Arkiv för
kungen

13 augusti

Mina guldkorn från OS i London (del2)

Två veckor av intensivt sporttittande är över. Vi har alla olika upplevelser av veckan, sett olika saker, känt olika saker. I en serie texter skriver Ajour-redaktionen sin upplevelse av hur de upplevt OS. Höjdpunkter, skämspunkter och intressanta länkar. Se alla delar här.

Mitt OS i år har mest bestått av udda ögonblick för att få en skymt av spelen. Som när vi, på väg hem från jobbet, tog med oss datorn i bilen för att se Sverige ta hem ett nästanguld i någon hästsport. Där satt vi och skrek till en sport vi knappt hade sett tidigare, än mindre jag förstod. De där tillfällena är finast, tycker jag. När vi engagerar oss i sporter vi varken förstår eller annars någonsin skulle intressera oss för.
Annars har mitt OS mest handlat om att klicka runt bland alla de roliga, töntiga och vackra anekdoterna och bilderna. Läs vidare →

21 februari

Kungen och den svenska hovjournalistiken

Var det utrikesdepartementet och i förlängningen Carl Bildt som bar ansvaret för kung Carl XVI Gustafs hårt kritiserade besök i Saudiarabien i höstas? Det menade i alla fall en ovanligt frispråkig Bertil Ternert, presschef vid kungliga hovet, vid måndagens debatt på Publicistklubben Västra i Göteborg om svensk hovjournalistik. Läs vidare →

20 december

Flashback avslöjar Expressens foto på kungen som fejk

Bilden i jämförelse med Expressens bild


Före detta proffsboxaren och gangster Mille Markovic har länge påstått att han äger bilder på Kung Carl XVI Gustaf på strippklubbsbesök. För en tid sedan sade sig Expressen på okänd väg ha kommit över en av dessa bilder. Expressen skärskådade bilden och lät flera experter uttala sig kritiskt om  huruvida den var äkta eller ej. Markovic erkände senare till Aftonbladet att han manipulerat bilden, men bara för att förtydliga den.
– Det som skiljer sig är att jag har fokuserat ljus så att man ska se huvudpersonen. Så att man ska se att det är kungen. Därför har jag satt ljus runt honom, sade Mille Markovic då.
Men nu kan Ajour berätta att Flashbackanvändare har nu hittat en Youtubefilm, där Kungen medverkar på ett sätt i hög likhet med bilderna Mille Markovic hävdat är äkta.
Läs vidare →