Uppdaterad: Telefonen stals – nu laddar någon upp självporträtt på hans bildkonto

Johan Rünow var i Karlskrona när han plötsligt förlorade sin Iphone. Någon stal den och Johan Rünow bytte direkt alla lösenord till de tjänster han hade loggat in på i mobilen. Men han glömde sitt Flickr-konto. Och bara någon timme efter att telefonen var stulen började bilder dyka upp där – på någon annan.


Efter att den första bilden postades, för över ett halvår sedan, har det varit tyst. Fram till i veckan. Då började plötsligt bild efter bild dyka upp på kontot. På någon som inte ser ut som den person som dök upp för ett halvår sedan. Johan Rünow är noga med att påpeka att han inte vet att den som lägger upp bilder är tjuven. Flickr-kontot är heller inte kapat.
– Mitt lösenord funkar fortfarande. Men han som lägger upp bilder där via min stulna telefon vet nog inte om att de bilder han lägger på Flickr hamnar på mitt konto, säger Johan Rünow till Ajour.
– Eller så vet han vet och lägger upp dem bara för att jävlas.
Situationen har aktiverat hans bekantskapskrets som nu försöker googla fram bilder för att identifiera personen som laddar upp bilderna. Johan själv tar saken med ro.
– Det som gör det än mer roligt är att så många personer engagerat sig. Flera har googlat, försökt komma åt information om vart bilderna är tagna. Någon funderar på att lägga upp en tråd på Flashback. Och jag står bara och tittar på.
Inte heller funderar han på att anmäla eller att ta kontakt med Flickr.
– Nej, jag tänker inte göra det heller. Det är ju ingen skada skedd. Inte än iaf, säger Johan Rünow.
Uppdaterad 12/2: I dag fick Johan Rünow ett telefonsamtal från någon som påstår sig vara den syns på Flickr-sidan.
– Han bad mig ta bort de bilder jag laddat upp på nätet.
När Johan Rünow försökte förklara att det är bildmannen själv som har lagt upp bilderna via hans stulna telefon svor han sig fri från stöld.
– Han förklarade sig med att köpt mobilen av en kille för ett tag sedan för 3000 och inte hade någon aning om att den var stulen.
Bildmannen var även upprörd över att han har framställts som en tjuv.
– Jag förklarade väldigt tydligt att jag ALDRIG anklagat honom för att vara en tjuv, bara att han använder min stulna telefon.
Samtalet gav Johan visst hopp om att få tillbaka sin stulna telefon.
– Jag bad honom lämna in den till polisen omedelbart. Skall bli spännande att se om jag får tillbaka den, säger Johan Rünow.
Uppdaterad 13/2: Idag på eftermiddagen har bildmannen återigen varit i kontakt med Johan. Bildmannen lovar nu att återlämna telefonen till polis.
– Efter samtal med honom igen, samt med polisen i hans närhet, kommer han att lämna in den hos dem under morgondagen, säger Johan Rünow till Ajour.
Uppdaterad 14/2: Idag klockan 14 tog polisen emot Johan Rünows telefon. Personen som lämnade in den uppgav till polisen att han ”hört den var stulen”.
Johan själv har sedan länge fått ut en ny Iphone genom sin försäkring och kommer inte att ta tillbaka telefonen. Däremot redigerade han sin Flickr-sida.
– Det inte finns någon anledning att ha dem kvar, säger Johan Rünow till Ajour.
Idag fångade även Sydsvenskan upp händelsen och skrev en artikel om saken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

36 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Tobias says:

  Nu gick det lite väl fort. Karlskrona skriver han.

 2. Sen var det väl bara några minuter efter att telefon försvann så kom första bilden upp.

 3. emma says:

  varför visar ni inte bilderna på rikspuckot?

 4. De flesta av bilderna som ligger på Flickr innehåller lat/long som EXIF-taggar. Om vi antar att tjuven eller den nye ägaren inte manipulerat dem så är första bilden tagen i Bräkne-Hoby (inte helt orimligt, ligger hyfsat nära Karlskrona). En av de senare bilderna är tagen i Herrljunga.
  Bortsett från det ledsamma med stölder så känns det lite spännande. Lite som ”På spåret” med olika ledtrådar.

