Alkohol till tonåringar och nyktra vuxna

Idag har Svenska Dagbladet en stor intervju med Drottning Silvia som fokuserar väldigt mycket på ungdomar och alkohol. Hon berättar bland annat om en ”ungdomsmiddag” på slottet där ungdomarna serverades var sitt glas vin och därefter Coca-Cola, efter att drottningen pratat med de andra tonåringarnas föräldrar om deras syn på saken. Det är en intressant intervju, framförallt för att det känns som om Silvia är ovanligt öppen och berättar om föräldraskapet som vilken förälder som helst. Intressant har också diskussionen varit som uppstod i anslutning till artikeln.


Foto: Erik Forsberg
Jag har länge funderat över vår syn på alkohol, inte minst fascineras jag över hur alkohol fortfarande är så vansinnigt tabu att tala om och uppenbarligen inte alls lätt att förhålla sig till, för någon.
Artikeln i SvD följdes upp av en debattartikel, skriven av Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO. Hon påpekar att man inte gör barnen någon tjänst när man bjuder dem på alkohol i hemmet.
Jag har hört det förr, av socialarbetare, lärare, och andra som jobbar med ungdomar. Jag har även hört det av alkoholmotståndare i allmänhet, och personer som arbetar med missbrukare. Jag har fått lära mig att de unga som får smaka alkohol i hemmet också är de som dricker mest när de är ute och festar med sina kompisar utan föräldrars överinseende. Att föräldrar alltså lär barnen att dricka, istället för att lära dem hur man dricker.
Därför är diskussionen som snart dök upp på Twitter intressant. Vissa hävdar att de undersökningar som visar nämnda resultat inte stämmer eller att de helt enkelt inte tror på dem. Andra hävdar att de är allmän sanning. Viktor Barth-Kron skrev helt enkelt en kort tweet där han suckade över hur Anna Carlstedt ens orkar. Andra inblandade i diskussionen var Mattias Svensson, Eric Rosén och Helena Sandklef.
Pierre Andersson länkar till artikel och undersökning från Folkhälsoinstitutet som visar just att barn som får alkohol hemma tenderar att dricka mer alkohol än andra.
Min undran blir då varför vissa är så ivriga att ifrågasätta och argumentera emot denna och andra undersökningar som visar samma resultat?
Jag efterlyser bra undersökningar/forskning som visar motsatsen, har inte sett någon sådan. Och så länge jag ej har det väljer jag att tro på dem jag länkar till, eftersom det är så enkelt. Det är enkelt att säga nej till alkohol åt minderåriga eftersom vi har en lag som säger att barn inte ska dricka alkohol.
Jag undrar också varför vissa väljer att bortse från resultat i liknande undersökningar baserat på politisk ideologi eller den egna åsikten att barn bör få lära sig dricka hemma? Varför är det så viktigt för vissa att bjuda minderåriga på vin till maten? Är det inte enklare att säga nej, du får vänta tills du har åldern inne? Varför ta risken, tänk om det faktiskt stämmer att barnen löper större risk att hamna i missbruk om de dricker när de är unga?
Vad är det som gör att vi så gärna viftar bort faror och risker med alkohol? Eget dåligt samvete? Skam över det egna drickandet? Oviljan att inse att alkoholen har baksidor?
Jag vill gärna höra dina tankar om detta. Hur resonerar du? Överdrivs riskerna med alkohol? Eller tar vi dem inte på tillräckligt stort allvar? Går det att ha en balans, en sund syn på drickande utan att vara nitisk nykterist?
Svårigheterna att tala om alkohol på ett rakt sätt som inte upplevs som för tabu är stora, det insåg jag inte minst förra veckan när jag ställde några frågor om alkohol på Twitter. Jag undrade om synen på personer som väljer att vara nyktra där andra dricker, och fick mängder av berättelser från personer som blivit ifrågasatta och känt sig hånade, och till och med någon som valt att dricka för att slippa försvara sin nykterhet. Samtidigt som den som öppet talar om alkoholens baksidor, alkoholism och för mycket drickande gärna upplevs som obekväm.
Jag vill så gärna ha ett samtal om alkohol, som inte är dömande, som inte hånar eller raljerar, som inte slår över i alkoholromantik men ej heller svartmålar. I morgon kommer jag att skriva mer om detta, till dess är jag tacksam för alla sorters input och reflektioner.
Fotnot: I artikeln i SvD nämns ingenting om åldern på kungabarnen vid tiden för ”ungdomsmiddagen”, man får alltså inte veta om de hade fyllt 18 och det därmed var helt lagligt att bjuda på ett glas vin till maten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

45 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Tantilura says:

  Barn gör som man själv gör – inte som man säger!
  Skulle vilja ha skrivit mer men jag får inte ihop det nå’t vidare, ser bara pladdrigt och ’snörpigt’ ut.Sorry!

  • Okej. Hur menar du snörpigt? Typ att du känner dig besserwissrig? Det är okej, tänker jag. Men menar du att barn dricker om föräldrarna gör det och som föräldrarna gör det, oavsett om de bjuder barnen eller ej?

   • Tantilura says:

    Förlåt att svaret på ditt svar dröjt. Så här tycker jag:
    Det är som med allt annat – man måste föregå med gott exempel.Jag menar inte att man ska vara nykterist tills barnen nått rätt ålder – inte att man ska dricka i smyg heller. Men det jag tycker man inte ska göra är att låta barnen bli vana vid att se onyktra vuxna flamsa runt med ett glas i handen.Oftast är det ju folk dom känner (får man hoppas, annars är dom riktigt illa ute!) och då blir ju full och sprit nånting ’legalt’, ett normalt sett att umgås på, nå’nting vuxet att ’sträva efter’, alla verkar ju ha så kul dessutom.Och sen ska man då försöka förbjuda och varna för nå’t man ägnar sig åt själv.
    Det där med att bjuda ungdomar på vin till maten är lite kinkigare att ha en klar och enkel åsikt om. Jag tycker nog att ett gott glas till en god middag tillsammans med familjen inte är förskräckligt när man är typ 18. Så – Ja, jag menar att de flesta barn gör som föräldrarna gör och på samma sätt som de även om de inte blir bjudna.Men se’n har vi ju förstås påverkan från annat håll också och det är inte lika lätt att styra.

    • Berit says:

     Hej,
     jag har löst det så i vår familj att jag är nykter. Det började då barnen var små och jag ammade, som en självklarhet. Därefter lät jag bli, för att kunna köra oss hem, om vi var bortbjudna eller snabbt kunna köra barnen-eller någon annan till sjukhus om olyckan skulle vara framme. Nu är barnen större och jag hämtar dem och deras kamrater från fester, för att slippa utsätta dem för kollektivt resande och allt som sker där på småtimmarna.
     Mina barns kamrater får alltid tag på importvodka, vilket är svårt att ”dosera” och resulterar i att de ofta blir alldeles för fulla, och har svårt att klara sig själva. Mina barn har därför fått ett par cider och vi har pratat om och jag har påvisat konsekvenserna av att dricka starksprit, alternativt för mycket för fort. De har också fått smaka vin i form av ”vino de verano” som ger en del vin och 10 delar fruktsoda. Mitt ena barn dricker mycket sparsamt, kanske ett glas vin eller ett par cider per utekväll/ fest-tillfälle, och det andra barnet blir ibland lite mer berusad, men vi jobbar med det. Talar mycket och diskuterar ännu mer. Min uppfostran bygger på detta, att föregå med gott exempel och prata igenom allt, hela tiden. Både i förebyggande och efterläkande syfte.
     Dock är det ju så att jag har väldigt bra kontakt med dem att de ringer mig om hämtning och allt, så vi kan rädda, alt reda ut situationerna.
     Dagens ungdomar är bara 20 år yngre än vi, allt upprepar sig. Vi blev också för fulla ibland då vi var tonåringar och fick klara oss så gott det gick. Därför har jag valt att hela tiden vara upplysande, närvarande, och nära. Det fungerar för mig och oss.

     • Tantilura says:

      Det du skriver är precis det jag menar – man måste föregå med gott exempel för att det ska bli trovärdigt det man säger.Och som förälder måste man finnas, vad en det gäller.

 2. Egentligen är det väl lite märkligt att alkohol överhuvudtaget fortfarande är tillåtet. De flesta är nog överens att varje drog som hade samma risker och konsekvenser som alkohol har hade förbjudits omedelbart om det uppfanns idag. Argumentet mot ett förbud mot alkohol brukar vara att det ligger så djupt i kulturen. Så att varje ifrågasättande av folks rätt att använda denna drog närmast är att likna vid frågasättande av de mänskliga rättigheterna. Det är väl i det närmaste en religiös dogm att alkohol inte får ifrågasättas och dem som skulle trotsa det tankeförbudet lär väl bli stämplad som en orealistisk heretiker och hädare.

 3. Linn says:

  Bra och intressant text/ämne Sofia. Jag skrev själv lite om alkohol för någon år sedan, i samma veva som jag fyllde 18 år och ”äntligen” fick börja dricka. Hade aldrig testat innan. Grejen var dock, att det var ÄNTLIGEN för mina vänner, medan det för mig mer blev en nervositet då vännerna ”taggat” och laddat för den dagen mer än jag gjort. Alla redo att supa mig under bordet. Men nu är jag Linn Larsson, och allt jag drack den kvällen var en och en halv cider.
  Innan den kvällen klagade de över att jag inte drack, och den kvällen klagade de över att jag drack för lite. Aldrig riktigt bra i deras ögon med andra ord.
  Och då fick jag nog och skrev denna text: http://www.linnlarsson.com/2011/02/02/att-avsta-alkohol-bli-kallad-nykterist-och-att-halla-loften/
  Om att avstå alkohol, bli kallad nykterist och att hålla löften.
  Kul att följa den här diskussionen som förhoppningsvis uppstår. Tycker alkoholämnet är väldigt intressant, och håller helt med dig: många har konstigt svårt med att prata om det, fastän så många förespråkar och reagerar på när folk inte dricker.
  /Linn

  • Kingen says:

   Det är en märklig fråga som dom som inte dricker får. Normen är att dricka, dricker man inte så måste man förklara det…
   Jag är själv inte nykterist och jag jobbar med alkohol i form av bartender. Jag kan säga att det är en hel del som inte dricker. En del vill ha en drink utan alkohol, men som ska se ut som en drink. Det ser jag som en självklarhet. Varför ska en som inte dricker få en tråkigare drink? En del vill ha det för att det inte ska bli frågor, att folk ska tro att dom dricker alkohol. För min del är det ovidkommande.
   Låt folk låta bli att dricka utan frågor! Och framförallt, låt bli att fråga varför. Det kan vara ett val, en övertygelse, en sjukdom eller helt enkelt att personen är nykter alkoholist. Man har kanske ingen lust att behöva försvara sej när man bara vill ha trevligt.

   • När du arbetar som bartender, frågar du då om drinken de beställt skall vara med eller utan alkohol (för jag tror du kan göra alkoholfria alternativ på många av drinkarna)?

    • Kingen says:

     Nej, jag gör det kunden beställer. Jag har aldrig varit med om att nån inte sagt att den ska vara alkoholfri om dom vill ha den alkoholfri.
     Man kan göra alkoholfritt på dom flesta drinkar.

     • Mikael says:

      Men var är alternativen egentligen. Dom gånger jag går på krogen i Sundsvall och ber om något alkoholfritt erbjuds jag cola, juice eller lättöl (en sort). Var är fantasin?

 4. Jag fick prova vin ungefär samtidigt som jag konfirmerades, så alltså 15 år gammal. Tyckte inte det var någon höjdare. Tror jag fick prova pappas folköl någon gång (han drack ofta men inte alltid en folköl till kvällsmaten), eller om jag avstod efter att ha känt lukten. 🙂
  Mina föräldrar drack väldigt sällan och lite. Taxfree-ransonen som de köpte med från den årliga semesterresan till Tyskland räckte normalt ett år…
  Jag fick alltså prova vin tidigt, men när vi hade studentfester så drack jag väldigt lite. Ett eller två glas vin på sin höjd. Hade aldrig någon lust att supa mig dyngrak. Pappa hade alltid koll på hur mycket han drack, såg honom aldrig full.
  Så jag tror att det stämmer som ”Tantilura” säger, barn gör som föräldrarna gör, inte som de säger. Det bästa är att vara ett föredöme för barnen. Jag ser inget problem med att låta barn smaka alkohol när de är yngre, jag tror att det avdramatiserar det hela. Men nyckelordet är ”smaka”, inte ”dricka”.

 5. Så bra att frågan också tas upp här. Inte i ett polariserat diskussionsforum, inte på en debattsida med en sanning och hundra (avvikande) åsikter. Ser fram emot att följa med i era funderingar!

 6. Åh tack alla för era reflektioner! Jag tar med dem när jag återkommer i morgon med nytt inlägg i ämnet!

 7. @T_jakobsson says:

  Anser att det är ett barnsligt beteende att klaga på, störa sig på och raljera över folk som väljer att inte dricka. Jag kommer ihåg samma mekanismer från ungdomen. Man ville inte vara ensam om att göra det förbjudna. Därför hetsades alla att delta med implicit hot om uteslutning av kompisarna (om man ska hårdra det lite). Det ingick också att glorifiera det förbjudna. Vad det än var?
  Jag tycker mig ha hört någon undersökning citeras där man kommit fram till att unga idag sedan några år har en negativ trend vad gäller drickande. Och det är ju positivt eller?
  Har inga problem med att folk väljer att vara nyktra. Däremot kan jag bli nyfiken på anledningen om det är så att de flesta andra dricker vid samma tillfälle. Avvikelser bjuder ju inte till frågor och om man frågar på ett respektfullt vis ser jag inga problem med det.
  Att något är förbjudet i lag skulle inte automatiskt göra att jag undviker det. Vissa lagar bör ifrågasättas och kanske till och med utmanas då och då. Det viktiga är att man har ett eget skäl till sitt handlande.

