Flashback avslöjar Expressens foto på kungen som fejk

Bilden i jämförelse med Expressens bild


Före detta proffsboxaren och gangster Mille Markovic har länge påstått att han äger bilder på Kung Carl XVI Gustaf på strippklubbsbesök. För en tid sedan sade sig Expressen på okänd väg ha kommit över en av dessa bilder. Expressen skärskådade bilden och lät flera experter uttala sig kritiskt om  huruvida den var äkta eller ej. Markovic erkände senare till Aftonbladet att han manipulerat bilden, men bara för att förtydliga den.
– Det som skiljer sig är att jag har fokuserat ljus så att man ska se huvudpersonen. Så att man ska se att det är kungen. Därför har jag satt ljus runt honom, sade Mille Markovic då.
Men nu kan Ajour berätta att Flashbackanvändare har nu hittat en Youtubefilm, där Kungen medverkar på ett sätt i hög likhet med bilderna Mille Markovic hävdat är äkta.

Stillbild från Youtubefilmen


Det är användaren Stig-Britt som hittat filmen, och hen skriver i tråden Sexbilder på kungen kommer…:
”Jag tror att jag hittat källan till ansiktet som klippts in i Expressens publicerade bild på kungen. Bilden har med andra blivit ord terjad.”. Stig-Britt fortsätter med att konstatera bland annat att ”ansiktsuttrycket är identiskt”, ”ljuset kommer från samma håll” och att ”ansiktets rotation matchar exakt”. Till Ajour säger hen att det är svårt att vara säker, men att det här är så nära man kan komma.
–  Kanske är det här en gest som kungen gör ofta? Även om det är det så är sannolikheten väldigt liten att det finns flera identiska bilder på kungens ansikte.
Hur gjorde du för att hitta den här bilden?
–  Jag gjorde helt enkelt så att jag identifierade bilden genom att titta på ansiktsdrag, miner och så vidare som inte återfinns så lätt i vilka bilder som helst. Därefter gäller det bara att söka igenom bilder på kungen som motsvarar minerna. Jag stötte på en del andra bilder/videor med liknande miner (se t.ex. här, där kungen gör en liknande min) men som inte stämde in av andra skäl. Det tog några timmar, men efter att ha analyserat en hel mängd data (i efterhand kan jag undra hur jag orkade… 🙂 ) så hittade jag till slut en bildruta i videon som verkar stämma in så gott som exakt.
Tycker du själv nu att man nu kan säga att den här bilden är bekräftad som fejk?
– Jag har inte tillräcklig expertis kring bildredigering för att hävda att den med 100% säkerhet är manipulerad, men min amatörmässiga och spontana bedömning är att den är fejk med, säg, 99.99%sannolikhet. Det är för mycket konstiga omständigheter för att den ska vara äkta. Det tog lång tid innan vi fick se bilden från det att Markovic började prata om den, tre företag har bedömt att den sannolikt är manipulerad, magkänslan när man tittar på den är att den är fejkad, och med originalbilden jag hittade så förstärks alla misstankar ännu mer. Min uppfattning är att den är fejk, men jag lämnar det öppet att jag kan ha fel.
Youtubefilmen som Stig-Britt kunde identifiera Kungabilden ifrån kommer från Filip & Fredrik-programmet Hundra Höjdare. Om man pausar exakt 2 minuter och 7 sekunder in i klippet gör kungen en min som är i det närmaste identisk med den mannen på Mille Markovics bild gör.
Ajour har sökt Carl Michael Edenborg på Vertigo förlag, som ska ha bilderna på Kungen i sin ägo, utan framgång.