Gymnasieelev blev våldtagen av klasskompis – Rektorn: "Killar gör sånt, man måste vänja sig"

När Annika slutligen tog mod till sig och berättade om våldtäkten hon utsatts för, försökte rektorn tona ner händelsen. ”Killar gör sånt, man måste vänja sig”, sa hon enligt en anmälan som inkommit till Skolinspektionen mot ett gymnasium  i Täby. Anmälan har nu vidarebefodrats till Diskrimineringsombudsmannen (DO). 
Enligt anmälan, som inkom till DO den 28:e oktober, berättar eleven för en vän om övergreppen i slutet på mars. En pojke i Annikas parallellklass har våldtagit henne en gång, och sedan gjort ännu ett våldtäktsförsök. Vännen övertalar Annika att berätta för en mentor. Under mötet föreslår mentorn att de ska berätta också för rektorn. Annika tvekar eftersom hon upplever rektorn som ”väldigt konservativ och oförstående”, men låter sig övertalas. När rektorn kommer in berättar Annika om övergreppen och när hon har berättat säger rektorn: ”Du kan göra en polisanmälan om du vill, dock så är detta inte ett prioriterat fall för att det inte är ett grovt brott som begåtts.” Enligt anmälan säger även rektorn: ”killar gör sånt, man måste vänja sig”.
Annika blir chockad och protesterar. Hon menar att det inte är acceptabelt. Enligt anmälan ska rektorn då ha svarat: ”Nej, det gör det inte, men sådant sker i samhället.”
Jag kontaktar mentorn som inte känner till att anmälan ligger hos DO. Jag läser upp rapporten och mentorn blir tyst.
– Jag vill nog inte uttala mig förrän utredningen är klar, säger mentorn.
Jag frågar varför han inte reagerade på rektorns ord när han satt med i rummet. Han blir åter tyst och svarar att han inte vill uttala sig.
Men rent principiellt, tycker du att det är ok att en rektor säger sånt här?
– Nej, givetvis inte, svarar han.
Jag försöker nå rektorn, utan resultat.
Dagen efter mötet med rektorn polisanmäler Annika övergreppen. Hon börjar sluta sig, undviker lektioner, bussturer och andra tillfällen då hon riskerar att stöta på sin förövare.
Annikas och förövarens klass har ibland gympalektion ihop. Lärarna kommer överens om att meddela Annika när detta sker, ett löfte som bryts.
Annika kontaktar kvinnojouren och får också en kontaktperson hos brottsoffermyndigheten. Hon ber om lov att få stanna hemma från skolan i en månad, och får senare höra av en klasskamrat att en lärare har sagt att Annika själv skapat denna situation och drama. Annika orkar inte återvända till skolan. Enligt henne har hon inte fått ut sina betyg ens för de kurser som hon läst klart.
Eva Rosengren, tillfördnad pressansvarig på DO, kan inte ge besked om hur lång tid hanteringen av ärendet kommer att ta.
– Det beror helt på utredning och parterna, menar hon. En allmän uppskattningstid på ett ärende hos DO är cirka ett halvår. Först därefter tar man beslut om man ska vara delpart i målet och stämma.
Annika går idag på ett annat gymnasium i en annan kommun.
Fotnot: Annika heter egentligen något annat. Tidningen The Local skrev först om anmälan här.
Uppdaterat: I dag skriver Aftonbladet en uppföljande artikel där rektorn uttalar sig och menar att hon aldrig har sagt det eleven uppger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

62 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. A.Brodin says:

  Vilket STOLPSKOTT till Skolledare ! Sådana behövs inte i skolan !

 2. kers says:

  Jag är mållös. Vad är rektorn för en människa? Har han döttrar själv?

 3. RF says:

  Blir illamående när jag läser detta, den rektorn borde se sig om efter annat jobb.

  • Fredrick says:

   Vad vet du om händelsen?
   Eller dömer du människor ohörda, på förhand?

   • Jonte says:

    Har du totalt tunnelseende eller? Det är ju frågan om rektorns agerande/kommentar som är det jävliga, oavsett skuldförhållande.

