter för många. Men årets bästa tweets handlar inte så mycket om nyheter, utan om kulturen på Twitter. De största händelserna, de mest beskrivande eller träffande uppdateringarna. Här är 2011 års bästa tweets, enligt Ajour:
Läs vidare →

28 december

Årets största Youtubeklipp – 2011

Det har varit ett fantastiskt Youtube-år. Man skulle kanske till och med kunna kalla det för ett genombrottsår för en egen svensk youtubekultur. Inte bara har vi fått flera youtubestjärnor som både lever och får genomslag med Youtube, utan klippen har också satt stor prägel på både samhällsdebatt och nätkultur. Aldrig har det varit enklare att få ihop en mäktig topp tio-lista. Aldrig har det varit svårare att sålla ut. Här är de svenska youtubeklipp som vi på Ajour tycker fick störst genomslag nationellt och internationellt 2011. Vi börjar i omvänd ordning: Läs vidare →

7 december

Twitter har adventskalender – med årsbästalistor

Precis som vanligt sammanfattar Twitter året som gått under december. Men i år har man valt att göra det på ett lite annorlunda sätt. Genom en godtycklig julkalender öppnar man då och då under december luckor på ”året som gått”.
Hittills har man öppnat en lucka den 1 december (med det trötta ”stories”) och den 2 december (med vilka nya kändisar som anslöt sig) och den 5 december vilka som var de störsa trending topics under året (justin bieber).
När nästa lista kommer är döljt i dunkel.