Nya webbtjänster på 24 timmar

Idag klockan 12.00 går startskottet för tredje upplagan av 24 Hour Business Camp, och då sätter sig ungefär 90 webbutvecklare och entreprenörer på Hasseludden i Stockholm för att de närmaste 24 timmarna bygga nya tjänster för nätet. 24hbc är Sveriges största hackathon, och trycket har varit hårt att få delta i denna tredje upplaga av evenemanget.

Redan igår kväll anlände deltagarna till Hasseludden, och under förmiddagen har de samlats för att få praktisk information men även inspiration från scenen.


Foto: Mikael Falkvidd

Campen är upplagd som en tävling. Redan vid anmälan får man berätta vad för slags tjänst man tänkt bygga, och de bästa idéerna väljs ut och får delta. Därefter röstas på de tjänster som byggts under dygnet tills en vinnare utses.

Upphovsmannen till 24 Hour Business Camp heter Ted Valentin. Han ligger bakom sajter som Restaurangkartan, Hotellkartan, Politometern och den nya tjänsten Tripbirds. Första och andra upplagorna av 24hbc genomfördes 2009. I år står .SE som arrangör, tillsammans med Vinnova och Future Position X.

Flera av tjänsterna som byggs under dygnet kommer inte längre än till alfa eller beta för att sedan läggas ned, somliga hinner inte bli färdiga. Andra utvecklas och till exempel kundo.se som skapades under första upplagan av 24hourbusinesscamp fick i år utmärkelsen Årets Webbentreprenör av Internetworld. Poängen med campen är att inspireras och skapa en verkstad där idéer prövas och genomförs istället för att förbli idéer i byrålådan. I år är fokus på att åstadkomma riktiga tjänster och produkter som kan nå kunder direkt efter campen. Här listas de projekt som är anmälda i år.

Här kan du följa campet live, kan bli spännande inte minst i morgon klockan 12 när de nybyggda tjänsterna pitchas:

På Twitter är hashtagen #24hbc.