Arkiv för
Näthat

6 februari

Aktion: Sprid kärlek till journalister och övervinn hatet

Ajour skrev igår om Uppdrag gransknings program om det hat som kvinnliga journalister utsätts för via nätet. Som ett svar på det har nedanstående bild skapats och sprids nu över nätet. Bakom står Jesper Eriksson, en designer på Monterosa, som såg ett motgift mot hatet. Att erbjuda kärlek istället.
Gör det. Sprid bilden, hitta en journalist du gillar och uttryck det till den. Så kan vi älska ihjäl hatet.
481109_10151246871897373_556753138_n
Följ också taggen #nätkärlek på Twitter

5 februari

22 januari

Skrivbordskrigarna. Anammar svenska journalister näthatarnas konspirationsteorier?

Näthatet uppfattas av många som ett allt större samhällsproblem. I sin just utkomna bok ”Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar internet” (Natur & Kultur, 2013) tar journalisten och författaren Lisa Bjurwald ett brett och personligt grepp på problemet. Bjurwald vill bland annat visa hur svenska journalister låter sig påverkas av de konspirationsteorier som sprids av främlingsfientliga grupper på nätet. Läs vidare →

2 september

Hotet mot feminister

Bloggaren My Vingren skrev ett blogginlägg i torsdags om hoten och hatet hon har blivit tvungen att utstå som offentlig debattör och feminist. Det spreds väldigt snabbt över nätet och många stämde igenkännande in i beskrivningen. Läs inlägget här.
utdrag från My Vingrens bloggutdrag från My Vingrens blogg
Jag ställde några frågor till My Vingren:
Varför skrev du inlägget?
– Det var framförallt för att jag fick kritik för att stängde av kommentarsfältet på bloggen efter mitt förra inlägg. Folk frågade varför, och då började jag reflektera att jag inte tänker på hatet som ett fenomen.
Läs vidare →