Alla ögon på Petzäll – Uppdaterat: Petzälls twitterkonto kapat

I morse började den politiske vilden William Petzäll, som tidigare i år hoppade av Sverigedemokraterna, twittra att han ska avslöja spelet inom Sverigedemokraterna.
Därefter berättade Petzäll om vilka som ligger bakom den nya sajten Avpixlat, ”Det är Martin Kinnunen och Kent Ekeroth tillsammans med Linus Bylund som ligger bakom avpixlat.” Sedan följer information om att SD ska ha haft tillgång till flera reportrars (på de stora tidningarna) mejl. Petzäll har skickat ut hashkoder som används för att knäcka lösenord.


Många följer händelseutvecklingen på Twitter, och flera personer har försökt få Petzäll att bekräfta att han är han, så att ingen har kapat hans twitterkonto. Hans svar på det är att journalisterna vars hashkoder han twittrat kan bekräfta. Samtidigt säger Linus Bylund, Sverigedekomraternas pressekreterare att han är 99 procent säker på att Petzälls twitterkonto blivit kapat.
Under tiden har flera personer börjat knäcka hashkoderna till journalisternas påstådda lösenord, och testar dem. Hittills sägs de inte fungera, men ingen journalist har bekräftat eller dementerat att de känner igen de uppgivna lösenorden. Lösenorden och mailkontona de ska ha varit kopplade till finns samlade här.
Frågorna hopar sig. Är det verkligen William Petzäll som twittrar? Om inte – vem är det då? Om det är han – är det sant? Ajour följer händelseutvecklingen och uppdaterar under dagen. Vi har även försökt nå William Petzäll utan resultat.
Så sent som igår meddelades att William Petzäll tvångsvårdas för sitt missbruk.
Uppdatering #1: Enligt Robert Laul, Sportbladet, är lösenorden desamma som läckte ut vid en hackerattack mot Aftonbladet och publicerades på Flashback.

Uppdatering #2: Petzäll twittrar också att SD även hade tillgång till Rick Falkvinges lösenord då de var rädda att Piratpartiet skulle ta väljare från dem.
Uppdatering #3: Niklas Svensson, en av de Expressenreportrar vars mejl ska ha varit hackad, säger nu på Twitter att han inte har några kommentarer till Petzälls uppgifter.
Uppdatering #4: Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, säger till Alltid Nyheter att tidningen ska göra en polisanmälen angående de hackade kontona.
Uppdatering #5: Ajour har nu varit i kontakt med Martin Kinnunen, anklagad av Petzälls twitterkonto för att vara delaktig i Avpixlat såväl som Politiskt Inkorrekt, och han säger att Sverigedemokraterna tror att Petzälls konto är hackat och att det inte är han som ligger bakom tweetsen.
– Vi tror inte de är från Petzäll, men oavsett det är de fel.
Expressen polisanmäler nu intrånget. Vad innebär detta för SD?
– Det är fullt rimligt, har man blivit utsatt för ett sånt här brott ska man anmäla det.
Varför tror du inte det är Petzäll?
– Det har att göra med innehållet i meddelandena, tidpunkten och olika andra uppgifter från andra personer. Men det vet vi ju egentligen ingenting om. Oavsett vad är de felaktiga.
Har ni haft någon kontakt med Petzäll?
– Ingen alls. Vi har försökt nå personer i hans närhet för att få det här bekräftat, men vi har inte haft någon framgång.
Uppdatering #6: Petzälls juridiska ombud säger till Niklas Orrenius, Sydsvenskan, att Petzäll inte har tillgång till vare sig dator eller telefon och att kontot alltså är hackat.
Uppdatering #7: Annika Hamrud bekräftar att lösenorden stämmer. Tipstack: Jocke Holmström.
Uppdatering #8: Nu twittrar Petzäll (eller den som kapat hans konto) att frågor besvaras av hans juridiska ombud. Det påstås också att han blivit hotad av SD:are som ringt hans föräldrar.
Uppdatering #9: Avpixlat dementerar nu att uppgifterna från Petzälls twitterkonto gällandes deras samarbete med SD skulle stämma. De medger att Ekeroth har stött sajten, men fastlår att varken Linus Bylund eller ”Martin Kinnunen  (…) någonsin haft med någon av sajterna att göra”. Uppgifterna att SD/Avpixlat ska ha haft tillgång till journalisters mailkonton kallar de löjeväckande och skriver att de inte sysslar ”med att hacka oss in i andras konton och dylikt, även om vi skulle vilja har vi inte sådana kunskaper”.
Uppdatering #10: Aftonbladets Jan Helin bekräftar att lösenorden stämmer, men att de var gamla och utbytta. (vilket talar för att de kan vara desamma som läckte ut på Flashback för flera år sedan) Även Aftonbladet har polisanmält händelsen.