#Hållenstolpe-grundaren: "Det är skitenkelt att hålla första stolpen"

Igår kväll gick Sverige till EM-gruppspelets första match och svenska folkets tummar hölls. 90 minuter senare stod det klart att mästerskapet fått en mardrömsöppning efter att Ukraina petat in två mål mot vårt enda. Svensk media rullade igång sin egen hesa Fredrik, och snart var rubrikerna fulla av försök att förstå – eller åtminstone förklara. Det var ”alldeles för länge alldeles för många långa bollar på chans och det är klart att det går åt helvete då” enligt DN:s Johan Esk, Sportbladets Simon Bank pratar om en feg backlinje, en felplacerad Markus Rosenberg samt stora systemfel i laget, och i SVD får försvarsspelaren Mikael Lustig förklara varför han inte täckte stolpen när hörnan som resulterade i 2-1-målet lades.

Just Mikael Lustig har fått ta mycket av smällarna, i och med att han misslyckades med den grundläggande fotbollssanningen att någon måste stå vid stolpen när hörnor läggs. Och under morgonen idag har en kampanj på Twitter hjälpt till med kol på elden genom att visa bilder på twittrande svenskar när de täcker egna stolpar under hashtaggen #hållenstolpe. Upphovsman bakom hashtaggen är Fredrik Strömberg, creative director på Bonnier och med största sannolikhet ett bekant namn för besökare av Ajour. Vi fick möjligheten att ställa honom några frågor, och eftersom kasten mellan bitande sarkasm och tvärseriös insikt alltid är vansinnigt snabba när man har med Fredrik Strömberg att göra publicerar vi här intervjun i sitt oavkortade originalutförande.
Vad är bakgrunden till #hållenstolpe?
Finns ingen bakgrund – allt är samtid. Mitt huvud är förstört av internet. Jag ser världen genom ett Tumblr-filter, sorterar och samlar. Sedan är det ju i stora drag skitenkelt att hålla första stolpen.
Är det ett utslag av ren frustration eller finns det också en tanke om förbättring bakom?
Både och – självklart vill jag bygga ett imperium kring det här nu.
Ser du Lustig som ensamt ansvarig för Sveriges fiasko igår?
För att vara lite seriös, självklart inte. Sverige gjorde som helhet en plattmatch. Men samtidigt – om han tar första stolpen så blir det inte mål i det här läget i alla fall. Men Sverige förlorar för att de gjorde en svag match.
Riskerar den här kampanjen ge bilden av att han var det?
Det tror jag inte.
Är förhoppningarna inför fredag att någon ska fatta vinken?
Jag tror att de svenska spelarna kommer att se till att hålla stolparna, men knappast på grund av den här hashtaggen – utan tack vare den glödande magma som Hamrén lär ha regnat ner över dem efter gårdagsmatchen.
Vilken stolpe ser du helst att deltagarna i #hållenstolpe ska omfamna?
Sven Stolpes biografi över den heliga Birgitta.*
Fredrik Strömberg samlar alla bidrag till hashtaggen #hållenstolpe på en Tumblr-blogg, så ut i naturen och håll en stolpe nu, kära läsare, om du vill hamna i sporthistorieböckerna.
*) Finns att köpa som ljudbok på Bokia för 155:-, reds. anm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] Kollegan Lundberg skrev om saken i vår nya fotbollsblogg Global Fussball och Jack Werner skrev om det på Ajour. […]

  2. […] Uppdatering igen (Stackars) Mikael Lustig får ta en stor del av den massmediala smällen för förlusten för att han vid hörnan som Ukraina stänkte in, inte stod där han skulle: vid ena målvaktsstolpen. Detta kallas att ”hålla stolpen”, och nu har en fantastisk rörelse igångsatts häääär. (Det är bilder på ilskna fotbollssvenskar som visar att de minsann klarar av att hålla stolpen. Bra förklaring finns på Ajour.) […]

  3. […] fått nog? Här kan ni läsa lite mer om […]