Bambuser och AP inleder samarbete

Stora amerikanska nyhetsbyrån AP inleder i dag ett samarbete med den svenska videotjänsten Bambuser.
Bambuser är en webbtjänst där vem som helst kan sända video live via sin dator eller mobiltelefon. Tjänsten har under flera år kämpat i skuggan av amerikanska tjänster som Qik och Justin tv, men fick under förra året med arabiska våren ett stort uppsving. Då använde tusentals aktivister tjänsten för att livestreama vad onda regimer gjorde mot befolkningen.
Inte minst har Bambuser fått mycket uppmärksamhet för hur de gett röst åt aktivister i Syrien. Allt oftare har några av världens största internationella medier hämtat videomaterial från aktivister som använt den svenska tjänsten. Ajour har tidigare skrivit om hur Syrien under perioder blockerat Bambuser.
Därför är det kanske ett naturligt steg att en av världens största nyhetsbyråer i dag skriver avtal med Bambuser.
Avtalet innebär att AP får en enklare tillgång till hela Bambusers flöde av videoklipp, att de formaliserar en kommersiell överenskommelse kring delningen och att Bambuser skapar en tjänst där användare kan klicka i om de tillåter AP använda videoklippen.
Det är framförallt ett stort kliv för medborgarjournalistiken och aktivister som medvetet och snabbt vill få spridning på sitt material.
När nyheten spreds i dag, lunchtid, fick det genomslag i nätmedier över hela världen.
Läs mer hos Bambuser.
Läs också Ajours Ulf Bjereld som i dag skriver om sociala mediers betydelse under arabiska våren.
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *