Hennes strandbild fick 46 000 likes – på fem timmar


46 000 likes. På fem timmar. Allt på grund av att journalisten Linda-Marie Nilsson la ut en strandbild på sig själv på Facebook.
Facebook har de senaste månaderna ändrat sin newsfeed-algoritm (som avgör vad som dyker upp på din startsidan när du loggar in på Facebook) och gjort andras likes av bilder betydligt mer synliga. Har du ställt in Facebook så att dina statusar eller bilder är tillgänliga för alla är risken hög att du kan få jättelik, viral spridning på din bild.
Det var precis vad som hände med journalisten Linda-Marie Nilsson, 20 år, bild. Hon såg alla andras badbilder på Facebook och la upp en på sig själv:

På bara några timmar fick bilden jättespridning. Hon uppdaterade med en bloggpost om alla reaktioner:
Av de 1000 mail jag fått de senaste timmarna, är 95% från tjejer som på riktigt tackar för att jag vågade. Jag vill gråta. Både för att jag är tacksam för responsen, är en lättrörd människa OCH för att, fan, att visa sina semesterbilder är väl inget man ska ”vara modig nog att våga”? Det är helt sinnessjukt att man ska behöva TA MOD till sig över en sådan sak. Jag är så tårögt överväldigad att folk på riktigt verkar beundra att jag vågade. Vågade? Att jag vågade lägga upp en sån bild som alla andra med mindre kroppar redan gjort? Ja. För att min innehöll fler kilon. Och jag är uppriktigt gråtfärdig över hur många det är som skriver till mig att de skippat stranden med vänner för att de inte vågat visa sig i bikini. Att de valt bort glädjen för att de SKÄMS över sina kroppar. Fattar ni? Ingen ska någonsin behöva VÄLJA bort glädje på grund av sin kropp.
Traditionella medier var snabbt på tåget. Studio ett gjorde inslag, Aftonbladet och lokaltidningar likaså.
Till Ajour säger Linda-Marie Nilsson:
– Det har varit helt galet. Jag får så många mail, främst från tjejer men också killar, som mår dåligt över sina kroppar. Tjejer som berättar att de för första gången på 14 år nu ska bada offentligt i bikini. Killar som berättar om ätstörningar, men att de sen de sett min bild insett hur idiotiskt det de sysslar med är och ätit mat på riktigt. Och även vänner och folk jag känner som vågar öppna sig och berätta sådant de aldrig vågat förut. Det är helt fantastiskt. Kan jag hjälpa någon att känna sig finare genom att lägga ut en bild på min kropp, då är det värt guld.
Tidigare har, i bloggosfären, bland annat Julia Skott byggt upp bloggen Kroppsbilder som ville ge andra bilder av kroppen. Förra året blev storbloggaren Egoina uppmärksammad för att hon la ut bilder på sina lår som ”gick ihop”.
Läs hela Linda-Marie Nilssons bloggpost här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Emma says:

    Julia Skotts sida heter Kroppsbilder inte Kroppsformer.

  2. Lalle says:

    ”Journalisten”? Man blir inte journalist för att man läst journalistik i en termin. Och nej Emanuel, alla är inte journalister.

    • Så när man jobbar på en tidning med att göra journalistik – är man inte journalist då heller? Vad kallas man i så fall?
      Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, har inte pluggat journalistik alls. Inte heller Torbjörn Larsson, DN:s tidigare chefredaktör, har studerat journalistik. Vad kallas de?

      • Lalle says:

        Haha, jämför du en journaliststuderande med två chefredaktörer? Nu måste du själv känna att du spårat lite.

        • Nej, jag ifrågasätter ditt påstående om att man måste ha studerat för att vara journalist – och tar bevis för motsatsen genom att visa att även de mest prestigefyllda posterna besätts av personer utan utbildning.
          Om du vill diskutera saken får du gärna svara på första frågan.

          • Emma says:

            Jag har inga givna svar egentligen men undrar lite ändå, om man inte har någon utbildning/examen/titel som journalist, har jobbat på en redaktion men sedan lagt av och bytt jobb, är man fortf journalist då? En titel har man ju ändå via studier.
            Man blir tex inte automatiskt undersköterska när man jobbar på äldreboende, även om man utför samma sysslor som vårdbiträde. Varför ska man då kunna klassa sig som något annat som kräver en utbildning om man jobbar på en sådan arbetsplats? Skribent borde ju i så fall bli alternativet?

          • Det är en bra fråga. Som jag inte heller har några svar på. Kanske har det något att göra med att de roller du pratar om har hand om liv, istället för att skriva artiklar. Men det är en stretch.

  3. American says:

    This bitch is fat. Stop inflating women’s egos into the stratosphere!