Dåligt med alkoholfria alternativ

De första åren på Idrottsgalan serverades endast lingondricka och läsk som alternativ till alkohol, det fanns inte ens vanligt vatten. Det skriver Jan Boklöv, som helst festar nykter men ändå gillar öl. Han saknar också värdiga alkoholfria viner.

Här är Jan Boklövs resonemang i sin helhet:
”Känner igen mig mycket i texterna om alkohol. Själv är jag nästan nykterist, för jag dricker alkoholfria drycker och deras alkoholprocent är 0,5. Då jag har hållit på med idrott på elitnivå har jag varit på många olika typer av bjudningar. Jag brukar få bra kontakt med bordsgäster men de ”rinner” en förbi när alkoholen börjar ta i deras kroppar.
Själv sitter jag där med en Cola eller annan dryck. Man blir lite bortglömd av färgen på vätskan i glaset. När tiden börjar närma sig midnatt kommer vännerna tillbaka och är pratsugna. Nu har alkoholen gjort så att ångerspärren släppt. Det finns inget som är så jobbigt en onykter som hänger över en och skall vara trevlig.
När idrottsgalan startade fanns bara läsk/lingondricka som snabbt tog slut, som alkoholfritt alternativ. Vanligt vatten fanns inte att få. Galan har gjort det så mycket lättare när den nu serverar alkoholfria viner och öl. När man har samma färg i glaset blir samtalen trevliga och långvariga. Tyvärr så finns det få platser där alkoholfria drycker serveras. Ibland har jag förbeställt alkoholfri dryck för att det ska finnas när vi/jag kommer dit dagen efter. På Systembolaget har det lilla snurrstället med alkoholfria drycker stått precis vid skyltfönstret. Många känner nog skam inför att plocka en flaska/burk mitt i allas åsyn.
Har under några år provat olika ölsorter och när alkoholen plockas bort så smakar de vidrigt och äckligt. Norrlands Guld-smaken är som en person som druckit och andas dagen efter, doften av avdunstat öl. Carlsberg är klart den bästa. Det finns några till men de flesta får man nog av efter en flaska.
Carlsberg har behållit samma färg på flaskan och samma form, så på bordet skiljer det sig inte från helheten och ingen reflekterar över vad man dricker. Har även varit med om att folk sagt till mig ”Men du dricker väl inte öl”, när jag beställt.
När det sedan visar sig att den är alkoholfri blir de förvånade över att det finns alkoholfria sorter.
De som jag tycker är viktigt och ser som en nyckel till alkoholfria helger är att det finns alternativ, och att man slipper vara skyltdocka när man köper alkoholfritt på systemet. Många har avtal med olika bryggerier och då avgör det kvaliteten på ölutbudet även av alkoholfria varianter.
Det skulle vara roligt att göra ett ölprovarkväll med klass 1 öl och alkoholfri öl.
Många skulle slås ut fort men till exempel Carlsberg smakar bättre utan alkohol säger flera som provat båda. Heineken och Spendrups, har också god öl som jag minns.
Mer okej öl: Bryssel, Sans alko (Volsberg), och Jupiter.
Att ha samma färg i glaset som de andra avgör väldigt mycket hur kontakten blir på en fest eller bar. Jag tror att det skulle köpas mer om det fanns att köpa på fler ställen, till exempel i butiker där lättöl finns.
Butiker säger att de har provat sälja men ingen köpte, så de slutade, men när ingen vet att det finns så köps det inte.
Allt har blivit så mycket lättare för mig när jag rör mig ute med en ölflaska eller burk. Ingen ifrågasätter eller riktar sylvassa blickar. Jag har tagit med mig själv när jag varit bjuden.
De var lite om att vara bland andra och inte dricka alkohol. Jag söker ännu efter både rött och vitt vin som smakar vin och inte saft.
/Jan Boklöv”
Sanna och Elin som jag skrev om igår har en del dryckestips på sin sajt. Spana gärna in dem, och tipsa gärna om du har egna tips på bra alkholfria viner, drinkar eller öl!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Beatrice.Karjalainen@gmail.com says:

  Jag har tvärt om. Jag tycker oftast de serveras antingen bara vatten/mineralvatten eller avalkoholiserade viner/öl. Jag som aldrig börjat dricka har ju aldrig lärt mig att tycka om öl/vin. Vatten är verkligen aptrist. Och kolsyrat vatten/läsk vill jag inte à till mat. Förstör smaken på maten. Jag dricker gärna Amés utbud till maten. Ett extra plus är väl att det finns i vitt, rött och rosé om man nu vill slippa frågan om innehållet i glaset. Men själv ogillar jag lika mycket att behöva anpassa mitt drickande efter vad andra har för tvångstankar som att behöva försvara mitt val att inte förgifta min kropp.

 2. Anna says:

  Mycket sant! Har sedan ett år tillbaka valt bort alkoholen för att jag tröttnade. Har sedan dess (dock allra mest första halvåret) fått försvara mitt icke-drickande. Det antas väldigt mycket för att jag hellre dricker vatten och blir faktiskt behandlad annorlunda ute på ställen.
  Dock tror jag det är alla andras obekvämlighet i sitt egna bemötande gentemot någon som inte dricker – men ändå är med ute. Det är mer socialt oacceptabelt att inte dricka – men jag tänker verkligen inte dricka alkoholfri öl/vin som inte smakar eller ha ”samma färg i glaset” för att slippa konfrontation. Problemet ligger hos de som inte kan acceptera/respektera mitt val anser jag.

 3. Lola says:

  Ju mer jag läser om detta, desto mer inser jag vilken osynlig elefant det varit i alla år, att det är kutym att ifrågasätta icke-drickande så anklagande, men förbjudet att ställa motfrågan.
  Elefanten har alltid funnits i rummet men inte förrän nu har jag tänkt efter och slagits av det otroligt sorgliga i det här.
  Att man inte blir ”accepterad” som en i gänget om vätskan man dricker inte har rätt färg…

 4. samuel says:

  Åå va bra! Ett annat problem är när man ber om en alkoholfritt öl och får en carlsbergs, går o sätter sig o inser att man fått en starköl. Inkompetens till bartenders och krögare….