Khadaffis oväntade serbiska stöd – och varför det kanske inte alls är så oväntat

Det är 2011 och hela världen hatar Khadaffi… Hela världen? Nej! Ett litet land som befolkas av envetna serber vägrar ge upp! Årets personifierade motbevis till talesättet ”kära barn har många namn” har nämligen hittat en fan club i Serbien. Detta bevisas om något av facebookgruppen Support for Muammar al Gaddafi from the people of Serbia, som sedan starten i mars lyckats dra ihop drygt 75 000 fans (och 250 followers på Twitter). Gruppen har uppmärksammats flitigt i serbisk media, och i den skriver de serbiska Khadaffitrogna saker som att nyheterna som sprids från Libyen är ”lögner som sprids som råttor”, och att motståndsrörelsen till största delen utgörs av ”avskum och idiotiska lögnare”. I alla fall enligt vad jag tack vare Google translate kan uttyda ur denna kommentar.

"Come on Barbie, let's go party!"


Så, hur kommer det sig att Khadaffi hittat en så aktiv fanbase just i Serbien? Landet har enligt dess utrikesministeries 90-talsdoftande hemsida inte varit i officiell kontakt med Libyen sedan 2005, och trots att utrikesministern Vuk Jeremić i ett uttalande i mars brasklappade genom att oroa sig för deras ”territoriella integritet” stödde han i samma mening FN:s inträde i Libyen.
Jo, egentligen är det inte så konstigt. Bakom gruppen ligger nämligen den ultranationalistiska organisationen Nasi 1389 som tidigare varit osköna genom att exempelvis demonstrera mot Prideparaden och motarbeta den rättsliga processen mot Ratko Mladic. De har i färskt minne den Nato-attacken mot Serbien 1999, och verkar utifrån det ta ställning för, och nästan identifiera sig med, Khadaffi. Gruppens administrator Igor Marinkovic förklarade för AFP i mars att ”Libyen blivit attackerade på samma sätt som vi blev 1999. Libyen och deras ledare, överste Khadaffi, stödde oss då och nu stödjer vi dem”.
Så, det är alltså bara de serbiska nazimotsvarigheterna till Jan Myrdal som fortfarande applåderar Khadaffi? Nja, det är ändå inte helt så enkelt. Serbien har en erkänd svaghet för starka manliga ledare, något som demonstreras av att kring 50 000 personer följde den krigsbrottsanklagade f.d presidenten Slobodan Milošević (ja, jag googlade för att vara säker på att hans namn blev rättstavat) till den sista vilan. Ratko Mladic åtnjuter också ett brett stöd i allmänheten, trots att han står anklagad för ett av de värsta krigsbrotten i modern tid. Transportsträckan därifrån till att älska Khadaffi och hans mytomspunnet skogstokiga ledarstil är nog inte för lång för den vanliga serben.
De flesta av källorna jag använder ovan kring Khadaffis fan club är som ni säkert märkt från mars i år, men det anmärkningsvärda är att aktiviteten i sidan är lika hög nu som då. Det twittras, diskuteras och debatteras och läggs upp Youtubefilmer. Själv har jag likeat sidan – men uteslutande för att se vilken reaktion de ska prestera när Khadaffi slutligen hamnar på ”Gå i fängelse”-rutan.
Ps: Ni som noterar att minst två olika stavningar av den libyske ledaren används i texten ovan, här är en bild till er.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Eli says:

  Usch! Serbien står bakom mycket ondska!

 2. Minnia says:

  Så fascinerande!

 3. Isak Boardman says:

  Tumupp! För själva texten alltså

 4. jules says:

  ”Ett litet land som befolkas av envetna serber vägrar ge upp!”
  Fast hela Serbien stöder ju verkligen inte Kadaffi. För övrigt rätt konstig mening, klart att Serbien befolkas av serber..? Envetna serber borde väl syfta på gruppen som resten av artikeln handlar om.

  • Jack Werner says:

   Den meningen var ett försök att referera till den klassiska inledningen till alla Asterix & Obelix-album:
   ”Det är 50 år f.Kr. och hela Gallien är ockuperat av romarna… Hela Gallien? Nej! En liten by som befolkas av envetna galler vägrar att ge upp.”
   Men jag är nog lite för lillgammal som ens läst de där böckerna…

   • Esa Pekka says:

    Så du menar att serberna är goda frihetskämpar i detta fallet? Eller tyckte du bara att det var så där lite ballt och coolt att referera till seriealbum (inte böcker). Liknelsen faller lika platt som Juholts Tjernobylfiasko.
    För övrigt undrar jag var trovärdigheten i en anonym facebookgrupp ligger. I synnerhet när man enbart använt sig av ett undermåligt översättningsverktyg som Google Translate för att översätta vad som står skrivet i gruppen.
    Nu producerar visserligen inte den H.C. Andersen-inspirerade metametasajten ajour några egna nyheter. Så att förvänta sig att något av kvalitet och nytänkande skulle dyka upp här är något som knappast görs.

