Arkiv för
flashback

9 april

Härvan kring Terje Hellesö växer

Flashbackgrävarna, som fick Guldspadens hederspris för sitt gräv om fotografen Terje Hellesö, fortsätter gräva kring fotografen.
Hela tiden dyker nya bilder upp som visar hur omfattande fusket med inklippta exotiska djur i naturbilder varit.
I dag visar grävarna att det inte bara handlar om bilder, utan också texter. I flera av Terjes texter har han kopierat rakt av från engelska böcker. Grävarna tar som exempel upp fyra avsnitt som visar hur det är närmast identiskt kopierat, utan källhänvisning.
Läs hela grävet på Terjade foton.

2 mars

Flashbackare får hedersomnämnande av Guldspade-juryn

Idag offentliggjordes de nominerade till ett av journalistvärldens mest prestigefyllda priser: Guldspaden.
Förra året riktades skarp kritik mot att juryn valde att ställa in kategorin ”webb” på grund av för dåligt underlag. Då föreslogs bland annat Flashback till en nominering för deras gräv kring Bjästa. Men någon sådan blev det inte, eftersom juryn ansåg att inget av bidragen höll tillräckligt hög klass.
Pressen ökade således på juryn att i år få till en webbkategori. Och en sådan blev det, med etablerade medier – Aftonbladet och SVT – nominerade.
Men juryn passade också på att ge ett hedersomnämnande till två oetablerade bidrag. Läs vidare →

20 december

Flashback avslöjar Expressens foto på kungen som fejk

Bilden i jämförelse med Expressens bild


Före detta proffsboxaren och gangster Mille Markovic har länge påstått att han äger bilder på Kung Carl XVI Gustaf på strippklubbsbesök. För en tid sedan sade sig Expressen på okänd väg ha kommit över en av dessa bilder. Expressen skärskådade bilden och lät flera experter uttala sig kritiskt om  huruvida den var äkta eller ej. Markovic erkände senare till Aftonbladet att han manipulerat bilden, men bara för att förtydliga den.
– Det som skiljer sig är att jag har fokuserat ljus så att man ska se huvudpersonen. Så att man ska se att det är kungen. Därför har jag satt ljus runt honom, sade Mille Markovic då.
Men nu kan Ajour berätta att Flashbackanvändare har nu hittat en Youtubefilm, där Kungen medverkar på ett sätt i hög likhet med bilderna Mille Markovic hävdat är äkta.
Läs vidare →

16 december

Flashback samlar ihop 70 000 till Musikhjälpen

Sveriges Radios stora välgörenhetskampanj Musikhjälpen får just nu uppmärksamhet från alla möjliga håll. Men det mest oväntade kommer kanske från Flashback.
I ett försök att rasera föreställningen om att Flashback är ” är en hög drogliberala, egocentrerade kriminella” samlade forumet ihop över 70 000 kronor – på tre dagar. Det är mer än något annat företag lyckats samla ihop.
Ajour har pratat med trådstartaren bakom insamlingen.

Läs vidare →

6 december

Krönika: Flashback utgörs av delar men kritiseras som helhet

När Johan Hakelius i mitten av november lyfte ett varningens finger för att glorifiera journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, som i skrivande stund står anklagade för terrorbrott i Etiopien, lät inte kritiken vänta på sig. På Twitter lackades det, och Rodeos chefredaktör Johan Wirfält skrev att Hakelius pysslade med ”konspirationsteorier”. Och jag är benägen att hålla med. Trots att jag alltid uppskattat Hakelius insatser i mitt favoritradioprogram Spanarna i P1 är han här ute och cyklar: när journalister riskerar fängelsestraff för att de gjort sina jobb är gränslöst stöd den enda rimliga reaktionen. Att, som Hakelius gör, passa på att påpeka hur lite man bör hålla med om Perssons och Schibbyes politiska åsikter bara för att man kan är djupt osmakligt.
Läs vidare →