    • Anders says:

     Nu tycker jag att det som rapporterats här är sjukt aggerat av rektorn, om det är sant. MEN som Fredrick skriver, vi har inte hört något från rektorn och mentorn har sagt att han inte vill uttala sig, vilket han är i sin fulla rätt att göra.
     Så, ja, det är kanske lite för snabbt att hänga någon än. Har läst om sådant som gått helt åt helvete, eftersom bara en part har hörts.
     Men om det nu har gått till på det här viset, så har rektorn visat att hon inte längre skall ha sådanna tjänster.

    • Anders says:

     Naturligtivs är våldtäkt något helt förkastligt, och inte något som man skall acceptera. Om inte annat för att hindra den som våldfört sig gör det fler gånger samt att få den att ändra sig och förstå att det är fel.
     Det tror jag även att Fredrik tycker, utan att ha frågat honom.

 4. Fredrick says:

  Vilka fakta har du som styrker att den unga kvinnan talar sanning, att ett övergrepp/våldtäkt är konstaterat?
  Är någon dömd i domstol för det föregivna brottet?
  Eller dömer du på förhand, liksom Aftonbladet?

  • Artikeln handlar inte om vem som är skyldig eller ens om det finns någon skyldig, utan om vuxnas agerande och misstro mot ung tjej som säger sig ha blivit våldtagen.

  • Damon Rasti says:

   Jag anger ju ”enligt anmälan” flera gånger i artikeln. Utredningen kommer förhoppningsvis visa vad som har hänt och sagts.

   • Fredrick says:

    Rubriken slår fast att ”gymnasieelev blev våldtagen”, utan förbehåll.
    Som sagt hoppas utredningen bringar klarhet i skuldfrågan.

 5. faidros says:

  Men för helvete….

 6. Martin says:

  I rubriken verkar det som att det är bevisat, men den sägningen är bara enligt hen som anmälde. Tredje statsmakten, dvs Ajour, ska inte döma folk innan domstolen gör det. Skäms!
  PS annars är ni min favoritblogg, mvh ett fan

  • Nu ska väl Damon svara, men jag uppfattar att det bekräftas av mentorn?

   • Anders says:

    Mentorn svar kan tolkas som att det var så samtalet med rektorn gick till. Men det bekräftar ju inte våldtäkten, vilket den slarvigt formulerade titeln gör gällande.
    Det verkar dock inte som om Annika har farit med osanning här, vilket gör att hon har råkat ut för något fruktansvärt.
    Att sedan, enligt artikeln, rektorn och skolan inte tagit det på allvar och polisanmält detta, är lika illa.

  • Damon Rasti says:

   Av vad som framgått i min undersökning har diskussionerna inte gått kring om våldtäkten har skett, utan om hur den här tjejen har agerat. Jag har försökt få ut polisrapporten men inte lyckats. Det här handlar inte skuldfrågan utan om hur skolan har agerat efter påståendet och anmälan. Ser stora likheter med Bjästa-fallet.

   • Ajo says:

    Hur har din undersökning sett ut, förutom att du läst en anmälan, fått ett ”jag vill inte uttala mig” från skolan och inte fått ut det du kallar polisrapporten. /nyfiken

  • Patrick says:

   Detta är iofs inte ett specifikt utpekat fall juridiskt eftersom namnet inte är uttalat även om det säkert går att lista ut vilket fallet är. Jag tycker inte att denna artikel är jävig, däremot så är det ju bara ena parten som kommer till tals. Fokuset i artikeln ligger ju trots allt inte på om/att ett brott i sig har begåtts utan på att instansen dvs den ansvarige rektorn inte har agerat på rätt sätt. Oavsett förutsättningarna så är det rent odemokratiskt att inte alla medborgare oavsett ålder och ursprung inte ges samma uppmärksamhet och rättigheter, att komma till tals.

 7. Andre says:

  Herregud. Hur kan det bli socialt accepterat?
  Först har vi idiotiska pseudo-fall som med Julian Assange som blåses upp, nu det här oerhört sjuka som tystas ner.

  • Sofia says:

   Nu tystas ju inte detta ner, inte av oss i varje fall. Sedan anser jag att alla som gör anmälan om brott ska tas på allvar och respekteras, det finns ingen motsättning mellan det och att inte på förhand döma misstänkta personer.

