Föråldrad lag gör joggare till lagbrytare


Använder du Runkeeper eller någon annan app för att logga dina löprundor? Då riskerar du att bryta mot lagen om du inte söker tillstånd för detta. Som tur är ska den något föråldrade lagtexten ses över.

Om du vill logga din löprunda eller spara dina svampställen med hjälp av en kartapp på din smartphone måste du enligt lagen söka tillstånd för att upprätta en databas med landskapsinformation. Om du inte söker tillstånd innan du ger dig ut i joggingspåret riskerar du alltså att bryta mot lagen.
Men nu kommer detta troligtvis att ändras. Ett pressmeddelande från Lantmäteriet upplyser oss om det faktum att lagen om skydd för landskapsinformation ska ses över. Lagen kom till för att förhindra att känslig geografisk information skulle hamna i orätta händer. Men den är snart tjugo år gammal, och teknikutvecklingen har gjort den omodern.
Regeringen beslutade i början av sommaren att tillsätta en särskild utredare som ska se över lagen.
– Vi vill att framtida reglering är ändamålsenligt utformad så att hänsyn tas till skyddsintresset men inte i onödan begränsar eller försvårar användningen av landskapsinformation, säger Sofia Stjernlöf, Lantmäteriet, förordnad som expert i utredningen som ska se över lagen om skydd för landskapsinformation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Andreas says:

    Är det hos Lantmäteriet man ansöker om en sådan?
    Jag skulle tycka det var fantastiskt roligt om en stor del av alla som använder RunKepper skulle ansöka om ett sådant tillstånd. Tror inte det skulle ta speciellt lång tid innan lagändringen kom till i så fall.

  2. […] “RunKkeeper” kan vara olagligt, rapporterar SVT, P4, Arbetarbladet och Expressen samt Ajour (handla inte där, det är gamla varor till för höga priser). Man måste ha tillstånd för att […]