Arkiv för
Alkohol

17 november

Spritimportören om Facebookannonsen: Det här kommer aldrig hända igen

Igår kunde Ajour berätta att Facebookannonsen för Ron de Jeremy, den nylanserade rom som bär den kände porrskådespelaren Ron Jeremys namn och bild, bryter mot svensk lag på Facebook. Nu har vi pratat med Daniel di Zazzo, den ena av två grundare av företaget Herida Aurum, som låg bakom såväl importen av Ron de Jeremy som annonsen på Facebook. Han säger att det hela var ett misstag.
– Annonsen är borttagen och det här kommer aldrig hända igen.
Ja, för det finns ju ett par stora frågetecken i den här annonsen, som Alkholgranskningsmannen kallar olaglig. Kände inte ni till reglerna innan ni satte upp annonsen på Facebook?
– Det är klart vi kan reglerna, men det här var ett misstag med en annons som vi uppifrån inte hade godkänt. Vi har vidtagit åtgärder där också, och vi har lärt oss en läxa så vi inte kommer göra om det här.
Hur ser er relation med Systembolaget ut idag?
– Så fort vi såg annonsen själva tog vi ju bort den omgående, och det ville ju Systembolaget också. Men jag kan inte säga något från systemets sida, utan det får du fråga dem om.
Läs vidare →

16 november

Spritmärke marknadsförs olagligt på Facebook – kan ge miljonböter

Annonsen på Facebook


En Facebookannons för Ron Jeremys nylanserade rom Ron de Jeremy väcker frågetecken. Det handlar främst om att annonsen saknar de varningstexter som alkoholreklam enligt lag måste bära, men också om att den refererar till Systembolagets beställningssortiment och därmed får det att se ut som att avsändaren är Systembolaget. Detta är ett brott som kan miljonbelopp i böter. Ajour har pratat med Systembolagets pressekreterare Rebecka Blomberg och Alkoholgranskningsmannen.
Läs vidare →

9 november

How smooth is that?

I morgon lanseras en ny reklamfilm, som till en början påminner mycket om vilken reklamfilm som helst om alkohol, men slutar med en del fakta som tar direkt död på alkoholromantiken. Pressmeddelande om filmen här.
Jag är väldigt nyfiken på hur liknande filmer påverkar våra attityder till alkohol. Hur reagerar du?

Läs mer:
Nykter alkoholist?
Olika alkoholkulturer eller olika flroskningsmodeller?
Dåligt med alkoholfria alternativ
Sommar utan alkohol
Utdrag ur alkohollagen
Alkohol till tonåringar och nyktra vuxna

23 oktober

19 oktober

Olika alkoholkulturer eller olika forskningsmetoder?

Per Pettersson skriver i SvD om forskningen om unga och alkohol inte är så entydig som exempelvis IOGT-NTO vill göra gällande. Han hänvisar i sin text till undersökningar gjorda i andra länder, som ger andra resultat än de som är gjorda i Sverige.

Foto: Marcus Frödin
Min fundering är om dessa undersökningar är gjorda på olika sätt och därför visar olika resultat, eller om det är så att det är skillnader i alkoholkultur mellan olika länder som gör att de svenska ungdomarna tycks öka sin alkoholkonsumtion och risken för missbruk om de blir bjudna av alkohol av sina föräldrar?
Jag har ingen aning, ni får gärna hjälpa mig!
Läs vidare →

18 oktober

Sommar utan alkohol

Förra sommaren bestämde sig Sanna Waxin och Elin Hammarberg för att göra ett socialt experiment. Nämligen att vara nyktra under maj, juni och juli. Det föll så väl ut att de gjorde om det sommaren 2011, och de har en blogg där de skriver om projektet. Jag bestämde mig för att ställa några frågor till dem, om grejen med nykterhet, om bemötandet från omgivningen och vad de lärt sig av experimentet.
Läs vidare →

17 oktober

Alkohol till tonåringar och nyktra vuxna

Idag har Svenska Dagbladet en stor intervju med Drottning Silvia som fokuserar väldigt mycket på ungdomar och alkohol. Hon berättar bland annat om en ”ungdomsmiddag” på slottet där ungdomarna serverades var sitt glas vin och därefter Coca-Cola, efter att drottningen pratat med de andra tonåringarnas föräldrar om deras syn på saken. Det är en intressant intervju, framförallt för att det känns som om Silvia är ovanligt öppen och berättar om föräldraskapet som vilken förälder som helst. Intressant har också diskussionen varit som uppstod i anslutning till artikeln.
Läs vidare →