 8. Kal Ström says:

  Lagen är inte riktigt så tydlig i frågan som man kunde hoppas. Den är dessutom ändrad förra året.
  Det är två delar som berörs. Den första är tydlig:

  7 § Alkoholdrycker får inte säljas eller annars lämnas ut till den som inte har fyllt 20 år. Beträffande folköl gäller motsvarande den som inte har fyllt 18 år.
  Servering av alkoholdrycker får ske till den som har fyllt 18 år.

  Den andra blandar om korten:

  9 § Det är förbjudet att som ombud eller på därmed jämförbart sätt anskaffa alkoholdrycker till den som enligt 7 eller 8 § inte har rätt att få sådan vara utlämnad till sig. Det är också förbjudet att i annat fall än som avses i 4 kap. 4 § andra stycket 1, 2 och 4-7 i större omfattning tillhandagå annan med att anskaffa alkoholdrycker.
  Alkoholdrycker får inte lämnas som gåva eller lån till eller bjudas den som inte har fyllt 20 år. I fråga om folköl gäller dock motsvarande den som inte har fyllt 18 år.
  Det är dock tillåtet att bjuda den som inte har uppnått föreskriven ålder på en mindre mängd alkoholdryck under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden samt det med hänsyn till den unges ålder och utveckling och omständigheterna i övrigt framstår som försvarligt. På serveringsställe gäller dock den åldersgräns som anges i 7 § andra stycket.

  Alltså finns det ingen gräns alls för när man får bjuda på alkohol, så länge det görs under ”ordnade former” och att det sker ”på platsen”.

 9. Kantorn says:

  Jag är kanske undantaget som bekräftar regeln…..
  Jag fick aldrig alkohol hemma. Mina föräldrar dricker mycket sparsamt eller inte alls. Inte nykterister men det har inte varit deras grej på nått sätt.
  Jag drack egentligen inte alls innan studenten, men trots detta har jag under senaste året avverkat en månad på behandlingshem för alkoholmissbruk. Nu närmar jag mig ett års nykterhet och mår väldigt bra. Men visst är alkohol ett väldigt känsligt ämne. Det är få som vågar prata med mig om missbruk och alkohol. Man pratar gärna om mig har jag förstått, men inte med mig.
  Trots att jag hamnat i alkoholfällan kan jag tycka att tex IOGT är väldigt militanta i resonemanget. Man ska inte glömma att väldigt många kan hantera alkoholen och njuter av den på ett sunt sätt.
  Vi behöver absolut börja prata om alkoholens baksidor. Man skyller gärna på alkoholen när man gör nått dumt. ”jag var ju full” blir liksom en ursäkt. Jag tycker man ska fundera på sin relation till alkoholen om man hamnar i knepiga situationer pga att man druckit. Alkoholist eller inte, hantera spriten kan man uppenbarligen inte.
  rörigt inlägg kanske, men jag skyller på den sena timman. 🙂

 10. Maria says:

  Jag känner mig ganska splittrad i den här frågan. Jag tror alla kan vara överens om att det inte är bra att ”supa” för ofta. Väldigt mycket är farligt när man överdriver konsumtionen.
  Men jag känner att problemet ligger i vår kultur. Det är något speciellt med att förtära alkohol. Man får inte göra det förrän man blir 18 (och hur kul är det inte att trotsa förbud?). Den är väldigt dyr, för eftersom alkohol är dåligt ska det beskattas högre än andra varor. Att välja att inte konsumera alkohol ses konstigt och bemöts av frågande ansikten. Man får som 18-åring inte köpa alkohol i butik. Och alkohol kan man endast köpa på Systembolaget, som har stängt på söndagar. Ska man dricka ska man bli full. Så upplever jag det. Rätt eller fel.
  Jag skulle föreslå något mycket svårt: en attitydförändring. Alkohol är gott, det tycker många. Det är inget fel på att uppskatta ett par glas vin, några öl eller en Mojito. Det jag inte förstår är varför det är så viktigt för så många att överkonsumera alkohol. Varför är det så viktigt att bli full? Nu har jag ingen koll på forskningen, men om man rör sig på stan en fredagskväll upptäcker man snabbt att fylla inte bara är vanligt bland ungdomar som ”testar”.
  Men visst, det är nog väldigt svårt att lära någon hur man dricker i Sverige.
  Personligen gillar jag alkohol, om den kommer i formen av vin. Ett glas rött till en god middag är svårslaget. När jag dricker alkohol blir det oftast 1 glas vin alternativt en Amaro Lucano efter maten. Jag dricker med andra ord inte ofta. Jag drack desto mer när jag var yngre och var ute på krogen. Däremot var jag den i mitt kompisgäng som drack minst. Mina föräldrar ville så klart inte att jag skulle dricka. Så jag sa att jag inte drack och det trodde de på. När jag var 18 köpte de ut en flaska vin till mig ibland. De drack aldrig i veckan utan på helgen. Pappa en öl och mamma ett glas vin. Jag har aldrig sett dem fulla.
  Med detta sagt (ber om ursäkt för denna väldigt långa kommentar) så vet jag faktiskt inte var jag platsar in. Jag tycker själv att jag har en ganska sund inställning till alkohol och den har jag nog fått dels från mina föräldrar och dels från min italienska sambo som dricker på ett helt annat sätt än många svenskar.

