Cory Bookers känsla för snö

Cory Booker är inte bara borgmästare i Newark, New Jersey. I mina ögon är han också lite av en superhjälte när snön faller tung över den amerikanska östkusten.
Det började i slutet av förra året. Om vi överraskas av den där första snön varje år, svär på vägen till däckfirman på sliriga sommardäck så är det ingenting mot vad som händer i USA när det kommer snö. Det blir så klart alltid totalt kaos. Saken är bara den att 2010 hände det här vid nyår och då är det sällan första omgången för året så beredskapen borde varit bra. Problemet är att man hade inte räknat med mängder som skulle fått Skistars aktiekurs att ge stockholmsbörsens handlare nackspärr. Det snöade av apokalyptiska mått (kolla den här filmen så förstår du mängderna) och bilderna som strömmade ut gjorde att scenerna från The Day After Tomorrow började kännas som ett troligt scenario.

I New Jersey letade folk efter svar. De letade efter någon som kunde gräva dem ut ur detta kalla helvete. De letade efter en hjälte.
De fann Cory Booker. 

Screenshot från Twitters blogg


Framför oss som följde dramat växte en person till att personifiera allt gott som kan komma med Twitter och lite ärligt engagemang. Booker började under parollen ”I will dig you out” att ta sig fram till de som satt insnöade med förnödenheter och hjälp. Han hjälpte en kvinna som skulle föda, han tog med sig blöjor till en behövande familj, han fick skit av en icke-nöjd medborgare som försökte göra sig lustig på Bookers bekostnad varvid borgmästaren åkte dit, grävde sig in och tog ett litet snack. Kort sagt: Han gjorde det han får betalt för.
Det som hände var att inte bara han gjorde nytta utan ringarna på vattnet fick allt fler ut på gatorna för att hjälpa till vilket påminner mycket om hur londonborna organiserade sig efter upploppen. Istället för att folk satt uppgivna hemma började de göra nytta och för varje person som letade sig ut kom Booker självklart lite närmare hjältestatus och ordnat omval (om man ska se lite cyniskt på det).
Bland kärleksförklaringarna hittas den här videon som på så många visar gemene mans reaktion på hans handlingar.
Igår var det så dags igen. New York och New Jersey drabbades av ett hejdundrande första snöfall, på flygplatserna rådde det sedvanliga kaoset när varenda kärra ställdes in och som löken på laxen började strömmen försvinna i vissa områden.
In på banan kliver vår hjälte igen. Han samverkar med guvernören, han ger handfasta tips om vart folk kan vända sig för att få direkt hjälp, håller pressen informerad via vanliga kanaler och slutligen – han behåller sin humor:

Vi pratar ofta om att Twitter är bra för att få ut snabb information och de spridningseffekter som verktyget för med sig, men problemet är att vi ser för få konkreta exempel på hur våra folkvalda använder det i situationer som den här. För mig är Booker ett bra exempel på någon som (och låt oss klara ut det här på en gång, det är självklart även hans stab som twittrar ibland, ingen idé att spela naiva) har en närvaro eftersom det fungerar i hans roll som borgmästare. Jag ser framför mig hur hans företrädare på Lucky Lukes tid traskade på gatan, mellan sitt kontor och saloonen, sparkade undan någon rullbuske, tippade på hatten åt ett par damer och slutligen beställde in ett par shots favoritwhisky medan han pratade med ett par guldgrävare. Nytta uträttades och saker hände.
Det är likadant idag, även om verktygen är annorlunda. Bookers jobb är att hålla folk varma, torra och säkra för att vara lite kortfattad. Någon som han hade ändå gett sig ut för att handfast hjälpa till med, men Twitter gav honom möjligheten att fånga upp de med skriande behov och att se till att fler följde i hans fotspår.
Förhoppningsvis får vi en kaotisk vinter här hemma. Jag drömmer om att bli insnöad, om att få dra upp medtrafikanter som sladdat in i meterhöga vallar, att ge mig ut på gatan hemma med skyffeln i handen och lära känna mina grannar medan vi svär över den aldrig sinande mängden snö som faller från himlen.
Men framför allt drömmer jag om att se någon likt Booker materialisera sig i mitt flöde och bli vår egen snö-hjälte.
Läsa mer?
Time har en bra artikel, Twitter skrev ett blogginlägg och The Daily Beast följde upp det hela.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. Albert says:

    Måste skärmdumparna på tweetsen vara så små? 🙁