Han skulle förmodligen få fler svar idag

Året är 2007 och en ung man tar mod till sig och lägger ut några av sina musikaliska alster på Internet. På forumet som hör till sidan Studio.se skriver han ett inlägg:

Hej alla, jag hoppas detta är rätt forum att posta i men jag har lite låtar som jag hjärna skulle vilja veta vad andra tycker om.
Låtarna
Om ni lyssnar kan ni väl skriva lite om vilken ni gillade bäst och vilka ni inte gillade alls osv och varför:)
Tack

Men ingen svarar honom så en vecka senare bumpar han upp tråden och skriver

Ingen :P?

Återigen ingen som helst reaktion från någon av de andra medlemmarna. Förmodligen är de vid det här laget trötta på alla wannabe-musiker som söker en stunds bekräftelse eller hjälp med sina pojkrumskreationer. Likt många lycksökare före honom borde personen förstå sitt eget bästa och lägga av. För känd och rik är en utopi som ytterst få i den här branschen når.
Vi skruvar fram klockan till idag. Kolla på länken i personens postning. Känns namnet Avicii bekant?
Ibland är det rätt att inte ge upp. Att fortsätta tro på sig själv. Och välja ett annat forum att posta sina låtar i.
Tipstack till @Fulskratt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Maria says:

  Och inte ge upp ens när musiken blivit inspelad och populär! Har hört att killen som skrev Torn hade den som listetta på lokala radiostationen först, sedan som listetta i Danmark med dansk sångerska innan Natalie Imbruglia gjorde en jättehit med den 🙂

  • Johannes says:

   Fast här finns det en grundläggande skillnad.
   En låt kan du spela in 2 gånger, i 2 olika versioner, utan att låtskrivaren känner sig hotad, och båda versionerna kan nå verkshöjd. Så i musikbranschen finns inte den typen av konkurrens och missunnsamhet som Johan menar, den kommer från dom som rör sig i och runt omkring den.
   När det gäller skriven text så går inte det. Du kan inte skriva samma sak 2 gånger, där båda når vad som skulle kunna kallas ”verkshöjd”.
   Så när Johan skriver om att bli ”viral” och så är det något som gäller för hans bransch. Att vara ”viral” är ju mekaniskt, man skickar vidare något som någon annan har skrivit. Det finns ingen verkshöjd där, man är en kopieringsmaskin. Det är ett självspelande horisontalt flipperspel utan ”hål” längst ner.
   Så hela ingången på inlägget, att dom som är på Studio.se´s forum skulle vara dom lyckade, framgångsrika, som är trötta på alla som vill bli som dom, säger mer om Johan och hans verklighet, än om något annat.

   • Johan Hedberg says:

    Skulle det säga mer om min verklighet? Jag imponeras av hur du lyckas tolka in sån trams i det jag skriver.
    Hur ska det nånsin nå fram till dig att det jag menade var att om X som välkänd person med stor fanbase postar något är det större sannolikhet att många ser och sprider vidare än om X är okänd. Det är väl inget konstigt med det?
    Att det skulle ha något med min verklighetsuppfattning vet jag inte om jag skrattande ska avfärda som ett dåligt försök att trolla eller bara inse att somliga kan tolka saker efter egna önskemål om att dra saker till sin spets och samtidigt helt tappa tråden.

 2. rene says:

  Varför tror ni att han ”skulle få fler svar idag”?
  Jag vet att Ajour är ganska insöade på den lilla bubbla av svensk offentlighet som twittrar till varandra. Jag vet också att Ajour är förtjusta i fenomenet ”sociala medier” och tror att det är det som är internet 2012. Men så är det ju inte.
  Sociala medier handlar om redan existerande nätverk. Om att synas när man är någon inför andra soim redan vet vem man är eller att man är något. Det är inte en värld där du kan ”Komma in” utifrån, eller lära känna människor du inte redan kände.
  Inte skulle Avicii haft en chans i åsiktskarriäristernas twitterflöden.

