Nej, Facebook läcker – fortfarande – inte några privata meddelanden

I januari i år gjorde flera svenska medier en stor sak av att det fanns en bugg hos Facebook som visade dina gamla privata meddelanden för allmänheten.
I dagarna har det dykt upp igen. Men denna gång är det inte media som står för ryktesspridningen, utan allmänheten.
Ett typiskt meddelande som har cirkulerat ser ut så här:

Dear Facebookers – Your private inbox messages are now visible for all to see, from 2009 and later. This could get VERY awkward, very quickly… this is a new change from Facebook as of yesterday. Don’t believe me? Read your timeline from those years… yikes! They look like wall posts….. they are not!

Men det är inte sant. Precis som Ajour skrev i januari är det något komplext:
”I grunden handlar det om att Facebook under åren har ändrat sättet vi kan skriva till varandra på Facebook. Tidigt använde vi varandras ”väggar” för att kommunicera med varandra. Dessa statusar dök inte upp i något aktivitetsflöde, så som det gör överst till höger i dag, de dök inte heller upp i ”nyhetflödet”. I stället var våra väggar som att skriva i någons gästbok. Det var fortfarande öppet för andra att se, men först efter att vi aktivt sökte upp det”
Att vi upptäckte det då handlade om att Facebook precis hade lanserat sin ”timeline”. Vad som gjort att vi reagerar i dag är oklart. Men det kan mycket väl vara brittiska medier som startat det, genom att de agerat på ett tips från läsare som upptäckt det först nu, ett drygt halvår senare.
Denna gång har dock svenska medier varit bra, rapporterat nyanserat. Men det spelar ingen roll – Facebook har de senaste dagarna svämmat över av uppdateringar om att dina privata meddelanden läckt. Vilket de inte har. Men det kan ändå vara bra att se över vad som finns där.
Läs hur du gör och vad du ska tänka på i vår första text, från januari i år.
Läs också Snopes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Staffan Betnér says:

    Snopes-länken leder inte till Snopes.