Youtubeanvändare upptäcker "asteroid" med Google Sky – eller?

Den påstådda asteroiden


En amatörastronom säger sig ha upptäckt en ”enorm asteroid” – genom rymdkarteverktyget i Google Earth. Det är Youtubeanvändaren planetkrejci, en entusiastisk rymdfotogranskare som tidigare avslöjat ett flertal UFO:n i natthimlen, som på en film upplagd i söndags pekar ut en tidigare okänd asteroidliknande himlakropp. Han påstår i beskrivningen av Youtubeklippet att den inte fanns där vid ett tidigare tillfälle, och att den dessutom rör sig mot jorden. 

Jag blir svettig och funderar på att ringa Bruce Willis, men Robert Cumming, redaktör för Populär Astronomi, hinner lugna mig.
– Innan du går igång på det här så kan jag säga att det verkligen inte rör sig om en riktig asteroid. Det är inte första gången någon säger sig ha upptäckt asteroider via verktyg som Google Earth. De bygger emellertid på gamla fotoplåtar, och det här är sannolikt någon skada eller smuts som kommit med på bilden.

Strecket till vänster på bilden är enligt Robert Cumming en förbipasserande satellit.


Robert hänvisar till ett streck till vänster på en av bilderna som visats upp, och säger att det sannolikt är en satellit som kommit med på bild eftersom de tas med lång exponeringstid. En asteroid skulle alltså inte stå stilla på det sättet det gör på bilden. Dessutom är den oerhört stor – ”som två-tre månar”, enligt Robert – och då menar han att NASA alldeles säkert skulle hunnit upptäcka det innan Youtubeanvändaren planetkrejci.
Nyheten om asteroiden har redan hunnit omskrivas bland annat i brittiska The Daily Mail, och då utan att någon kunnig tillfrågas om dess autencitet. Något Robert Cumming tycker är oärligt.
– Det här är en artikel Daily Mail borde skämmas för. Det dyker hela tiden upp folk som hävdar att de hittat något som censurerats av NASA, men deras påståenden kan aldrig bevisas. Journalisters uppgifter bör vara att berätta fakta, men här låtsas man att det är något läsaren kan bestämma om själv.
Kan man då inte hitta någonting nytt via verktyg som Google Earth? Jo, unga, uppblossande stjärnor har faktiskt identifierats av surfare framför stjärnkartor på nätet. Robert Cummings tips till den som vill hitta fler oupptäckta guldklimpar i natthimlen är att jämföra bilder mellan olika tidpunkter, och att på så sätt se vad som tillkommit eller försvunnit.
– Ja, och att lära sig vilka de värsta fallgroparna är, tillägger han.
Vill du själv granska fläcken på Google Earth? Ladda ner programmet här, och skriv in koordinaterna 5h 11m 33.74s -12 50′ 30.09″ i sökfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *