Arkiv för
Lotteriinspektionen

26 juni

Lotteriinspektionen kräver tillstånd av internetcaféer

internetcafe

Foto: Sergey Galyonkin – CC BY-NC 2.0


Lotteriinspektionen är den myndighet i Sverige som hanterar frågor kring spel och lotterier. Det är de som ger tillstånd för att i sin verksamhet till exempel få driva automatspel, kasinon och bingoverksamhet, men enligt en publikation från den 13 juni 2013 önskar inspektionen att samma tillstånd även söks när man bedriver LAN-spel. Med LAN-spel menas sådana spel som exempelvis spelas på internetcaféer där kunder betalar för tillgången till en dator för att sedan spela spel som Battlefield, World of Warcraft, Minecraft eller liknande.
Läs vidare →

1 februari

Lotteriinspektionen utreder företagen som bryter lagen på Facebook

Det kom en tweet från Lotteriinspektionen.

Tweeten rör den text som publicerades på Ajour 16 januari, där drygt 100 aktuella tävlingar som bryter mot Facebooks regler och/eller Lotterilagen listades. Förteckningen kom Lotteriinspektionen till del via just Twitter.
– Ditt blogginlägg fick väldigt hög räckvidd, mycket högre än liknande artiklar brukar få i tidningarna. Oss nådde det via Twitter, säger Lotteriinspektionens kommunikationschef Joakim Rönngren till Ajour. Läs vidare →

16 januari

Svenska företagen som bryter mot lagen på Facebook

Blind justice in Licking County IMG_0979
OZinOH / Foter / CC BY-NC

Det muttras ganska ofta om företag som bryter mot Facebooks regler i sina kampanjer, men faktum är att det är mycket värre än så – många bryter även mot Lotterilagen och riskerar därmed både böter och fängelse. Samtidigt lyckas dessa tävlingar ofta och eftersom få bestraffas avskräcks ingen.
Oavsett hur många spaltmeter som avhandlats om detta i bloggar (ex Malin Johansson, David Nilsson på Ajour, Deeped Strandh och Helen Alfvegren) och andra sammanhang har alltså inte mycket förändrats de senaste åren. Dags att ta det ett steg längre och även titta på vilka som bryter mot dessa regler och lagar. Läs vidare →