  • Johan Hedberg says:

   Vad jag syftar på är att Avicii idag är oerhört känd. Om han idag postar på ett forum får han garanterat fler svar än då han inte var känd.
   Delvis har du rätt i att det idag är ett större brus att ta sig igenom om man inte redan har ett nätverk. Som ny krävs det en hel del jobb för att skapa sig ett namn.
   Men att man inte kan komma in utifrån är helt fel. Jag kände inte en enda här innan jag började arbeta med sociala medier. Det är runt 6 personer av mina followers på Twitter som jag kände innan jag började använda Twitter.
   Men man kan inte tro att alla kan komma in och bli omedelbart virala. Så har det å andra sidan aldrig varit.

 3. Micke says:

  Jag tänkte som Rene, varför tror Du han skulle få fler svar idag?
  Men det du egentligen menade var att med facit i hand, så skulle till och med du våga stödja en ”vinnare”? Kanske du till och med skulle kunna se ”storheten” i band som U2 och författare som Stieg Larsson?
  Det man egentligen är orolig för är såklart konkurrens. Dom andra wannabe, bekräftelse-sökande medlemmarna är såklart livrädda för att någon är bättre än dom, och ingenting skrämmer dom så mycket som någon som kanske inte alls söker bekräftelse, utan bara älskar att göra musik. För bekräftelse och wannabe-världen kontrollerar ju dom, bra musik däremot…
  ”Det är runt 6 personer av mina followers på Twitter som jag kände innan jag började använda Twitter
  Men man kan inte tro att alla kan komma in och bli omedelbart virala. Så har det å andra sidan aldrig varit.”
  Varför kan inte alla bli virala, vem bestämmer det? Är det det alla vill menar du, eller är det inte så att på Internet kan alla som vill bli virala, men det känns såklart inte så exklusivt.
  Om man (du) hade lärt dig något av det inlägg du precis skrivit, så borde det rimligtvis vara det omvända, du/ni skulle jobba med att hitta all världens ”Avicii”, men så fungerar ju alla ”exklusiva klubbar”, man måste säga att dom är exklusiva, och att inte alla kan få vara med, men man kan inte exakt säga varför, och vad som krävs för att få vara med, och sen måste man också reducera alla andra till att vara ute efter samma sak, bekräftelse och medlemskap. Men positionen bevaras bara om man hindrar andra, att vara den som hittar den nya ”Avicii”, någon som är bättre än en själv, kan bara försämra den egna ställningen i den exklusiva klubben.
  Internet har på något sätt blivit världens största exklusiva klubb.

  • Johan Hedberg says:

   Du läser mitt svar som Fan läser Bibeln.
   Självklart är det superkul att hitta någon som inte är upptäckt redan och få andra att bli fans.
   Alla blir inte virala. Alla har inte timingen, avsikten eller kunskapen som krävs. Det är inget konstigt med det. Exakt vad som ligger bakom det får någon annan, som är bättre skolad inom området, lära dig.

   • Micke says:

    Jodå Johan, alla kan bli virala.
    Men det är lite som att vara rik, eller speciell, om alla är rika, eller speciella, så är ingen det, därför är det viktigt för er som vill vara ”virala” att säga att inte alla kan vara det.

 4. Glenn says:

  jag tycker ni har både rätt och fel. i det som jag tycker är fel är ”borde personen förstå sitt eget bästa och lägga av. ”
  så grymt korkat var länge sen jag hörde någon formulera sig!
  har man en dröm ska man följa den. om hans var att göra musik så ska han inte lägga av bara för att han inte blev känd. även om det hade varit en uppsida. de flesta som gör saker har flera bottnar i det man gör. hela vår utveckling bygger på att vi inte ger upp. vissa blir mer erkända för sitt engageman än andra men det betyder inte att man är ”sämre” för det (vad nu def av sämre är).

 5. dribrarkist says:

  The shoe lifts insoles ought to be worn regularly no matter the type of shoes you wear
  http://4321.in/userinfo.php?uid=6028

 6. An interesting discussion is worth comment. I believe that you ought to publish more on this subject matter, it may not be a taboo subject but generally folks don’t discuss such issues. To the next! Cheers!!

 7. Tommy says:

  Haha fantastiskt!