Uppgift till #radioett – Dawit Isaak uppges flyttad från fängelset

I Radio1 berättar Lars Adaktusson idag nya uppgifter kring Dawit Isaak. Enligt riksdagsmannen Arhe Hamednaca (S) och journalisten Mehari Abraham har uppgifter från ”högt uppsatta personer” påstått att Dawit Isaak inte längre finns i fängelset. Här är intervjun och samtalet:

Än så länge är det oklart vad som har hänt med den svenske journalisten Dawit Isaak. Informationen är än så länge begränsad till att han är flyttad från det fängelse han tidigare suttit. Har han bara överförts till ett annat fängelse eller kommer han släppas? Eller är han död? Frågan diskuteras just nu i Lars Adaktussons program i den kommersiella pratradiokanalen Radio1. Men trots spekulationer och teorier om hans död är uppgifterna få.
Isaaks familj är informerad om läget, men till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson berättar Dawits dotter att barnen inte visste om saken.
Leif Öbrink, ordförande i kommittén Free Dawit, ställer sig tveksam till uppgifterna och säger i radiointervjun att han har uppgifter om att Dawit ”aldrig har suttit i det fängelset”. Han menar också att rykten om Dawit Isaaks död har cirkulerat i flera veckor och att vi måste betrakta dem som rykten tills vi har fått någon annan information. Leif Öbrink tror inte att Dawit Isaak är död.
Här kan du följa utvecklingen kring Dawit som den rapporteras på Twitter:

Tidigare i dag har även Dawit Isaaks dotter skrivit i Expressen med anledning att det är Dawit Isaaks födelsedag.
Uppdaterat: Andra medier rapporterar:
Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13848271.ab
DN: http://www.dn.se/nyheter/varlden/dawit-isaak-ar-flyttad-fran-fangelset
Expressen: http://www.expressen.se/nyheter/1.2604734/dawit-isaak-ar-dod
SvD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/uppgifter-isaak-inte-kvar-pa-fangelset_6588152.svd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. emma says:

    En parentes: Leif Öbrink är rätt namn på ordförande i kommittén Free Dawit.