Förra sommaren bestämde sig Sanna Waxin och Elin Hammarberg för att göra ett socialt experiment. Nämligen att vara nyktra under maj, juni och juli. Det föll så väl ut att de gjorde om det sommaren 2011, och de har en blogg där de skriver om projektet. Jag bestämde mig för att ställa några frågor till dem, om grejen med nykterhet, om bemötandet från omgivningen och vad de lärt sig av experimentet.
Hur fick ni idén till projektet Vått och Torrt?
Under våren 2010 slog det oss att i princip alla sociala sammanhang vi befann oss i inkluderade alkohol. Eftersom vi inte direkt har någon uttalad hobby så brukar vi roa oss med att hänga med så mycket andra människor som möjligt. Vi går kanske på en spelning på tisdagen, aw:ar på onsdagen, tar något glas vin till middagen på fredagen och går ut på lördagen. Utan att ens reflektera över det har vi fått i oss alkohol fyra dagar på en vecka. För man förväntas dricka alkohol i de flesta sociala sammanhang. Alkohol fyra av sju dagar per vecka uppfattas av vissa som en herrans massa medan det var en vanlig arbetsvecka för oss och de allra flesta omkring oss.
Vi frågade sedan oss själva varför vi egentligen drack. Vi var helt övertygade om att vi kunde ha lika kul utan att dricka. Var det då för att vi accepterat det faktum att alkohol var en sån självklar del av allt socialt och drack slentrainmässigt? Här började vi fundera över vad som skulle hända om vi fortsatte att vara på samma sorts ställen, med samma människor och göra samma saker – fast utan just alkohol. Vi hade till slut tusen frågor vi ville få svar på, både allvarliga och mer oseriösa.
När vi sedan började berätta för folk att vi funderade på att vara nyktra ett tag och såg panik och avsky i de flestas ögon så bestämde vi oss. Envisa tävlingsmänniskor som vi är blev vi snarare peppade när folk började sätta pengar på att vi skulle misslyckas redan första helgen. När alla förklarade hur torra vi skulle bli och hur tråkigt vi skulle ha var vi fast beslutna att se till att det blev tvärt om. Det sociala experimentet spikades och vi tyckte 90 sommardagar lät som en rimlig period.
Hur funkade det att festa nykter, var det verkligen kul?
Första veckan var lite märklig. Vi testade fortfarande vilka ’bortförklaringar’ som ’funkade’ och var lite ovana vid att vara nyktra när alla andra inte var det. Vi insåg snabbt att det finns inget som kan ses som en rimlig anledning att inte dricka förutom om man var gravid eller nykter alkoholist. Man kan man ställa bilen, ta en extra Ipren om man jobbar tidigt dagen efter och det är egentligen inte farligt med kombinationen alkohol/penicillin.
Vi förstod efter första kvällen att det viktigaste för att få en bra nykter kväll var vår egen inställning. Tycker man synd om sig själv för att man inte ’får’ dricka lägger man krokben för sig själv på en gång. Man måste förlika sig med tanken att det är man själv som bygger en bra kväll, man kan inte luta sig tillbaka mot att alkoholen ’gör det roligt’. För oss blev det även viktigt att hitta det som vi kunde låta ta alkoholens plats, det var ganska enkelt att inse vad. Vi har alltid gillat musik men under de här två nyktra somrarna har vi verkligen insett hur mycket, en bra låt kan få oss att gå från halvsovande till att stå och hoppa på ett bord på en millisekund.
Generellt så är vi själva ganska bra på att se till att både vi och de omkring oss har kul och är inte direkt rädda för att bjuda på oss själva. Ibland kunde man nästan känna att det var skönt att få genomföra alla märkliga upptåg vi får för oss när alla vet att vi är spiknyktra. Det var dock alltid enklare att vara två. De runt omkring hetsade oss inte lika mycket att dricka och vi hade varandra när klockan slog fylleslag.
Vad var det bästa med att vara nykter?
Friheten. Eftersom vi lätt blir uttråkade och hela tiden vill göra nya saker var det helt fantastiskt att mitt i natten kunna byta stad. Att göra av med mindre pengar, kunna ta sig varsomhelst närsomhelst eller bara vakna upp på morgonen och må bra istället för att behöva fundera över när man är tillräckligt återställd för att kunna köra bil är ett par plus. Vi hade inte kunnat göra så mycket som vi gjort under de två senaste somrarna om vi inte varit nyktra. Mer tid än man tror frigörs automatiskt om man tar bort alkoholen ur alla ekvationer.
Vad var största nackdelen?