 11. kerstinkind says:

  Mina barn har växt upp med en alkoholiserad pappa. Jag var under många år i princip nykterist. Trots vå livssituation så försökte jag lära dom att dricka rätt, dvs lagom mängd och r njutning, det ska vara gott. Vi pratade om det idag och barnen, idag 2 vuxna, 1 tonåring, sa att det var tack vare min vilja att inte dölja för barnen att deras pappas beteende berodde på alkoholen var det som gjordr att de inte vill ha en fylla när de dricker. Visst dolde vi ett antal år för vänner och grannar att han drack. Men till slut gick det det oi

 12. kerstinkind says:

  Men till slut gick det inte att dölja längre. Det blev en lättnad att andra såg hur det var. Men det tog ändå lång tid för mig att skilja mig. Mina barn har fått smaka hemma i olika sammanhang. De visste hur bra/dåliga viner smakar. Jag är glad ingen av dem gillar starksprit.
  Att komma med en undersökning och säga att detta är det enda godtsgbara resultatet fungerar inte. Det beror lika mycket på omginingens sätt att hantera alkoholen.

 13. Viktoria Tallgren says:

  Jag har vuxna barn som jag aldrig har bjudit på alkohol förrän de själva har fått köpt ut. Dock har jag förstått att de har får tillgång till det av andra, men ändå skött sig.
  Men det jag inte kan begripa är att ungdomar under 18 får supa sig packade på krogen men inte får gå på bolaget. Om de ska ha en fest hemma så får jag heller inte köpa ut till dom. Är denna regel till för att krogarna ska kunna tjäna pengar på ungdomarna?
  För mig är det dubbelmoral att personer som är vuxna nog att rösta vilka som ska regera i vårt land, inte tillräckligt mogna för att hantera spriten.
  Vill med detta inte säga att jag vill sänka åldersgränsen för bolaget, då höjer jag hellre gränsen för när det ska vara tillåtet att rösta.
  Sen vill jag önska er alla lycka till med Ajour 🙂

  • Johan says:

   Det är inte dubbelmoral. Att dricka på lokal är under ordnade förhållanden. En person som jobbar på en krog bör ha utbildning i alkohollagen, ”ansvarsfull alkoholservering”. Det är enligt lag föbjudet att överservera en person. Det är serveringspersonalens personliga ansvar. Rent juridiskt så kan en bartender bli åtalad och dömd för att ha serverat en person för mycket.
   Om 18-åringar skulle få handla på bolaget så skulle alkoholkonsumtionen öka hos 15-16-åringar. Vi skulle på sikt få fler med alkoholproblem.
   Räcker det inte med att alkoholen kostar samhället 30-50 miljarder per år? Pengar som alla skattebetalare får vara med att betala. Även nykterister.

   • Viktoria Tallgren says:

    Funderar lite där…..
    Då menar du att en person som arbetar på en bar är mera ansvarsfull än en förälder? Har den personen bättre vetskap av hur mitt barn reagerar än jag?
    Att dricka på lokal är under ordnade förhållanden? Så i hemmet råder det alltså inga ordnade förhållanden? Vi föräldrar är inte ansvarsfulla? Detta är ju nedvärderande av oss föräldrar anser jag.
    Då vore det väl bättre med en lag som sa att det är ok att ungdomar dricker inom hemmets väggar. Då kan ju föräldrar ha koll på dom, som det är nu har ju föräldrar ingen kontroll över hur mycket de dricker och vad som händer när de raglar ut från krogen. För visst är det så att en del ungdomar dricker sig kraftigt berusade när de är ute på sin krogrunda.
    Nej, jag är inte ute efter att sänka ålder på bolaget.

    • Halvklart till mulet says:

     Du kanske har missuppfattat lagstiftningen lite? Det är inte ok att ”ungdomar under 18 får supa sig packade på krogen” som du skriver ovan. De får inte dricka på krogen alls. Däremot är det fullt lagligt att bjuda sitt barn på vin hemma, vilket verkar vara det du efterlyser. Något som många f ö verkar omedvetna om, t ex artikelförfattaren.

