Aftonbladet startar opinionssajt – med användarkarma

Politism. Så heter Aftonbladets nya opinionssajt som med ekonomsikt stöd av Kommunal och LO ska bli en samlingsplats för vänsterpolitiskt intresserade i Sverige.
Bakom satsningen finns nätstarka namn som Erik Rosén och Margret Atladottir och hela idén presenterades på Almedalsveckan idag.
– De politiska partierna tappar medlemmar och är inte svaret på frågan hur ungas politiska intresse ska tas till vara. Därför behövs en kanal som fångar upp engagemanget och använder det till att vitalisera den politiska debatten, säger Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson på Politism.se:s Om-sida.
Sajten publicera både eget innehåll, hämtar en del från genusfolket.se och kommer försöka skapa ett eget community. Mest intressant där är karma-modellen, med ett belöningssystem för de användare som publicerar uppskattat material. Ju mer ”poäng” du samlar, desto större utrymme får du på sajten.
Det är på många sätt en intressant satsning och att Aftonbladet står bakom är på ett sätt en  garant att det kommer få all luft under vingarna som den behöver.
Den största utmaningen blir att hitta goda röster som vill göra sig hörda på någon annans sajt. Det har kommentarsfält och sajter som Newsmill redan haft problem med, där det till sist bara är haveristerna som orkar vara kvar.
Den naturliga frågan blir varför de goda rösterna ska lägga sin tid här, när de kan synas på plattformar och konton som de själva äger.
Lyckas man besvara den frågan har vi ett välkommet tillskott till den opinionsbildande nätdebatten.
Politism.se har premiär i Augusti.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Elin says:

    Skrämmand att kommunistjournalisterna på AB får hålla på med politisk propaganda på arbetstid.

  2. Nilsson says:

    Vad är då de andra? Dåliga röster? Jag begriper mig inte på den här typen av kategoriserande resonemang. Det är de etablerade rösterna som uppenbart är de som förs till kategorin ”goda” här.