    • Jack Werner says:

     Kära Esa,
     Tack för dina matnyttiga kommentarer. Jag försökte maila dig ett längre, mer fylligt svar på dem, men eftersom du måste råkat skriva fel på din mailadress – nejdu@lolcatz.com – när du angav den i likhet med alla andra rakryggade internetanvändare gick det inte. Därför har jag spelat in en svarsfilm till dig istället, vars länk följer. Hoppas du får ut lika mycket av det som dina kommentarer gav mig:
     http://www.youtube.com/watch?v=9BOG4p1-H2Q

     • Esa Pekka says:

      Nu så tror jag inte på mailadresser utan rakryggad kommunikation. Jag anser att ”den där nya grejen” snarare är ”den där gamla grejen” där vi pratar med varandra i ett forum likt grekerna. Där vi inte köper karma genom att klicka på en ”gilla-knapp” eller ge 50 kronor varje månad till valfri organisation bara för att dagen efter stödja kinesiska slavfabriker genom att skaffa sig den nya iphonen. Om du nu av någon anledning inte vill ge en utförlig förklaring offentligt kan du skicka mig ett PM på Flashback. Sajten som gjorde det ajour gör idag. Men 17 år tidigare och desto bättre. Du verkar vara en intelligent människa trots dina åsikter Jack Werner. Du kan nog lista ut vad jag har för nick där.

 5. serben says:

  Innan ni andra börjar kommentera om serbien och serber tänk på en sak!!!
  Dra inte alla serber över en kam. Jag som är helserb men jag HATAR inte eller ställer till ondska. Jag hatar inte folk pga deras bakgrund och etnicitet. Eller pga religion. Ingen i min släkt och familj eller några av våra vänner som finns kvar i Serbien var i krigen dödade oskyldiga människor eller är khadaffi trogna.
  Alla är människor, onda eller goda, finns i alla folkslag. OM man nu vill sätta folk i olika fack gör det efter goda och onda och ingenting annat.
  Kom ihåg det AJOUR och ni andra som vill kommentera negativt

  • Esa Pekka says:

   Herr (eller fru/fröken) serben. Anledningen till att Jack Werner skriver som han gör är att hans väsen genomsyras av ett postkolonialt rasistiskt tänkande. Därför finner Jack Werner det nödvändigt att påpeka på att det är just serber som hyllar Khadaffi.
   Om Jack Werner skulle vilja skriva om något intressant borde han ta upp sannolikheten för att det islamistiska Muslimska Brödraskapet har en stor chans att ta makten i Egypten. Då går det som det går med den s.k. demokratiska revolutionen.

  • Jack Werner says:

   Självklart drar jag inga serber över en kam. Jag tror inte heller du hatar eller ställer till med ondska, varken pga ditt ursprung, din bakgrund eller din etnicitet.
   Jag försökte ovan diskutera en trend i den serbiska synen på ledare, men förstår i efterhand att de breda penseldragen kan tolkas som slappa. Ifall du på något sätt känner dig förminskad av texten vill jag be dig om ursäkt.

   • Esa Pekka says:

    ”En trend i den serbiska synen på ledare”
    Ja du Jack Werner. Vad mer kan vi hitta på med samma semantik?
    ”En trend i den judiska synen på pengar”
    ”En trend i den muslimska synen på kvinnor”
    ”En trend i den afroamerikanska synen på försörjning via kriminalitet”
    Trist Jack Werner! Trist!

  • Marie Breskic says:

   Mycket viktigt påpekande! Jag minns när kosovokriget pågick och serber i Sverige gick runt och nästan bad om ursäkt för sin etniska tillhörighet. Jag frågade en kompis vars efternamn jag märkligt nog inte kände till, efter hennes fulla namn. Hon försökte liksom dölja sitt efternamn med ett försvenskat uttal, ”Milåsevik”, samtidigt som hon, som alltid var rak och öppen annars sänkte blicken mot marken. Hon var inte den enda serb i Sverige jag mötte som kände behov att visa avstånd till sitt ursprung på ett eller annat sätt.

 6. Daniel R says:

  Du målar en lite enkel och endimensionell bild av Serbien och Serberna och för den delen synen på ledarskap. Jag tror att din artikel som sådan tar upp ett intressant fenomen. Sedan gör du enligt mening lite för snabba slutsatser. Jag samtalar gärna om detta, jag följer Serbisk media ganska tätt eftersom jag bor här och tycker inte heller att detta efter april har haft någon större bevakning i serbiska media. Men det samtalet tar jag hellre om via mail

  • Jack Werner says:

   Det är i allra högsta grad möjligt att jag gör. Huvudavsikten var som sagt att beröra den oproportionerligt stora facebookgruppen, har jag skrivit något klantigt i områdena kring det beklagar jag.
   Min mail finns här på sidan, du är hemskt välkommen att höra av dig med dina tankar och idéer om att bo och leva i Serbien!

  • Marie Breskic says:

   Tack! Det är inte heller min upplevelse att serbisk media följer detta nämnvärt. Man kan lätt skrapa ihop 75 000 klick på FB i ett ämne som andas anti-nato. Jag skull också minnas länge om någon släppt bomber över min plätt på jorden.

 7. […] kort lista över de egna Ajour-artiklar jag är mest nöjd med följer: Khadaffis oväntade serbiska stöd – och varför det kanske inte alls är så oväntat Mystiskt kodbudskap sätter igång jakt på ”illa klädd” T-baneresenärs hemlighet Fredrik […]