Spritmärke marknadsförs olagligt på Facebook – kan ge miljonböter

Annonsen på Facebook


En Facebookannons för Ron Jeremys nylanserade rom Ron de Jeremy väcker frågetecken. Det handlar främst om att annonsen saknar de varningstexter som alkoholreklam enligt lag måste bära, men också om att den refererar till Systembolagets beställningssortiment och därmed får det att se ut som att avsändaren är Systembolaget. Detta är ett brott som kan miljonbelopp i böter. Ajour har pratat med Systembolagets pressekreterare Rebecka Blomberg och Alkoholgranskningsmannen.

Går den här annonsen ihop med Systembolagets regler  – och Sveriges lagar för marknadsföring av alkohol?
– I den här annonsen kan det ju uppfattas som att det är Systembolaget som är avsändaren, vilket är vilseledande. Man får i en annons länka till vår webbplats, men inte så det kan ge ett vilseledande intryck. Vi får titta vidare på just det här enskilda fallet. Vad gäller Sveriges lagar är det Konsumentverket och Alkoholgranskningsmannen som gör en bedömning om annonsen strider mot dessa eller inte.
Vilket ansvar har ni?
– Systembolaget har inget ansvar överhuvudtaget vad gäller våra leverantörers annonser. Det är de som utformar och står bakom dem. Systembolaget annonserar aldrig om produkter i sortimentet. Upptäcker vi något som kan bryta mot våra regler är det klart att vi uppmärksammar det, men det är inte vår uppgift att kolla att leverantörerna följer svensk lag. Hur arbetar ni för att händelser som denna inte ska inträffa? Vilket kontakt har ni med leverantörer innan ni inleder samarbeten med dem?
– Varje leverantör har sitt eget ansvar att de följer lagstiftningen i Alkohollagen respektive Marknadsföringslagen.
Så vad kan ni göra?
– Det bästa vi kan göra när vi upptäcker en sån här annons är att vi kontrollerar om det bryter mot några av våra egna villkor. Om det bryter mot Alkohollagen eller Marknadsföringslagen är det andra myndigheters ansvar, såsom Konsumentverket och Alkoholgranskningsmannen.
Alkoholgranskningsmannen Mattias Grundström är tillsatt av branchorganisationerna Sprit- och Vinleverantörsföreningen och Sveriges Bryggerier och har som uppgift att från branschens sida se till att alkoholreklam följer de gällande reglerna. Han säger att den här annonsen bryter mot flera lagar.
– ”Den perfekta julklappen” får man inte använda som uttryck när man marknadsför alkohol. Alkoholreklam ska vara saklig och relevant, och att överhuvudtaget säga att alkohol är en perfekt julklapp är inte så lyckat. Bilden är inte heller tillåten. Sedan vore det mycket intressant att veta vem som är avsändare. Jag tror inte att det är Systembolaget, eftersom jag vet att de är en väldigt pålitlig aktör, och förmodligen är det inte heller leverantören som lagt upp den.
Nu vet vi inte vem som är avsändaren, men om det skulle visa sig att det var någon som i praktiken utger sig för att vara Systembolaget, skulle då det vara allvarligt?
– Rent hypotetiskt: marknadsföringslagen säger att man alltid ska tala om vem som är avsändare till en annons, och man ser väldigt allvarligt på om man anger falsk avsändare. Det kan ge upp till 5 miljoner kronor i straffavgift. Dessutom har marknadsföringslagen har en skadeståndssanktion, med möjlighet till ideellt skadestånd, där man gör en uppskattning av hur mycket skada i företagets renommé tagit. Det kan också bli betydande belopp.
Så, vems problem är det här?
– Enligt min uppfattning är det här Systembolagets bekymmer, för det är deras namn som blivit utnyttjat. Det är de som måste gå vidare med det här.
Vad kan man som konsument göra om man stöter på såna här problem?

– Man vänder sig till mig på Alkoholgranskningsmannen.se, där det finns ett anmälningsformulär där man fyller i vad man sett. Eller så vänder man sig till konsumentverket i Karlstad.
Ron de Jeremy görs och distribueras av One Eyed Spirits AB, grundat av Olli Hietalahti och Jouko Laune. Ajour har förgäves sökt dem för en kommentar.