  • marit says:

   För att svara på ditt inlägg: Julian Assange- fallet är inget pseudofall. Kvinnorna i fråga gick med på att ha sex med Assange till en början, men med kondom. De vaknade sedan av att han hade sex med en av dem utan kondom. Sex med en sovande person är inte OK, och absolut inte om man går emot beslut man tagit tillsammans i förväg.

   • Jävla pajas says:

    Mmhm, Marit du var ju där så du lär veta…

    • Anders says:

     Marit utgår väl från publicerade uttalanden och vad som står i anmälan, precis som i det här fallet.
     Självfallet skall Julian in och höras i fallet. Om det sedan avskrivs, så är det bara bra för honom.
     De mest arroganta och sexistiska män jag träffat på är auistaliensare. Han verkar passa utmärkt i den fördomen jag har om Aussies.

 8. Ulrika says:

  Jag är lärare. Det är klart och tydligt så att det ingår i vårt uppdrag i skolan att ta en sådan här uppgift på största allvar och hjälpa till med polisanmälan. Vem som sen är skyldig eller inte avgör domstolen. Det är ungefär samma som att vi måste anmäla till Socialtjänsten om vi misstänker att ett barn far illa- deras utredning får sedan visa.
  Hur denna skola agerat luktar verkligen illa. Jag kan faktiskt säga rakt ut att om jag vore mentorn i texten och min rektor skulle göra något sådant så skulle jag genast protestera och sedan anmäla honom/henne till hans närmsta chef. Nå’t jävla civilkurage får man väl ändå ha??

 9. Jon Jogensjö says:

  Skrämmande. Skolledaren behöver lämna sin tjänst och sen utbildning i människosyn. Uppenbart att många är kvar på stenåldern i synen på kvinnors rätt till sin egen kropp.

  • Johan says:

   Rektorn är ju en kvinna borde inte hon ha koll på de där med kvinnors rätt, saknas nog ett gäng hästar i rektorns stall

   • Anders says:

    Det har inte med könet att göra. Det har med empati OCH kunskap om regelverken.
    Även män blir sexuellt utnyttjade, av män och kvinnor. Det har med hur man ser på respektive köns roller i samhället och hur unga får dessa roller körda ned i halsen på sig. Det finns folk som arbetar på att ändra den, både hos kvinnor OCH män. Mansrollen måste diskuteras bland pojkar, inte bara kvinnorollen.
    PS: Den mest känslokalla och empatilösa boss jag har haft var en kvinna. Det har med människor att göra, inte kön. Även om man kan generalisera och hitta stöd i statistik, så gäller dessa generaliseringar inte på individnivå. Vilket allt för många har problem att förstå. DS:

  • Fredrick says:

   Din syn på rättssäkerhet hör hemma på stenåldern eller i Gamla testamentet…
   Att döma folk på förhand och uttala sig om skuldfrågan på grundval av en nätartikel som du gör tyder på oförstånd och ignorans.

 10. Tova says:

  Det här är ju rent ut sagt VIDRIGT!
  Man reagerar aldrig så när någon berättar något sånt här! Jag vet av egen erfarenhet att när något som hänt viftas bort som oviktigt, då kan det göra ondare än själva händelsen!
  Rektorn borde sparkas, på grunden att hon inte gör sitt jobb. Anställda på skolan är där för att stödja och hjälpa eleverna, något som inte skett här.

 11. Snälla says:

  Kan den här rektorn lämna sitt jobb genast? Jag menar idag. Nu! Om det finns någon på skolinspektionen som vet om det här men inte stängt av rektorn så borde fan hela jävla skolverksamheten försvinna. Människor är fan fruktansvärda jävla idioter. Jag hoppas Annika fått bra stöd idag och klarar av sin skolgång och inte är rädd för att be om hjälp. Sänder all min kärlek till henne!

  • Linn says:

   Ta reda på vilken skola det handlar om och skriv till dom! det tänker jag göra. Detta är ABSOLUT en sak att protestera HÖGT mot!