 5. Gustav says:

  Varför censurera tjyvens ansikte? Det står ju dessutom vad flickr-användarnamnet är…

  • Vi såg inte vilket värde det tillförde att publicera bild på den som skulle kunna vara tjuv, men också bara skulle kunna vara någon som råkat köpa telefonen och använder kontot i någon form av god tro.

 6. Carina Svendsen says:

  Eller så får man skylla sig själv om man inte håller i sin telefon.
  Jag sätter iaf en hundring på att det är ytterligare en”innebandypojke”
  Det verkar t.ex. väldigt konstigt att personen efter bara några minuter tar bilder i Bräkne-Hoby, med en telefon som försvinner i Karlskrona. Det sammanfaller dessutom väldigt lägligt eftersom det är någon ”i bubblan” som ska ut på stand-up turné?
  Om det då är en lyckad kupp beror väl på vad som händer med den som utpekas som tjuv.

 7. Åke Malmros says:

  En blatte.
  Oväntat.

  • Har verkligen noll med saken att göra.

   • Åke says:

    Det tragiska är ju att det är det det har.
    Eller är det en slump nio gånger av tio?

    • Det tragiska är att människor som du inte inser att ni själva är ett större hot mot det demokratiska svenska samhället än de som du nedvärderande kallar för ”blattar”.
     Att man hamnar på en kriminell bana handlar om uppväxt, sociala förutsättningar, utanförskap osv., inte vilken hudfärg man har eller vilket land man kommer ifrån. Att invandrare är överrepresenterade i viss brottsstatistik handlar om fel som DU och JAG gjort, inte dem. Problem med integrationen i Sverige kan inte tillskrivas de som kommer hit med stora svårigheter, allt handlar om hur vi lägger upp systemet.

     • Pigge Brottare says:

      Precis, Viktor!
      Om andra människor begår brott så är det ditt och mitt fel, och har inget med den personens val i livet att göra. Brottslingar har inget som helst eget ansvar för sina handlingar! Ja, förutsatt förstås att brottslingen hör till en ”förtryckt minoritet” och alltså inte är vit, man, heterosexuell från medelklassen eller bor i Stockholms innerstad. De människorna kan förstås inte hålla ”dig och mig” ansvariga för sina handlingar.
      Det kan däremot de som du behandlar nedlåtande genom att frånkänna dem allt personligt ansvar, på samma sätt som man gör med barn och djur.

     • Grov överdrift av det jag skrev, jag får väl förklara igen.
      Att enskilda människor begår vissa brott är inte ditt eller mitt fel, men att en viss grupp människor är överrepresenterade i brottsstatistiken handlar om att de har SÄMRE sociala förutsättningar än dig och mig, DET är vårt fel, vi som röstar och ska försöka göra det här landet så bra som möjligt för alla. Jag har aldrig skrivit något annat, så jag förstår inte var du får dina grejer ifrån.
      Man gör alltid ett val, men valet görs självfallet inom vissa ramar, ramar som ser annorlunda ut beroende på var man kommer ifrån och vilka sociala förutsättningar man har. Den som inte har mat på bordet tänker inte likadant som den som lever i överflöd, den som haft en svår uppväxt tänker inte likadant som de som växt på rosa moln. De bitarna kan vi faktiskt påverka, och de kan som sagt INTE tillskrivas en viss grupp med en särskilt etnicitet.

     • Pigge Brottare says:

