Magine – en utveckling av tablå-TV

I måndags var jag på Kristallen, TV-branschens stora personalfest och konferens. På ett av seminarierna lanserades Magine. En slags tjänst och app som skulle ta med oss in i framtiden för tv-tittandet. Tjänsten är ännu inte släppt publikt, men ”inbjudningar” har delats ut för att testa tjänsten.
Jag har testat i veckan. Och är måttligt imponerad. Det är förvisso enkelt och smart – men mest för den som gillar sin tablå-tv. En naturlig utveckling av det klassiska TV-tittandet.
Idén för Magine kan sammanfattas i att digitalt spela in allt som har gått på den tablålagda, vanliga TV:n den senaste veckan och tillgängliggöra det för tittaren direkt. För att spola bakåt, pausa eller se tidigare program från början.
Lite mer utförligt handlar det om att kunden genom Magine köper sig tillgång till alla svenska kanaler. Genom att logga in på Magine får du överblick över vad som är på tablå-TV just nu:

”Now”-pilen visar var i programmet du är och genom att klicka på programmet hoppar du in i det, precis som det visas på tablå-tv. Just nu verkar idén mest bygga på att koppla ihop datorn med din TV, vilket många säkert redan har gjort. Härifrån kan du koppla ihop din smartphone eller läsplatta genom att ladda ner ”Magine”-appen. Klicka på ”connect remote” på datorn och gör likadant i appen på din telefon eller läsplatta. En QR-kod (som här faktiskt får relevans) parar ihop dina maskiner och nu kan du använda appen som fjärrkontroll.

Från appen kan du nu scrolla mellan programmen, spola tillbaka eller välja tidigare program, eller gårdagens program, så som de presenterades på tablåtv.
Det är egentligen allt. Givetvis behöver du inte göra kopplingen till tv, du kan använda som en playtjänst på din smartphone eller läsplatta bara.
Och visst, det är imponerande på många sätt. Det är till exempel en extremt enkel app, med hög kvalitet även när du inte sitter på bredbanduppkoppling. Det är befriande att någon äntligen tagit ett samlat grepp – fått in alla kanaler digitalt. Det är helt sjukt att vi, 2012, inte har något sätt att se på till exempel SVT eller TV4:s hela tablålagda sändningar över nätet. Det löser Magine.
Men i övrigt? Det är ingen playtjänst, på det sättet att den sparar alla program så jag kan gå tillbaka och se avsnitt efter avsnitt. Det Magine gör är som sagt att spela in det tablålagda, linjära tittandet och låta mig spola bakåt i det. Även framåt, om jag tittar på ett program som redan sänts, vilket gör att jag kan börja se en TV4-film en timme efter att den börjat och sedan spola förbi alla tråkiga reklamer och ha sett klart filmen samtidigt som övriga Sverige – minus reklamavbrotten.
Magine är en tjänst för den som älskar det linjära tittandet. Som tycker om att låta tv-bolagen bestämma hur vi ska titta. Det är en tjänst som låter oss komma ikapp när vi ser att vänner pratar om ett program som tv-bolagens egna playtjänster är för sega med att lägga upp. Det är en flört med ett gammalt sätt att se på tv och samtidigt ett långfinger åt tv-kanalerna. Men hur länge är vi sugna på att låta tv-kanaler bestämma hur vi ska titta på tv? Det är avgörande för Magines relevans. Och därför känner jag knappast wowkänsla eller att den fyller något behov – för mig.
Vill du testa själv? Ajour har fått några invites att dela ut till några. Skriv en kommentar nedan så skickar vi ut invites. Och såklart: Signa upp dig på Magines hemsida för att få del av tjänsten när den släpps. Uppdaterat: invites är nu utdelade och slut.