Krönika: Har det blivit olagligt att inte titta på teve?

screenshot 2013-03-05 kl. 21.43.07

Foto: Funky64 CC-BY-NC-ND

När jag pluggade på universitet i slutet på 90-talet hamnade jag vid ett tillfälle i ekonomiskt trångmål vilket föranledde att jag med kort varsel sålde min teve för att få loss några extra slantar. Det skall sägas att den första månaden utan teve var förfärlig och att jag till en början klättrade längs väggarna av rastlöshet. Sakta men säkert började jag dock att acklimatisera mig och började tycka att det faktiskt var ganska skönt att inte förlora så många timmar varje kväll på det meningslösa strötittandet. De timmar jag lade på teve varje dag flyttades sakta över till bokläsning, löpträning eller mer sociala aktiviteter med vänner. Jag började inse att mitt liv faktiskt blev lite bättre utan teve. Det fanns något befriande över att konstatera att jag numera var en tevefri människa. Att jag sparade ytterligare lite pengar på att inte längre behöva betala någon teve-avgift och faktisk kunna svara att ”Nej jag har faktiskt inte någon teve. Det är ett medvetet val” när Radiotjänst ringde var bara en bonus (om än välkommen sådan för en fattig student).

Med undantag för perioder då jag delat lägenhet med andra har jag faktiskt inte tittat särskilt mycket på teve de senaste 10 åren. I den utsträckning jag nu tittar på rörlig media är det främst i form av streamade avsnitt och filmer, primärt via iTunes. Hela min mediakonsumtion har blivit så selektiv och anpassad efter mina filter(RSS-flöden, bokmärken, newsfeed, Twitterflöden) att det nästan är provocerande att bara kunna se ett program på en utsatt tid och framför allt tvingas följa en tablå som innehåller så många irrelevanta sändningar. Jag har kort och gott byggt bort hela begreppet teve-tittande i min vardag.

Därför blev jag lite överrumplad över att läsa att Radiotjänst på uppdrag av SVT nu också kommer att börja kräva in licenspengar av oss som äger en dator, smartphone eller en läsplatta. Jag som inte längre ser eller ens vill se teve tvingas betala en avgift för något jag inte har något intresse av att använda. Jag vet att detta låter osannolikt för de flesta men det finns faktiskt personer som inte tittar på teve. Jag kan inte tolka detta som något annat än ett politiskt debattinlägg i frågan om den långsiktiga finansieringen av Public Service då detta i praktiken tvingar de sista av oss att faktiskt betala för licensen. Som det är nu kan man nästan säga att det blivit olagligt att inte titta på teve. Alla måste titta.

Det skall sägas att jag inte har något emot SVT. Tvärtom tycker jag att de har ett mycket viktigt uppdrag att fullfölja men jag värjer mig mot tanken på att jag som tittare inte längre har något verktyg att visa mitt missnöje genom att sluta titta. Jag måste ändå fortsätta stödja SVT genom min avgift bara för att jag vill kunna kolla mailen i mobilen. Är det inte mer rimligt att SVT ger alla licensbetalande kunder en inloggning som kan användas för att se sändningarna på alla plattformar? På det sättet kan jag som inte vill se slippa betala och ni som mer än gärna följer SVT få göra det.

Svårare än så behöver det inte vara.

Per-Mattias Nordkvist
@pmnordkvist
www.lifefeed.se