 14. Lola says:

  Jag dricker som en vinprovare, alltså högst tre klunkar/tillfälle, och då bara vitt vin. Så enkelt är det för mig.
  Har aldrig tyckt om det sanslösa tillstånd som kommer efter den första mysglada känslan när man inte druckit så mycket.
  Och när jag ser Lundastudenterna gå förbi utanför med sina systempåsar tänker jag att där går en påse med köpt självförtroende och ”hoppas jag får ligga” i.
  Väldigt sorgligt, men så är vi ju blyga svenskar också.

 15. Marcus Sydh says:

  Jag skulle vilja belysa dubbelmoralen i det som drottningen tar upp här. Å ena sidan så kan det vara okej att bjuda barnen på ett glas vin, men å andra sidan så ska man motverka att de på något vis ”börjar” med andra droger.
  I sak kan jag hålla med i det sista påståendet, det är inte bra att ungdomar börjar med droger, men varför görs en sån tydlig distinktion bara för att alkoholen är laglig? Om man kan prova på vin en gång utan att fastna så kan en experimenterande ung hjärna misstänka att samma princip gäller även andra droger.

 16. Gubbins says:

  När man är ung(som jag är, 18) så är alkoholen inget som dricks för att det är gott eller bra mot hjärt- och kärlsjukdomar, det dricks för att det medför status och berusning. Jag vet inte varför alla i min facebook feed måste ta bilder med ett glas öl placerat skickligt i kanten av bilden på dem när dem är ute på hälgerna. Ännu populärare är att skriva om sin bakfylla. HUR KAN DETTA VARA STATUS!?

 17. Anna Jensen says:

  Jag välkomnar denna mångsidiga alkoholdebatt, denna patetiskt heliga, svenska ko.
  Visst ligger det i kulturen, som flera sagt innan mig. Alkoholen har stänkt ut över den svenska folkhemssjälen och slagit rot för längesedan.
  Själv tillhör jag antagligen ett statistiskt undantag, då jag vid ett par tillfällen erbjöds att smaka vin hemma innan jag fyllt 18 men nu konsumerar ytterst lite alkohol i vuxen ålder.
  Även jag är trött på och frustrerad över att de som avstår från alkohol oftast får följdfrågor – som om det måste finnas en anledning. De gånger jag självmant avstår och frågorna kommer kontrar jag med samma mynt, d v s frågar varför de väljer att dricka alkohol just idag.
  Kuriosa: I samband med en större fest fick jag t o m en syrlig kontring när jag bad om alkoholfritt vid fördrinken. Då ansåg värdinnan att det var tråkigt att jag inte ämnade dricka alkohol. Som om jag skulle njuta mindre, ha mindre trevligt eller för all del dra ner feststämingen?
  Tack för ett nyttigt debattinitiativ!

 18. Gabriel says:

  Jag håller på många sätt med om att man inte ska bjuda sina barn på alkohol. Jag har själv inga barn men känner ändå att detta är en åsikt som borde påpekas.
  Att undersökningar visar att ungdomar som får smaka på alkohol i hemmet sedan dricker mer behöver det inte bero på orsak och verkan. det kan istället bero på att man ärver sina föräldrars syn på alkohol. Om föräldrarna har ett visst spritsinne, så kan det gå i arv genetiskt. Då kommer ungdomen att dricka mer än lämpligt oavsett om de får smaka alkohol hemma. Det är antagligen också så att de som dricker mycket alkohol själva har en större tendens att bjuda sina barn. Barn som alltså redan har ärvt sina föräldrars förkärlek till dessa drycker.
  Jag säger inte att det är riskfritt att bjuda sina barn på alkohol, abolut inte. Men jag vill heller inte säga att det är förjävligt av föräldrar som dricker en öl tillsammans med sin 16-17åriga dotter/son.

 19. Gustav says:

  Tror att en anledning till att man inte vill tro på de undersökningarna (förutom att man kan ha en i grund och botten hälsosam skepsis till Folkhälsoinstitutet) är att de inte stämmer med det liberala ”sunda förnuft” som annars tillämpas.
  Jag har själv tonårsdotter – nu alldeles snart 18 – och reagerade instinktivt mot den typen av resultat. Men, är man också stark förspråkare för att ha en vettig och någorlunda vetenskaplig grund för sitt agerande kan man inte ignorera rönen. Slutsatsen bör då bli att försöka försena alkoholdebut så långt det går, och att minimera bruk så mycket det går när det väl börjat.
  Har ju inte facit riktigt än, men det har i alla fall inte gått helt åt fanders än…

  • Precis så här är mina tankegångar också. Kan man vara liberal och ändå ta till sig av dessa forskningsrön?
   De går också i det här med andra droger lite. Om man är liberal kanske man tycker att droger ska legaliseras också. Skulle man då bjuda sin sextonåring på en joint, liksom?

