Kvinnor lyfter varandra på nätet

Foto: Linda Håkansson (c)


De senaste dagarna har flera uppmärksammat den snedfördelningen på deltagande av kvinnor och män i paneler och på föreläsningar på IT-relaterade evenemang. Förra veckan hamnade Internetdagarna i blåsväder då fördelningen av könen på scenerna inte var femtio-femtio. Ett annat evenemang som fått kritik är SIME. Bland annat tog Maria GustafssonBrit Stakston och Therese Göterheim initiativet till hashtaggen #ggalert, som står för Geek Girl Alert, som man kan använda om man vill uppmärksamma att det behövs tjejer till IT-sammanhang och under hashtag #kvinnolyft lyfter nu kvinnor varandra på Twitter och i andra sociala medier. Initiativtagare till #kvinnolyft är Karin Berg, sociala medie-konsult och egenföretagen som driver den egna firman DiggaK men också sajten enbokcirkelföralla.se.
Det var efter att hon läst en intervju med skribenten, teaterproducenten och PR-konsulten Linda Skugge i DN som Karin fick idén till #kvinnolyft. Skugge gav råd till unga tjejer att hålla ihop och lyfta varandra och Karin tycker det är bra.
– Vi måste visa upp att vi stöttar varandra och att vi inte är rädda för att lyfta andra kvinnor och för att lära yngre tjejer att det är rätt att göra så. Att vi har betydelse när det gäller jobb, vänskap och familj och för varandra.
Karin tror att kvinnor måste bli bättre överlag på att stötta varandra. Hon tror egentligen inte att kvinnor vill bli sedda som kön först och främst men fram tills kvinnors arbete värderas lika högt som mäns och fram tills kvinnor och män tar lika stor plats i styrelser, paneldebatter och liknande tror hon det är nödvändigt att lyfta varandra.
– Jag tycker vi ska lära av männen när det gäller att lyfta varandra, säger Karin Berg. Du hör aldrig en man hålla en föreläsning eller berätta om sin arbetsinsats utan att oftast lyfta en annan man. Vi borde bli lika självklara på att lyfta varandra och förstå att det inte är männens sak att släppa in och lyfta oss. Jag vill också att vi som är äldre ska vara ett föredöme för yngre tjejer så de ser att det är så här det funkar. Det är en början till en förändring. Jag blir ledsen när jag ser kvinnor som tycker en mans godkännande är bättre än en kvinnas.
Själv har hon startat ett kvinnligt nätverk av egenföretagare och hon försöker alltid aktivt välja att samarbeta med kvinnor så mycket det går.
– Någon sa till mig att jag inte kunde göra så utan måste utgå från de som är bäst men det är ju det jag gör! Vet man bara vad man ska leta så är det ju inga problem.
Karin tycker dessutom att fördelningen av män och kvinnor i IT-relaterade sammanhang är intressant.
– Jag arbetar ju med social medier och tycker det är anmärkningsvärt att det ser ut som det gör med dominans av män i den här världen när till exempel den största gruppen på Facebook och sociala medier överlag är kvinnor i min ålder ( 40+) som dessutom är den mest köpstarka gruppen och som även påverkar andra.
Vill du lyfta en annan kvinna? Facebooka eller twittra om en kvinna du tycker är bra och använd hashtaggen #kvinnolyft. #Kvinnolyft kommer att pågå hela den här veckan.

Uppdaterat: #ggalert startades av Maria GustafssonBrit Stakston och Therese Göterheim.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] Ajour) Etiketter:Facebook, Fittstim, Karin Berg, Kvinnolyft, Linda Skugge, Lyft fram din favoritkvinna, […]

  2. […] skulle köra en heldag där jag enbart lyfte kvinnor jag kände och jobbade med. Jag började med Petra Jankov som hakade på direkt och tyckte att vi skulle köra en vecka. Och varför inte? Så skapades […]

  3. blabla says:

    Kul att ni engagerar för att det ska bli flera kvinnor i IT branschen, det behövs verkligen! Det skulle göra det mycket roligare att arbeta med IT. Men…
    – Facebook användande motsvarar inte tekniskt förståelse.
    Det skulle vara jätte roligt om hälften av alla som arbetar med IT är kvinnor men så är helt enkelt inte fallet, de är en liten minoritet. Det finns däremot många kvinnor som använder IT i jobbet, kvinnorna i artikeln verkar tillhöra den gruppen och säkert många på konferensen, men jag kan säkert ha fel.