Dagens industri tog twitterskämt som sanning: "Jag är ledsen"

PR-konsulten André Assarsson hade följt Schweiz köp av svenska JAS och tyckte det var lite lustigt. Han skrev en skämtsam tweet:

 
Tweeten fick stor spridning. Många skrattade. Men en reporter på Dagens industri tog det lite för allvarligt.
Utan att källgranska citatet avslutade han en krönika i veckan med att slå fast Assarssons tweet som sanning.

Redigeraren tyckte citatet var kul och drog större på det.

Fortfarande utan källhänvisning.
På Dagens industri har man precis upptäckt saken. Nyhetschefen Klas Granström hänvisar till reportern Viktor Ström som svarar via mejl:
– Det stämmer att citatet kommer från Andre Assarsson. Det är alltså felaktigt och det är mitt eget slarv som gjort att det ändå kommit i tidningen, säger Viktor Ström i mejlet.
– Jag är ledsen att läsarna fått ett felaktigt citat i tidningen. Som tur är var citatet i det här fallet inte på något sätt avgörande för artikelns innehåll.
André Assarsson är fövånad och skriver på sin blogg:
Några frågade mig om det stämde och jag var glasklar med att det aldrig har inträffat, vilket också tydligt framgår av min Tweet-historik. Döm då av min förvåning när någon i går plötsligt påkallar min uppmärksamhet om att Dagens Industri fångat upp mitt citat i en artikel. Mitt försök till skämt på Twitter blev plötsligt sanning i Nordens största affärstidning på helsida med både framryckt citat och hela artikeln som avslutades med det som om det hade hänt
Han menar att saken förminskar förtroendet för journalistiken och att journalister borde lära av situationen.
Många litar fortfarande på gammelmedia med resurser att källkritiskt granska och kvalitetssäkra snabb information i sociala medier men när det förtroendet börjar brytas är vägen till Facitfabriken snabbt asfalterad.”. Läs hela Assarssons bloggpost här.
Enligt nyhetschefen Klas Granström kommer Dagens industri att införa en rättelse i nästa nummer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Erik Starck says:

  Finns tyvärr en utbredd rasism mot amerikaner av svenskar som bara fått sin bild av landet från Hollywood och SVT-dokumentärer. Att man läser citatet utan att förstå att det är ett skämt säger en hel del om ens världsbild och fördomar.

 2. Till Ströms försvar ska sägas att han gjorde ett fint feature-knäck på Minecraft-gänget på Mojäng i DI Weekend den här helgen.

 3. […] Dagens industri tog twitterskämt som sanning: ”Jag är ledsen” säger: december 17, 2011 kl. 1:57 e m […]

 4. Christian says:

  Det visar ju också hur viktigt det är med källhänvisningar och att det är ett otyg att journaliser i Sverige skiter i det.
  Det betyder att man alltid måste läsa journalistens ord med en hög grad av misstänksamhet och då kan man undra varför man skall läsa dem över huvud taget!

 5. Simon says:

  Visst är det komiskt att läsa, men det är framförallt så som redan påpekats ett symtom på ngt mycket allvarligt, nämligen att dagens media inte är källkritisk, ej heller bemödar sig att ge en objektiv bild av en händelse.
  Det slår aldrig fel, varje gång jag läser ngt där jag själv eller bekanta är sakkunniga inom området så är det i 99% av fallen sakfel.
  I DN, AB, exet osv osv.
  Jag tror detta beror på att Media idag helt enkelt inte bryr sig om att presentera en objektiv bild, de vill bara skapa rubriker.
  Sen kan de komma med sitt tjat om journalist utbildningen de har.
  Därför välkomnar jag ALLA typer av ”fria” medier, Ajour är ett av dem.
  Betyder långt ifrån alltid att jag håller med skribenten, men det behövs en motvikt.
  Tack
  S

 6. olof says:

  Haha, störtskönt. Ungefär som när du gick på det där med DNs påstådda placering av en IKEA-annons tidigare i år. 😉

 7. oscar s says:

  André är chef!