Dagens industri tog twitterskämt som sanning: ”Jag är ledsen”

PR-konsulten André Assarsson hade följt Schweiz köp av svenska JAS och tyckte det var lite lustigt. Han skrev en skämtsam tweet:

 

Tweeten fick stor spridning. Många skrattade. Men en reporter på Dagens industri tog det lite för allvarligt.

Utan att källgranska citatet avslutade han en krönika i veckan med att slå fast Assarssons tweet som sanning.

Redigeraren tyckte citatet var kul och drog större på det.

Fortfarande utan källhänvisning.

På Dagens industri har man precis upptäckt saken. Nyhetschefen Klas Granström hänvisar till reportern Viktor Ström som svarar via mejl:

- Det stämmer att citatet kommer från Andre Assarsson. Det är alltså felaktigt och det är mitt eget slarv som gjort att det ändå kommit i tidningen, säger Viktor Ström i mejlet.

- Jag är ledsen att läsarna fått ett felaktigt citat i tidningen. Som tur är var citatet i det här fallet inte på något sätt avgörande för artikelns innehåll.

André Assarsson är fövånad och skriver på sin blogg:

Några frågade mig om det stämde och jag var glasklar med att det aldrig har inträffat, vilket också tydligt framgår av min Tweet-historik. Döm då av min förvåning när någon i går plötsligt påkallar min uppmärksamhet om att Dagens Industri fångat upp mitt citat i en artikel. Mitt försök till skämt på Twitter blev plötsligt sanning i Nordens största affärstidning på helsida med både framryckt citat och hela artikeln som avslutades med det som om det hade hänt

Han menar att saken förminskar förtroendet för journalistiken och att journalister borde lära av situationen.

Många litar fortfarande på gammelmedia med resurser att källkritiskt granska och kvalitetssäkra snabb information i sociala medier men när det förtroendet börjar brytas är vägen till Facitfabriken snabbt asfalterad.”. Läs hela Assarssons bloggpost här.

Enligt nyhetschefen Klas Granström kommer Dagens industri att införa en rättelse i nästa nummer.