 20. Malin says:

  Angående frågan om det går att hålla en balans, dricka vettigt, inte för mycket och bara vara lagom:
  Jag börjar mer och mer luta åt att det inte heller är bra att dricka ”litegrann”. Detta eftersom vi alla (även vi som kan hantera det) bidrar till att göra alkoholen till norm. Det är normalt att dricka i vänners sällskap, de som inte tar sig en öl är ett ufo. Om denna bild ska ändras måste många fler helt säga nej till alkoholen.
  Mitt liv blir inte så ofantligt mycket bättre för att jag dricker några gånger, så jag kan lika gärna avstå helt – och bidra till normaliseringen av alkohol under gemenskap och fester.
  Men jag är inte oskyldig. Jag kommer på mig själv med att skratta så fort kollegorna drar några alkohol-skämt om hur mycket ”de tänker supa i helgen”. Så fort alkohol nämns i fikarummet ler alla automatiskt! Så stark är kopplingen mellan att ha roligt och att supa. Nu är det dags att bryta den.

 21. Jag misstänker starkt att det har att göra med att vi inte vill erkänna för oss själva hur farligt alkohol egentligen är, för gör vi det så måste vi förr eller senare i konsekvensens namn förbjuda alkohol (är marijuana förbjudet så borde alkohol också vara det), och det vill de flesta uppenbarligen undvika. Alkoholpolitiken är en gigantisk bjälke i våra ögon; vi dricker samtidigt som vi alla vet att vi inte borde. Eftersom vi egentligen inte vill stå för att vi handlar stick i stäv med bättre vetande, så försöker vi bortse från faktum. Egentligen är det inte konstigt.
  Jag ser det hos mig själv; jag dricker gärna men jag kan inte tänka mig att prova att röka gräs – steget är helt enkelt för stort även om jag är rätt säker på att det senare inte är farligare än det första. Konsekvenstänkande har alltså inte mycket med saken att göra, utan det är helt och hållet en fråga om vad man är van vid och vad man har lärt sig är okej och inte.
  Jag undrar också ibland om inte skuldkänslorna kring alkoholen är en av grundbultarna i försöken att svartmåla marijuana (t ex i en artikelserie i DN tidigare i år); vi måste få gräset att verka mycket farligare än alkoholen, för annars måste vi ge upp vårt drickande.

 22. Mikaela says:

  Jag har fått en allmän uppfattning om att dessa undersökningar som visar att ungdomar tenderar att dricka mer, om de ”lär sig” att dricka hemma genom att bli bjudna på vin till maten osv. gäller just i Sverige. Medan många ofta talar vitt och brett om att spritkulturen i exempelvis medelhavsländerna ser helt annorlunda ut – att där är det naturligt att dricka alkohol relativt ofta men i mindre mängd, som en del av en måltid och i yngre åldrar. Och att i dessa länder så finns inte problematiken med alkoholism och därtill följande problem i samma utsträckning som här i Sverige.
  Finns det några vettiga undersökningar som faktiskt bevisar den allmänna uppfattningen eller är det bara något som svenskar ibland drar till med för att försvara bjudandet av sina minderåriga i hemmet? Dvs. är det något som fungerar som ett slags försvar mot de undersökningar som görs här i Sverige, att istället för att lyssna på dem så tänker många ”äsch, men i Italien, där kan man bjuda utan problem, så då kan jag också!”
  Är det för övrigt någon mer än mig som har den uppfattningen? Att alkoholkonsumtion i medelhavsländerna ser helt annorlunda ut än här, och att den ibland används som ett försvar för att kunna bjuda sina ungdomar?

  • Lola says:

   Jag har bott i just Italien en lång tid och säger emot min tidigare kommentar lite nu… Inte bara blyga svenskar dricker för att bli självsäkra.
   Det är ett utbrett problem även där med överkonsumtion av alkohol, fast de har det stora problemet med marijuana dessutom, som där är en oerhört accepterad drog.
   Att folk så lätt får tag i starksprit i andra länder bidrar inte till ett avslappnat förhållningssätt alls. Det viktiga på helgen för främst ungdomar är att bli fulla, överallt i Italien och Spanien, vågar nog påstå att rätt många länder har samma problem.

