I förra veckan stötte jag på uttrycket ”färskfrysta kräftor” för första gången. Jag stannade upp lite — vad tusan är det? Jag drog en fråga till Pandalus kundtjänst, då inga i min närhet verkade veta säkert vad det var. Förutom att de undrade varför jag frågade, bidrog de med följande förklaring till vad färskfrysta kräftor är:
FÄRSKFRYST FÖR OSS
För vår del innebär det att vi markerar att varan är infryst när den är som färskast och bäst !
Färskvaror som skaldjur är färska och bra under en viss period – kortare eller längre – men exempelvis så kan en färsk räka som är tre/fyra dagar gammal vara av sämre kvalite´ än en fryst räka som är en månad gammal Vi gjorde för två år sedan en kvalitativ marknadsundersökning i s.k fokusgrupper och avhandlade kräftor. För att göra en lång historia kort så gjorde vi följande förändringar – som en ren konsekvens av mötet :
-Vi tog bort djupfryst och ändrade till färskfryst
-Vi adderade till nyckelhålet på förpackningen
-Istället för att kalla kräftorna jumbo (som vi fått konsumentsynpunkter på under en längre tid) kommunicerar vi nu med antalet kräftor som finns i förpackningen och talar om att de är stora eller extra stora osv.
-Vi kallar alla Kinakräftor för vildfångade och med all rätt då de inte är odlade
Kanske menar Pandalus att det handlar om hur länge en vara varit fryst? Konfirmation på den tolkningen har jag inte fått från dem emellertid. Kanske handlar det rent av om tiden mellan det att kräftan kokats och frysts ned — ju fler gånger jag läser svaret, desto mer förvirrad blir jag.
Svaret från Pandalus andas (såklart) sälj och marknadsföring, och oväntat nog en allmän syftning till vad som verkar vara en pågående dialog med kräftor? Inte så mycket faktisk betydelse av begreppet. Kan det gömma sig nåt slags mätbart värde här, ungefär: ”denna vara är färskfryst, det kan vi säga för att det tog tio minuter från gryta till frys ….” … eller dylikt? Så för att stilla min nyfikenhet skickade jag en fråga till Konsumentverket, som genast skickade mig vidare till Livsmedelsverket, vilka besvarar min undran såhär:
I vägledningen till Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel LIVSFS står följande om uttrycket färsk;
5.3.2.4 Färsk Uttryck som ”färsk” har i allmänhet inte någon klar betydelse och bör därför användas mycket restriktivt. Det bör kunna förklaras vad som avses. I stället kan uttryck som närmare anger innebörden användas, till exempel ”dagsfärsk” kombinerat med dagens datum.
Det finns livsmedel där färsk är del av beteckningen, såsom färskpotatis och färskost. Ordet färsk har inom livsmedelsområdet ingen klart definierad betydelse, utan kan betyda olika saker för olika produktgrupper och vid olika inköpstillfällen.
För ”färskt” bör försiktighet iakttas vid översättning från andra språk, exempelvis engelskans ”fresh” kan många gånger översättas med ”frisk” eller ”icke fryst”. För att bedöma om uttrycket kan anses vara vilseledande, kan i varje enskilt fall prövas om uttryckets motsats kan användas för annat, liknande livsmedel.
Om uttrycket färsk används i ett sådant sammanhang att det kan bli vilseledande för konsumenten så är det nödvändigt att kompletera med en förklarande text ang. vad som avses.
Nåja, vilseledd är kanske inte riktigt vad jag känner mig — det förutsätter nånstans en ordförståelse för själva uttrycket. Viss snurrighet inträder dock när jag inser att svaret från Livsmedelsverket innehåller en slags Moment 22: det skulle kunna tolkas som att det är upp till producenten att förklara vad det är, i det här fallet Pandalus förklaring:
För vår del innebär det att vi markerar att varan är infryst när den är som färskast och bäst !
Ja, det får vi väl hoppas att alla livsmedel är. Tills vidare så lär ”färskfrysta kräftor” betyda det var och en upplever sig lägga för värdering i det. Själv tänker jag att det är tur att kartongerna inte är lika tomma som orden.