30 november

Flashback förbereder sig för årlig love-bombing

Tänk dig att ett gäng halvalkoholiserade festknarkare, med hjärtat så långt till höger att det i praktiken är i axeln, skulle sätta sig ner i juletid och bestämma sig för att skicka en massa glada julkort till en ensam gamling som livet varit särskilt hårt mot den senaste tiden. Svårt att föreställa sig? Ändå är det vad som inträffat på Flashback, det enskilt mest demoniserade forumet på svenska nätet, varje jul de senaste åren. Det hela började 2008.
– Moderatorn Arbetarbroder startade en tråd där han tyckte att vi Flashbackare skulle skicka julkort till en slumpmässigt utvald person. Som förslag gav han bland annat en liten gumma vid namn Kerstin, som blivit dömd för misshandel sedan hon gett några ungar som mosade ner körsbär i hennes brevlåda ett rapp med käppen. Kerstin fick massor med kort och blev hur glad som helst, lokaltidningen uppmärksammade det, och traditionen var född!
Läs vidare →

16 november

Flashbackanvändare får mediepris från SR

Användare från forumet Flashback belönades idag av Sveriges Radios journalistikprojekt Medieormen med priset Årets Medieorm 2011. De fick priset eftersom de under samlingsnamnet Flashbackgrävarna avslöjat spelet bakom Terje Hellesøs fotoförfalskningar. Enligt juryns motivering visade användarna på Flashback ”hur värdefullt kollektivets samlade kraft och kompetens kan vara för ett journalistiskt avslöjande”. Användaren Lodjuret på Flashback kommenterar priset med att det är modigt att ge det till forumsanvändarna, och att de känner sig hedrade. Eftersom Flashbackgrävarna är en anonym grupp doneras prissumman på 10 000 kronor till Reportrar utan gränser.
Mer läsning om Terjefallet finns på Ajourskribenten Emanuel Karlstens blogg.

3 november

Sveriges största skoaffär på nätet skyddar inte sina kunders lösenord

Mailet från Brandos kundtjänst. Klicka för större bild.


När det förra veckan blev känt att tiotusentals lösenord läckt från Bloggtoppen uppmärksammades den bristande kundsäkerheten hos många hemsidor i media. Nu visar det sig att även Brandos.se, enligt egen utsago Sveriges största skoaffär på nätet, inte hanterar sina lösenord på ett lämpligt sätt. Ajour har hittat och följt upp en flashbacktråd som borde oroa alla som använder lösenordskyddade tjänster på nätet.
Läs vidare →

26 oktober

Personen bakom Petzälls konto inte Bloggtoppenhackaren

Jag dumpade bara för att ge kunderna chansen att få veta att deras information inte hanteras på ett korrekt sätt.
Och dom som missbrukar den informationen tar jag avstånd från. Dom som nu gjorde det får stå för det själva.

Det sa personen bakom flashbackkontot, och förmodligen även twitterkontot sc3a5j, som läckte över 90 000 lösenord och mailuppgifter till hemsidan Bloggtoppen, till Ajour inatt. Därmed dementerar han de uppgifter som Petzällkontot nu sprider, det vill säga att hackaren från Bloggtoppen och personen som igår spred uppgifter om SD-medlemmar från William Petzälls twitterkonto skulle vara samma person. Vem personen bakom Petzälls twitterkonto verkligen är är fortfarande okänt.

25 oktober

Stor lösenordsläcka från Bloggtoppen – medier och riksdagen drabbade


Kommentatorn Christian Gillinger uppmärksammade i samband med denna artikel Ajour på att en större laddning – över 90 000 – hackade lösenord från en användardatabas tillhörandes bloggaggregatorn Bloggtoppen legat uppe på Flashback sedan i september. Hackaren som verkar ligga bakom denna läcka nickar samma sak på Flashback som på Twitter: sc3a5j.
Läs vidare →