Arkiv för
stöld

9 oktober

9 april

Härvan kring Terje Hellesö växer

Flashbackgrävarna, som fick Guldspadens hederspris för sitt gräv om fotografen Terje Hellesö, fortsätter gräva kring fotografen.
Hela tiden dyker nya bilder upp som visar hur omfattande fusket med inklippta exotiska djur i naturbilder varit.
I dag visar grävarna att det inte bara handlar om bilder, utan också texter. I flera av Terjes texter har han kopierat rakt av från engelska böcker. Grävarna tar som exempel upp fyra avsnitt som visar hur det är närmast identiskt kopierat, utan källhänvisning.
Läs hela grävet på Terjade foton.

14 februari

25 januari

H&M anklagas för designstöld – stormas av kritik från hela världen

Skärmdump: http://www.regretsy.com/2012/01/24/hm-is-awesome/


H&M har en av världens bästa närvaro i sociala medier. Men det räcker knappast under den senaste dagens kris då konstnären Tori Laconsay anklagat klädkedjan för designstöld.
Allt började inatt när Tori Laconsay utförligt beskrev hur H&M stulit hennes design.
Tori beskriver hur hon 2008 gjorde en skylt för att hylla gemenskapen i grannskapet hon då bodde i. Hon satte därför upp och ritade en skylt där det stod ”You look nice today”.
Fyra år senare lanserar H&M dörrmattor och kuddar, med samma budskap, men framförallt nästan exakt samma design. Läs vidare →

25 november

Nya sociala medie-fenomenet "flash robs" är crowdsourcade massrån

https://www.youtube.com/watch?v=RpAz7X6HRTg” frameborder=”0″ width=”385″ height=”225″>
Fångat av övervakningskameran: Ungdomar går lugnt in i en affär, plockar på sig det de vill ha, och går ut igen

Den logiska följden av ”flash mobs”, där människor planerar en manifestation, genomför den på en offentlig plats och sedan låtsas som ingenting, är här. Den heter ”flash robs”, och går ut på att människor planerar rån mot en butik via sociala medier och sedan genomför dem i grupp, vilket gör det svårare för personal att gripa in. Detta rapporterar Wired.
Det första exemplet på denna nya trend inträffade i april, då ett tjugotal personer tillsammans stal varor till ett värde av $20 000 av en jeansaffär i Washington. Sedan dess har idén spritt sig i hela USA, och senast inträffade det i en Seven-elevenbutik i Silver Springs utanför Washington. Polisen Michael Chitwood säger till Delco Times att de förmodligen planerat stölden på en ”social mötesplats” tidigare under dagen.