Arkiv för
pengar

18 december

KRÖNIKA: Banker inte lottlösa när pengahantering blir enklare


Den gamla storbanken vill bli din kompis och vara med på födelsedagskalaset, bröllopsfesten och semesterresan – varje gång du behöver föra över enkla summor pengar. Därför har de nu lanserat Swish. Med syfte att tjäna mer på vår pengahantering i vardagen.
Den ny tjänsten Swish lanserades i veckan och är i grunden mycket enkel. Har du mobilnumret till din kompis kan du skicka över pengar som hamnar direkt, i realtid, på kompisens bankkonto. Enkelt, men bakom tjänsten finns naturligtvis några regler. Du måste ha laddat ner den godkända Swish-appen till din mobil. Du måsteha skaffat ett mobilt bankid. Du måste via internetbanken ha godkänt att ditt bankkonto får kopplas till ditt mobilnummer. Har du bara allt detta ordnat kan du börja skicka pengar direkt och använda tjänsten. Läs vidare →

9 april

Instagram – hur går snacket?

 

 
Nyheten om att Facebook köpt Instagram för 1 miljard dollar, möttes inte av positiva känslor överallt. Både skaparen av instagram och Mark Zuckerberg har lovat att appen ska fortsätta på samma spår, men flera väljer att hoppa ur fotoappen ändå. Det mesta som diskuteras just nu handlar om hur man gör för att radera kontot men rädda sina bilder. Mashable har t.ex. lagt upp en text med flera tips på hur man kan göra och det sägs att tjänsterna som erbjuder detta utsätts för hårt tryck just nu. Läs vidare →

6 april

Pirate bays promo-sajt har lockat 5 000 artister

Pirate bay har de senaste månaderna lånat ut sin förstasida till artister som vill få en gratis push för deras musik.
Promo bay, kallar de det och Ajour skrev om satsningen tidigare i år.
Nu säger Pirate bay till Torrent freak att responsen hittills har varit bättre än förväntat. Över 5 000 har hört av sig. De flesta män (95 procent) och nästan samtliga musiker (90 procent).
Först ut var författaren Paulo Coelho, men sedan har en rad oetablerade artister varit med. Torrentfreak skriver:
“Thus far we’ve done 14 regular campaigns in 3 countries each and 8 worldwide promotions,” Pirate Bay’s Winston told TorrentFreak, who added that the initial plan has changed a bit due to the massive success.
“When we started the project the plan was to do a few worldwide promotions a year, but the submissions have been too good. So now we’re gonna do the worldwide promos every weekend and some regulars every now and then.”
For the artists the promotion campaigns are paying off as well. George Barnett added 4,000 new Facebook fans during the campaign and his video was viewed 85,000 times in total. And Tomás Vergara, the maker of short film The Chase, got 250,000 views of his video in just three days.”
Läs mer på Torrentfreak

6 november

Sharing is caring – om välgörenhet via nätet

För många år sedan hängde jag i ett forum på nätet, där det skapades en gemenskap, folk lärde känna varandra och delade med sig av högt och lågt och började träffas utanför skärmen. En tjej i forumet var ensamstående och studerande, och en dag uttryckte hon att hon så gärna skulle vilja köpa nya jeans, men inte hade råd. Någon kommenterade och sa att ”tänk om alla här lade en tia, då skulle du snart ha dina jeans”. Jag tyckte att det lät som en bra idé, och drog igång en insamling. Det visade sig att det ibland är tanken som räknas. Ingen hade sagt emot personen som först kom med idén. Tvärtom fick hon massor av medhåll, det var ganska många som uttryckte att det hade varit förträffligt om alla lade en tia.
När jag initierade insamlingen däremot var det många som blev väldigt upprörda.
Det fanns många olika orsaker till upprördheten, men den främsta som diskuterades hetsigt under några dagar var just att det är fult att tigga. Så gör man bara inte.
Många hänvisade också till socialtjänsten. Menade att vi har samhällsinstitutioner som ska hjälpa dem som ej har pengar, privat välgörenhet sågs som ett otyg.
Andra ifrågasatte om hon verkligen behövde nya jeans, sa att det alltid finns dom som har det värre, att nya jeans är lyx och oförskämt att be om.
Jag trodde naivt att alla skulle tycka det var en bra sak om jag ordnade så att alla kunde lägga sin tia, de flesta hade ju tyckt att det var en bra idé, så länge den var på idéstadiet.
Läs vidare →