 12. […] en paus kollar jag facebook, och hittar en länk till en artikel om en händelse som liksom sammanfattar just detta skrämmande tydligt. En elev på en […]

 13. Nolltolerans says:

  Det är ju förjävligt! Hur fick denne personen rektorsposten?
  Dom kanju lika gärna sätta våldtäktsmannen på dess plats?
  Hur fan kan man bagatellisera dyliga händelser?
  Fy fan vilken jävla skam! Det är ju ett nytt BJÄSTA!?
  Det tycks vara så, att om man blir misshandlad eller våldtagen i skolan är det ens eget fel. För det är ju offret man flyttar på….
  Sverige befinner sig i ett förfalla!!!

  • Anders says:

   Nu skulle jag inte jämföra detta med Bjästa, inte med den information som finns.
   Att Sverige befinner sig i ett förfall är nog även det överdrivet. Hade vi varit ca 50 år tillbaka i tiden, så HADE det rektorn sade normala reaktionen, och mentorn skulle definitivt tystat ned detta.
   Så att du kan läsa om detta, är snarare något som visar på motsattsen. Men vi har fortfarande en lång väg att gå när det gäller våldtäkter (av bägge könen) och hur det behandlas i samhället.

  • Sören says:

   Hur blev Göran Lindberg länspolischef?

 14. mia says:

  Ja, rektorn borde ju bli avsatt med omedelbar verkan! Fullständigt oacceptabelt! Och det är pojken, inte flickan, som ska lämna skolan!

 15. Julia says:

  Fyfan, sitter här o gråter av ilska, så fruktansvärt fel o förnedrande! Hur kan man leva med sig själv om man vet exakt varför eleven inte längre kommer till skolan? Måste bara berömma dig Damon, skriver sjukt bra och med känsla så man ryser!

 16. Linn says:

  Asså det här är bara för mkt. Jag skulle vilja veta VIKLEN skola det handlar om. kan någon ge mig namnet på den?
  Mvh Linn

 17. elin says:

  önskar man visste vilken skola det handlade om så man kunde skriva direkt till rektorn. Sånt här får inte hända. Jag är trött på hur offer ständigt får utstå ”en andra våldtäkt” när dom är modiga och vågar anmäla och/eller berätta vad dom varit med om. Så länge det finns en fruktansvärd nedlåtande manssyn där man tror män pga sitt kön helt enkelt inte kan kontrollera sin sexualitet, ja då kommer sådana här saker hända igen.
  Tänker på tjejen ifråga och tycker hon riktigt modig och stark som vågat anmäla skolan, och killen.

 18. Anna says:

  Jag hoppas verkligen inte att det är sant för det är bland de grymmaste jag hört på länge. Mådde riktigt illa när jag läste…

 19. johan says:

  häng ut skolan för fan! oavsett om det är en våldtäkt enligt lag eller ej så har ju även mentorn bekräftat rektorns uttalande och bara det är en skandal i sig och rektorn förtjänar att bli uppsagd omedelbart.

 20. karl says:

  Rektorn svarar Aftonbladet:
  ”Har du någon aning om hur det kan komma sig att du tillskrivs de här uttalandena?
  – Jo, jag vet precis hur det kan komma sig, men jag kan inte gå in på det utan att gå in på enskild elevs personliga förhållanden. Och det kan jag inte göra.”
  Bara jag som tycker att detta är ett märkligt uttalande? Rektorn kan inte berätta om en enskild elevs personliga förhållanden (vilket jag förstår), men hon kan samtidigt tydligt insinuera att det i elevens personliga förhållanden finns nåt som gör att eleven (enligt rektorn) hittar på anklagelserna. Ett enkelt ”Inga kommentarer” eller ”Nej vet jag inte” hade passat så mycket bättre

 21. Tom Bror says:

  Reagerar på den uppföljande intervjun med rektorn och det att hon säger: ”Jag är inte på något sätt orolig för utredningen och utfallet av den.” samt ”Jo, jag vet precis hur det kan komma sig, men jag kan inte gå in på det utan att gå in på enskild elevs personliga förhållanden. Och det kan jag inte göra.”
  Det känns ytterst nonchalant inför hur eleven FAKTISKT känner och uppfattat situation (inklusive mentorn och mamman)….
  – Det rektorn gör är ju att åter kränka flickan.
  För rektorn så framstår det ju nu som att allt verkar handla om är att hon välkomnar DO:s utredning och att HON inte känner sig orolig. Snacka om fel fokus.
  Det ENDA som hon borde gått ut med är att de skall göra sitt bästa för att stödja flickan och att de gör allt för att ta hand om situationen….