Den största nackdelen var nog bemötandet vi fick. Både av folk vi känner och folk vi inte känner. I somras deltog vi i IQ’s seminarium under Almedalen. Precis innan vi skulle börja fick vi ett rått hånskratt och ett extremt sarkastiskt ’men oj, 90 dagar nykter. Det måste ju ha varit ooooeeerhööört svårt. Det finns nog verkligen en historia att berätta där.’ av en medelålders man. Kom på mig själv med att hoppas han inte har barn i åldern 16-25. För barnens skull. Har även funderat över vad det var han blev så provocerad av. Det känns som att en så stark reaktion måste ha en förklaring.
Vuxna i allmänhet tog inte oss eller vårt experiment på något större allvar alls. Tror att det stört oss av den enkla anledningen att de inte verkar förstå problematiken. För att de glömt hur det var när de var unga eller för att det inte var på samma sätt då? Jag är osäker på om det här bara är en uppfattning som jag har av den generationen eller om det faktiskt är så men det känns som att de som nu är i åldrarna 35-55 är de som gör att vi alla kanske måste inse att en alkoholist inte nödvändigtvis är en farbror i trasiga kläder på en bänk som ingen vill kännas vid, utan så mycket mer. Att alkoholismen finns överallt omkring oss i mängder av olika skepnader. Om den tesen stämmer är det inte så konstigt att alkoholkonsumtionen idag minskar bland unga – för de förstår det av att ha sett de negativa sidorna på nära håll och ser därför på alkohol på ett annat sätt redan nu. (om att unga dricker allt mindre, resultat av undersökning gjord av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning)
Annat att säga om själva bemötandet?
Förra året var de flesta väldigt negativt inställda. Flera stycken frågade rakt ut varför vi skulle ’förstöra hela sommaren’. Som om det var alkoholen som var själva sommaren och allt positivt den för med sig. En liten skara ställde nyfikna frågor men resten ifrågasatte precis allt. I år har vi fått en större del positivt bemötande – det finns folk som berättar att de blivit inspirerade, att de själva testat att gå ut nyktra, att de tänker efter på ett sätt de inte gjort tidigare. Vissa säger att de tänkt att om vi kan ha lika kul utan alkohol så kan väl de också! Oavsett om det är för att de blivit inspirerade av oss eller inte tycker vi att det är hur kul som helst med folk som provar på det. Om inte annat så för att omväxling förnöjer.
Varför tror ni att folk blev provocerade av er nykterhet?
Vi funderade en del själva men kom aldrig riktigt fram till något. Vi började fråga folk men fick egentligen inga raka svar då heller. Det är nog här det märks tydligast att alkohol faktiskt fortfarande är tabu. När ingen kan ge några raka svar. Jag tycker Mårten Andersson sa det väldigt bra i Nyhetsmorgon (några minuter in på detta klipp) i somras. Han menade att man känner sig hotad om någon annan inte dricker eftersom man själv får dåligt samvete. Om man är med någon som inte dricker så kan man själv inte njuta lika mycket av det där vinglaset som man hade gjort utan det dåliga samvetet. Tror det kan sammanfatta problemet ganska väl.
Vi var nog inte riktigt beredda på bemötandet vi fick. Vi gjorde ju det här för vår egen skull för att vi var nyfikna. Vi har aldrig dömt någon som dricker eller försökt tvinga på vårt experiment på någon annan. Därför blev vi oerhört förvånade över att det här både uppmärksammades så mycket som det faktiskt gjort (ett 40-tal intervjuer i tidningar, radio och tv var inte direkt vad vi hade räknat med) men också för att det upprört så många.
Varför tror ni att det är så viktigt i Sverige att man dricker lagom, inte för mycket, inte för lite?
Här är vi väldigt kluvna. Bara det faktum att det finns någon som är nykter där andra är fulla stör som sagt balansen för de som dricker. På en väns födelsedagsfest förra sommaren fick vi i början av kvällen på fullaste allvar en kommentar om att vi förstörde festen genom att vara nyktra. (I slutet av kvällen kom samma person fram och förklarade att han tyckte vi var roligast på stället.) Oavsett om man dricker för mycket eller för lite så sticker man ut. Det verkar som det är pinsamt att inte kunna hantera spriten men samtidigt töntigt att hålla sig borta från den. När det gäller alkohol och så mycket annat ska man helst inte sticka ut utan göra som alla andra. I dagsläget så betyder det att man dricker men att man inte gör det på en parkbänk. Skulle gärna vilja kunna utveckla detta svar men i dagsläget är det mest spretiga tankar åt alla håll och kanter med fler frågor än svar.
Här kan du läsa mer om alkohol och nykterhet. Missa inte kommentarerna!