Vita kränkta män blir bok


Nyligen gick Kawa Zolfagary ut och berättade att han var mannen bakom Facebook-sidan ”Vita kränkta män”. Den populära satirsidan med över 17 000 ”gillare” kommer nu även att bli en bok, något som avslöjades på Twitter.

Det blir Galago som kommer att hjälpa Vita kränkta män att ta steget från digital till fysisk form. Enligt Kawa Zolfagary kändes Galago som ett naturligt val eftersom de arbetar mycket med samhällssatir.
-Dessutom har jag redan en relation med dem. Jag har skrivit flera texter som publicerats i tidningen Galago, skriver Kawa Zolfagary i ett mejl till Ajour.
Vad kommer boken att innehålla?
-Det kommer att bli ett slags Best of Vita Kränkta Män. De mest kränkta kommentarerna, bilderna och artiklarna ihop med roliga kommentarer och annat som gjort sidan till vad den är idag. Sen kommer även boken innehålla lite annat smått och gott, men vad det kommer bli får ni se när boken kommer ut.
Vad har du för förväntningar på utgivningen?
-Jag förväntar mig först och främst att en stor mängd vita män kommer att bli kränkta. Sen förväntar jag mig att minst ett avsnitt av TV-programmet Debatt tillägnas boken och fenomenet. Boken kommer att förkastas av debattörer, politiker kommer att ta avstånd och det slutar med att den blir årets julklapp.
Vad har du fått för reaktioner sedan det blev officiellt att du låg bakom Facebooksidan?
-Det har varit blandade reaktioner sen jag ”kom ut”. Den stora majoriteten har varit väldigt positiva och glada. Sen finns det ett par tragiska figurer som hotat och hatat. Men de personerna har nästan uteslutande också varit öppet främlingsfientliga så det är inte så konstigt att de beter sig så. De skapar främst bara mer material till Vita kränkta män.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Rolr Lindqvist says:

  Det bästa som hänt på lääänge….jag köper den direkt.

 2. Jenny-Li says:

  En självklar julklapp. Jag fnissar varje gång jag läser titeln!

 3. Lars says:

  http://sverigesradio.se/artikel/5220761?programId=478
  Jag är även ute och föreläser i ämnet kränkta män.
  mvh Lars

 4. Najs. Där ser man. Blev dock lite besviken; trodde faktiskt att upphovsmannen var en kvinna.
  Men, det positiva: Efter att ha googlat på Kawa Zolfagary hittade jag Basementality på youtube och har nu suttit och kollat på Battle-klipp hela förmiddagen, så feminism och antirasism är tydligen en inkörsport till hip hop =)

 5. Paradigm says:

  Ett citat från Zolfagary:
  ”Jag har tappat räkningen på alla gånger då jag påpekat för någon att personen sagt något som kan uppfattas kränkande bara för att höra att jag är för känslig. Det har rört sig om uppenbara fall av rasism, där någon sagt att personer med viss hudfärg är mer brottsbenägna, till situationer där det mer har varit en fråga om okunskap. Problemet har dock alltid varit densamma, personen som i detta fall har uttryckt sig klantigt har inte varit mottaglig för ny information. Det har dessutom nästan uteslutande rört sig om vita män. Det är något i den manliga könsrollen kombinerat med en privilegierad plats i samhället som gör att de vita männen sluter öronen ifall risken finns att de agerat fel.”
  Det är lite som han med kina-puffarna som sa att han hörde folk säga tjing och tjong hela tiden. Om man konfronteras med otaliga fall av uppenbar rasism så tror jag att man helt enkelt inbillar sig och själv är mycket lättkränkt. Det att man förbehåller sig en egen tolkning tar Zolfagary som ett tecken på att man inte är ”mottaglig för ny information”. Men vitt självhat är ju populärt bland PK:ister så han kan säkert bli en ny Michael Moore. Men som grund för en dialog mellan grupper i samhället är den helt körd. Det är ju bara den gamla vanliga ”håll med oss annars är du rasist” attityden.

  • manen says:

   tar det i för mycket när en blatte travesterar vit, manlig självömkan?

   • Paradigm says:

    Nej, hudfärgen spelar ingen roll för mig. Du märkte kanske att jag nämnde Michael Moore?
    Problemet är att det är en så trött gammal genre, ”vita män är så uppblåsta bla bla bla”. I vilka länder har minoriteter störst rättigheter? I vilka länder har minoriteter minst rättigheter? I vilka av dessa länder har vita mäns mest makt?
    Men tydligen finns det en marknad för det här självhatet; jag är dock inte lagd åt det hållet. Och när han sen visar upp sin egen självömkan och lättkränkthet i citatet ovan så blir det bara ännu mer patetiskt.