 23. Donna says:

  Jag slutade att dricka alkohol för många år sedan pga att jag mådde fysiskt illa av även små mängder. Det väcker alltid en diskussion med massor av följdfrågor när jag är ute som om jag hade något emot alkohol. Det har jag ju inte.
  Min son är 18 år och hela förra året nattvandrade jag i Helsingborg och blev faktiskt chockad över hur det ser ut på stan efter 24. Att folk festar och har kul är ju helt ok men fyllan där vuxna människor spyr och bär sig åt, för att inte tala om hur det ser ut runt julbordstider den hade jag aldrig sett förut.
  Jag har aldrig köpt ut till sonen, sa till honom tidigt att det är ingen ide att någonsin komma till mig för det. Det är inte för jag är duktig, det är mitt ställningstagande. Speciellt förra året pratade vi mycket om alkohol och jag tror att mitt deltagande i nattvandrarna skapade en naturlig ingång för samtal kring det, nu kommer han in på ställen och köper själv. Att träffa morsan på stan var ju ingen höjdare men jag hade många intressanta diskussioner med ungdomar och det är jag mycket glad för.

 24. Helen says:

  Bra ämne att ta upp! Min mamma sa alltid till oss att vi fick dricka när vi var ute, bara vi tog oss hem (hon skulle betala taxi). Alkohol har aldrig lockat mig och om hon hade bjudit på det hemma hade jag nog känt att det var något som _man ska göra_ som vuxen och smakat. Jag är väldigt glad att hon inte gjorde det.
  Kika på IQs rapport om ungdomars vanor till ditt inlägg i morgon!
  http://www.iq.se/assets/documents/faktablad_rapporter/IQ_rapport_ungas%20attityd%20till%20alkohol.pdf

 25. Daniel says:

  Trevligt att ni tar upp detta ämne. Ni borde även ta med aspekten att majoriteten av alla barn tycker det är obehagligt med vuxna som är onyktra. Så om man som vuxen har respekt för barn är det bara hålla sig borta från alkohol.

 26. Terrific article and also quick to be able to understand explanation. How do My partner and i begin acquiring permission to be able to place part with the article within my new newssheet? Giving right credit rating for your requirements the particular author and also link for the online site would not be described as a concern.

 27. […] för all respons på min text om alkohol! En kommentar som jag vill lyfta är den från Kal Ström, som ger oss den något motsägelsefulla […]

 28. […] Här kan du läsa mer om alkohol och nykterhet. Missa inte kommentarerna! […]

 29. […] ifrågasättanden eller negativa reaktioner alls, i motsats till många av dem som kommenterat den här texten, och Jan Boklöv i den här texten, samt Elin Hammarberg och Sanna Waxin […]

 30. mimmi says:

  Det finns ingen anledning bjuda unga på alkohol. Man harvsatt en åldersgräns och den tycker jag man skall följa. Själv skulle jag bli rätt upprörd om någon bjöd mina barn på alkohol ideras hem.
  I min ungdom valde jag nykterhet. Fast då var jag den som tog hand om de andra. Såg till att de kom hem ringde föräldrar när de andra var för fulla för att klara sig. Redan tidig kände jag en ansvarsroll för dessa tjejer oftast som lämnade sig väldigt utsatta. Jag som inte drack fick ofta skulden för att de andra drack av deras föräldrar. Hur går det ihop. Ungefär som jag matade dem med alkohol för att sedan vara duktig.
  Det hände jag även fick skulden för att jag varit full av andra nykterister. De påstod jag var så full så jag kröp. Fast jag vet jag var nykter. Men min fulla kompis hade tappat nycklarna och jag låg på alla fyra försökte hitta dem. Men nykteristkompisen stannande inte och fråga utan tog för givet jag var full, och rapporterade mig till den gemensamma föreningen. Vilket åtföljdes av ett långt försvarande samtal.
  Idag väljer jag aktiv avstå från alkohol. Mina 3 barn slipper fulla föräldrar. Inte för att vara duktiga utan för vi hittat bra alkoholfria alternativ vi gillar bättre. Så sparar vi pengar med som vi kan ha till familjen istämlet. Men visst frågan om man är gravid poppar upp. Min man var alkoholfria hela vår garviditet. Medan vänner ”slutade” dricka lagom till fruarnas förlossningen.
  Det är inte problemfritt avstå. Ofta finns det inga bra alternativ utan man blir fast med läsk vid barnbordet. Trots att utbudet i butiker och på systembolaget är riktigt bra. Men man tar förgivet alla dricker så man köper inget alkoholfritt förutom läsk kanske vatten. Då är oftast syftet att blanda drink. Går man ut och äter kan man inte få alkoholfri cider eller välja på mer än ett alkoholfritt vin. Vilket kan vara väldigt tråkigt.

 31. […] Sandklef skrev väldigt bra om alkoholromantik. Jag tänkte lyfte tre bra texter samtidigt. Fredrik Edin har skrivit två bra texter, en om att dra Nordkoreakortet mot […]