      Bravo, Viktor!
      Då inser du säkert nu att din representation av vad Åke Malmros skrev, var just en grov överdrift. För var någonstans skrev han att det beror på hudfärg eller ursprungsland om man begår brott, vilket du utgick i ditt svar att han hade gjort.
      Inser du nu det du inte insåg tidigare? Nämligen att du arrogant sätter dig över andra och talar om för dem vad de tycker och vad de ”inte inser” på ett oerhört nedlåtande sätt. Åke Malmros konstaterar ju bara samma fakta som du (och BRÅ) gör, nämligen att utlandsfödda är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken och begår i princip alla personrån och andra ”vardagsbrott”.
      Inser du nu det orimliga i att du, som nyss fyllt 20 och knappt gått ut gymnasiet (där du dessutom inte ens lärt dig skillnaden mellan ”de” och ”dem”) håller en föreläsning för andra om vilket hot du inbillar dig att de utgör mot demokratin och fläskar på med den politiskt korrekta litanian och trosbekännelsen om vad invandrarnas stora del av brottsligheten beror på, nämligen ”fel som du och jag gjort”?
      Den här typen av beteende från lillgamla barn och ofullständigt bildade skolelever, som läser upp politiskt korrekta litanior och trosbekännelser, hittar vi i historien främst under två mycket destruktiva perioder, nämligen kulturrevolutionens Kina och Nazityskland, där drillade men arroganta och okunniga medlemmar av Hitlerjugend talade om för vuxna och betydligt mer kunniga människor vad dessa skulle tycka och tänka, fastän dessa 20-åriga gossars beskrivning var direkt felaktig och skadlig för både andra, dem själva och hela samhället.
      Vad du inte inser är att du utgör ett större hot mot demokratin än sådana som Åke Malmros.
      (Blir du chockad nu, när någon har fräckheten att använda samma ord mot dig som du nedlåtande använder mot andra? Rubbas din föreställning om din egen förträfflighet? Kommer du att inse att du med dina 20 år kanske inte begriper allting bättre än dem som använder ett språkbruk som du i din ungdomliga naivitet utnämner till hotet mot demokratin?)
      Förhoppningsvis förstår du nu det orimliga i att du håller kriminologiska föreläsningar för alla du inbillar dig utgöra hot mot demokratin, eftersom den föreställning du har vid din ålder inte bygger på kunskap, utan bara vad du matats med och som andra talat om för dig att du ska hålla med om för att framstå som klokare och överlägsen andra. Precis som i sagan om kejsarens nya kläder, alltså.

     • Nej, upplever ingen form av chock eller liknande symptom, tack.
      90 % av det du skriver i din kommentar har inget med saken att göra.
      Det jag reagerade på var att Åke använder ordet ”blatte” som är direkt nedlåtande och klingar otroligt illa även i mina öron. Att du sedan försvarar honom och försöker likställa mig (mitt sätt) med det i Nazityskland säger väl allt om var du står.
      Du bör nog läsa BRÅ-statistiken lite närmare om du tror att utlandsfödda ”begår i princip alla personrån och andra ”vardagsbrott”.
      Tror för övrigt att mitt användande av de/dem var korrekt.

 8. Erik says:

  Jag tycker att man ska acceptera att ens mobil blir stulen. Invandrarna måste få göra lite som dom vill, annars är man rasist.

 9. […] Kuten sanottu, koko sattumus saattaa hyvinkin olla vain ovela jäynä meidän ennakkoluuloisten nolaamiseksi. Kuitenkaan niin ihmeellistä sattumusta on inhimillisesti katsoen mahdotonta keksiä, etteikö sille löytyisi vastinetta tosielämästä, kuten oheinen uutinen parin viikon takaa Tanskasta todistaa. Ajour […]

 10. Hassan al Ibri says:

  Det var hans telefon, men nu är den min. Vad fan är det mer er?

 11. micke says:

  Kul detta med de som säger att det är vi svenskar som gjort fel när invadrare begår brott. Att mohammed från irak inte får en lägenhet på södermalm och istället hamnar i rinkeby har ingen somhelst koppling till oss vanliga människor. Däremot politiker.
  Att mohammed känner sig utanför i det svenska samhället då han har haft en helt annan uppväxt/kultur, och dessutom själv känner att han inte passar in p.g.a det är heller inte vårat fel. Det mohammed kan göra är att försöka jobba sig upp i samhället och vara trevlig och snäll istället för att gå med i gäng och begå brott.
  Han känner en samhörighet med dessa personer. Inte för att de är krimminella, utan för att det har samma hudfärg/etnicitet som han själv. Man dras till de som är likadan som en själv men detta har regeringen och svenska folket svårt för att fatta, något som är grunen till de problem vi har idag. När jag växte upp så fanns det få invadrare där men de få som vi hade drogs alla till deras egna grupp. Chilenare med chilenare. Araber med araber, svarta med svarta, osv. Multikulturellt funkar bara om båda parter vill ta del av och accepterar den andres kultur. Annars blir det som plus och minus på ett batteri….

 12. pidder says:

  INGEN köper en begagnad mobil utan kvitto och tror den inte är stulen. Men att döma av bilderna så är tjyven (som för övrigt är ganska olik ägaren) väldigt nöjd med att se sig själv i spegeln så han är nog inte lessen för det här!