 22. Hanna says:

  Brutalt! Vidrigt att detta händer i dagens samhälle, VÅRT samhälle. Mår illa och blir ärligt talat rädd….

 23. Leif says:

  Det KAN ju vara ett tips till er som läser det här, att läsa det med en nypa salt. Alla som nån gång någonsin själva varit med i tidningen eller varit inblandade i en händelse som blivit omskriven i media, VET att sanningen ligger i 99,99% av fallen extremt långt ifrån det en sensationshungrig reporter skriver för att hoppas kunna göra rubriker. T o m den klassiska ”frågan på stan”, eller vad den heter, där en reporter frågan en random medborgare en fråga om något aktuellt, för att sedan skriva det i tidningen, kan ju inte ens återge svaret på en en enkel fråga korrekt. Hur många gånger har man inte hört en kollega eller vän säga: -”alltså, det där var ju inte alls vad jag sa!”
  Till Karl:
  ”häng ut skolan för fan! oavsett om det är en våldtäkt enligt lag eller ej så har ju även mentorn bekräftat rektorns uttalande och bara det är en skandal i sig och rektorn förtjänar att bli uppsagd omedelbart.” -vart hittar du i texten att mentorn bekräftar vad rektorn sagt? Han vägrar svara på frågan, vilket säkert vem som hellst gjort eftersom media vrider och vänder på allt för att få det att se så hemskt ut som möjligt. Han svarar däremot att OM en rektor skulle säga så, så är det inte rätt.
  Det är alltid intressant att läsa artiklar och inlägg som skildrar något hemskt. Det sätter fart på våra känslor, vi blir arga förbannade och ofta också hämndlystna mot den eller de individer som pekas ut som syndabockarna. I det här fallen rektorn, mentorn och killen som ska ha stått för våldtäkten. Vi skriver inlägg och svar där vi slungar ut vårt hat mot händelser av det här slaget och visar tydligt hur illa vi tycker om det, vilket är fullt naturligt och i allra högsta grad normalt. Men vad vi glömmer i detta och alla liknande fall, är att vi faktiskt ännu inte vet om detta är sant. Vi svartmålar människor och instutitioner och kräver att de ansvariga ska hängas ut, INNAN vi vet om de faktiskt är skyldiga. Stanna till en kort stund och tänk. vad vet vi egentligen?
  1. En flicka har anmält en pojke för våldtäkt och våldtäktsförsök. Har det hänt? Det vet vi inte, det får polisutredningen avgöra. Tills den är klar, vet vi inte vad som egentligen hänt överhuvudtaget. Det kan vara så att det är toppen på ett isberg och att mycket värre saker begåtts, som är så vidriga att vi knappt ens kan föreställa oss, Det kan också vara så att inget brott begåtts alls och att anmälan gjort p g a andra anledningar, osämja eller någon form av hämndlystenhet. Saken är: Ingen av oss vet.
  2. Flickan ska ha behandlats kränkande av rektor och skola då hon anmält händelsen. Har detta skett? Enligt henne har vissa saker sagts, enligt rektorn inte. Vi VÄLJER här att bara lita på en preson och strunta i vad den andre säger och direkt gå på hennes version (naturligtvis eftersom artikeln vinklar det så att det är självklart att detta hänt), vet vi att dessa ord sagts? Nej. et vi att ens tjejens version är korrekt återgiven i media? Nej. Tills dess att utredning är gjord, gör vi oss själva till idioter, om vi som inte ens varit där och endast läst om det i media av en rubrikhungrig reporter, påstår om vi vet vad som hänt.
  3. Hon ska sedan ha fått löften och övrigt om att hållas från förövaren i skolan vilket påstås ha brutits. Vad vet vi om detta? Inget. Endast en version skildras.
  4. Vad vi VET är:
  En flicka verkar må hemskt dåligt av någon anledning.
  En polisanmälan om våldtäkt har gjorts mot en pojke som enligt tjejen våldtagit henne.
  DO är inkopplade.
  Tjejen har bytt skola och kommun.
  Tjejen påstår sig blivit kränkt och nonchalerad av skolan och i synnerhet rektorn.
  Om vi också läser de övriga atriklar som finns om händelsen, får vi reda på att rektor hävdar att hon inte sagt det tjejen påstår.
  Så mycket mer än detta vet vi inte. de enda HÅRDFAKTA som som finns och som vi kan vara säkra på är att en polisanmälan gjorts och att DO är inkopplade.
  Vad som sedan har hänt och vad som är sant och vad som är falst får tiden och utredningen visa. Var inte så snabbat med att hänga ut och döma innan vi VET.
  På ett sätt hoppas jag att detta HAR hänt, endast av den anledning att andra tjejers mod att kliva fram och berätta om likande saker ses med allt större misstanke för varje fall som visar sig fara falskt eller ett försök till smutskastning eller hämnd. För det händer faktist att det är så, hemskt men sant. Och det förstör ENORMT för de stackare som faktiskt blivit utsatta och sedan inte blir trodda på. Och naturligtvis att skola, personal och rektor för alltid kommer leva med ryktet. ÄVEN om det visar sig vara falskt alarm.
  Dock hoppas jag verkligen för flickans skull att detta INTE hänt. Det sker allt för många gånger i vårt samhälle att sjuka människor våldtar och förstör kvinnors liv för oöverskådlig framtid. Och jag delar ert hat till 100% mot dessa människor och eftersom jag står nära individer som faktiskt blivit utsatta, så är nog mitt hat lite starkare ändå. Men jag vill vara säker på att människan som blir föremål för mitt hat, verkligen är skyldig innan jag slungar det mot honom/henne…….

