Därför är Facebooks nya premiummeddelanden bra för dig

facebook
Det var ett väldigt liv i svenska medier idag om att Facebook börjar ta betalt för meddelanden. Det är sant, men ändå inte. Framförallt behövs beskedet tas med sans.
För det första börjar Facebook inte att ta betalt för en ny tjänst. Du har alltid kunnat skicka meddelanden till folk du inte känner på Facebook. Men Facebook har sorterat alla de mejlen i en ”dold” inbox som heter ”övrigt”.
Ajour har många gånger skrivit om den ”dolda inboxen” och varje gång möts det av lika många ”åååh” och ”näää” när Facebookanvändare hittar meddelanden från vänner de inte sett.
Det Facebook introducerar nu är ett sätt att hamna direkt i den vanliga, ”prioriterade”, inboxen. Det kostar sju kronor att hamna och jag har så väldigt svårt att förstå varför man skulle vara upprörd över detta?
Sorteringen har alltså redan funnits och det Facebook adderar är en möjlighet för den som vill tvinga sig in i din mejlkorg – om det är absolut nödvändigt att använda just Facebook för att nå dig.
Jag föreställer mig att företag kan använda tjänsten för att nå unika målgrupper. Och föreställ dig det reklamfacebookmeddelandet där någon betalat sju kronor för att nå in i din prioriterade inkorg! Det måste ju handla om något extremt viktigt och relevant.
Det här är heller inte en tjänst som kommer missbrukas av spamföretag. Tröskeln på 1 dollar per mejl är för hög för att något spamföretag skulle försöka. Och skulle något annat företag vara dumt nog att betala för att ge värdelös information kommer de ändå bara straffa sig själva.
Jag tänker istället att alla Facebookanvändare är vinnare. Relevansen i min inbox kommer fortfarande att vara väldigt hög eftersom bara mina vänners meddelanden hamnar här.
Och kommer något annat igenom så är det sannolikt ändå väldigt viktigt – det har de ju betalat sju kronor för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Ja om någon betalar sju kronor…

 2. Gustaf Mannheimer says:

  Bara en fråga. Jag och ”gammal bekant” som inte är Facebook-vänner (eftersom vi har nya partners) skriver ibland till varandra på Facebook. Konversationen hamnar inte i Others mappen utan i vanliga Inboxen. Kommer denna konversation nu bli avgiftsbelagd? Är det varje meddelande som kommer kosta $1? Eller är det bara första inledande meddelandet?

  • Hallå,
   Inget meddelande kommer att kosta sju kronor.
   Ingenting kommer heller att ändras från hur det har varit.
   Det som är nytt är att den som INTE är vän med dig kommer få en chans att nå dig direkt i din vanliga facebookinkorg om de betalar sju kronor.
   För dig och din vän kommer ingenting att ändras.

 3. Varg i Veum says:

  Hur i hela friden får du det till att reklam skulle vara viktigt eller relevant för en facebookanvändare?
  Men visst, jag är själv förvånad över att en del går omkring och tror att FB skulle vara något slags filantropiskt företag som finns till för facebookanvändarna i första hand. En facebookanvändare är boskap som ska mjölkas. Man väljer själv att bli mjölkad så det blir lite fånigt att gnälla när man blir det.
  För övrigt rekommenderar jag F.B Purity för dem som känner att bara måste använda facebook.