Bilden som pekar ut generationsklyftan på nätet

Få bilder beskriver generationsklyftan på nätet så väl som denna, fångad av Ajours Jack Werner (nu utlånad för projekt på SR).

Det är den äldre mannen Lars-Henrik som förtvivlat försöker förstå varför Aftonbladet tvingar honom att kommentera. Genom att han är inloggad på Facebook dyker en ruta på honom själv upp (som likt den på Jack Werner i skärmdumpen här nedanför) och en text som uppmanar honom att ”lägg till en kommentar”. Gång på gång försöker Lars-Henrik förklara att han inte vill vara med och kommentera. På artikel efter artikel. Att Aftonbladet måste respektera detta.

Det kan tyckas både komiskt och ironiskt. Att Lars-Henrik inte förstår bättre.

Men framförallt tycker jag att det visar på svårigheten för sajter och tidningar att förklara sina olika funktioner. Varför Aftonbladet i det här fallet ”vet” att Lars-Henrik är Lars-Henrik, varför de har hans bild och uppgifter. Det handlar så klart inte först och främst om en generationsfråga, utan en kunskapslucka där det blir en pedagogisk utmaning att förklara för några få det som är självklart för de flesta. Hur gör man övergången, informationen enkel för den som är helt ovan?

I det här fallet tog Ajours egen riddare Jack Werner saken i egna händer och ringde upp Lars-Henrik för att förklara.

- Yes. Jag ringde honom och presenterade mig försiktigt, eftersom jag inte visste hurdan han var och om någon redan informerat om hur kommentarsfältet på Aftonbladet fungerar. Han var lite tveksam – fullt förståeligt, om man tänker på att han länge upplevt sig förföljd av Sveriges största kvällstidning – men lyssnade på min förklaring. Jag sa det att hans bild automatiskt är där, att det är så Facebook funkar, men att ingen ser honom om han inte kommenterar, säger Jack Werner.

Lars-Henrik tackade och förklarade att ”Ja, tidningar är som klister” och tackade för upplysningen.

- Efter att ha försäkrat sig om att han inte fanns med på Aftonbladet om han inte klickade ”kommentera” tackade han för samtalet. Vi hälsade varandra trevlig helg, och lade på, säger Jack Werner.