  • karl says:

   Där blev det nog lite fel, du skriver ”Till Karl” och citerar det ”Johan” skrev nedan. Allt jag (”karl” alltså) skrev var att jag tyckte rektorns uttalande i aftonbladet är lite märkligt.
   Att hänga ut nån i det här läget när det inte är klart med som är skyldig eller oskyldig till vad känns väldigt fel tycker jag. (Däremot tycker jag det finns ett nyhetsvärde i att skriva om saker även innan skuldfrågan är avgjort, men då är det bra att man inte skriver så att det framstår som om händelseförloppet är bevisat.)

 24. Camilla says:

  Jaha så om nån hade förgripit sig på killen.Typ tvångsrunkat honom. Vad hade rektorn sagt då? Att det är sånt man får ta ute i samhället??? Eller hade hans ens blivit tagen på allvar….

  • Anders says:

   Man kan faktiskt förgripa sig på män, med värre saker än vad du uppenbart inte har fantasi till.
   Läs Leif inlägg. Vi vill inte ha ett mobb-samhälle där en mobb dras igång utan att ha tillräckligt med fakta i fallet. Har sett effekter av detta, och det är inte vackert, varken för förövarna eller offren när mobben dragit fram.
   Vi ber bar om lite eftertanke och genomtänkta reaktioner. Inte att ni inte skall reagera mot våldtäkt och andra hemskheter.
   Generellt bra tips på Internet, skriv inte när du är upprörd. Vänta och kontrollera lite fakta.

 25. […] Anmälan mot rektorn som ska ha hanterat en misstänkt våldtäkt av elev på ett mindre bra sätt har fått stor uppmärksamhet. Till Aftonbladet säger rektorn att hon inte har sagt vad hon anklagas för i anmälan. […]

 26. […] Jag blir så förbannad när jag läser om arslen som den rektor Damon Rasti på Ajour skriver om här! Hur kan en vuxen människa – dessutom i en relativt högt uppsatt ställning […]

 27. […] Här kan ni läsa den fantastiska berättelsen av hur en tjej blir våldtagen av en kille i samma skola, tar upp det med skolpersonal, och får veta att ”killar gör sånt, man måste vänja sig” följt av ”Du kan göra en polisanmälan om du vill, dock så är detta inte ett prioriterat fall för att det inte är ett grovt brott som begåtts.” […]

 28. Sören says:

  Vad jobbar denne rektor med i dag? Kanske lärare på Lundsberg?