Nej, det finns ingen Facebookbugg – men håll koll på din Timeline


På morgonen i dag gör Aftonbladet ett stort nummer av Facebook och en Flashbacktråd som påstår att man via en bugg kan se privata meddelanden.
Det är guider, tips och ett stort debattpaket.
Problemen är flera.
1) Det finns ingen bugg.
2) Skräcken sprids allra mest från Aftonbladet.
3) Researchen är obehagligt grund.
Det är inte första gången media sprider vilsna bilder av Facebook. Varje webbtidning vet att Facebooknyheter är självklara klickisar. Sedan några år är varje nyhet som får stor spridning på Facebook enorma klickframgångar. När, bokstavligen talat, halva Sverige finns på Facebook är dessutom varje nyhet relevant.
Men den kräver att man gör sin research. Inte som när halva mediesverige rapporterade att Facebook tappar miljontals användare.
Och inte när man säger att detta är en bugg. Som sprider skräck.
Bakgrunden är något komplex. I grunden handlar det om att Facebook under åren har ändrat sättet vi kan skriva till varandra på Facebook. Tidigt använde vi varandras ”väggar” för att kommunicera med varandra. Dessa statusar dök inte upp i något aktivitetsflöde, så som det gör överst till höger i dag, de dök inte heller upp i det allmänna flödet. I stället var det som att skriva i någons gästbok. Det var fortfarande öppet för andra att se, men först efter aktivt uppsökande.
När Facebook gjorde om – så att vi kommunicerade under statusar – låg all data från våra ”gästböcker” kvar. Det kunde man se om man klickade sig tillräckligt djupt ner i historiken. Men det var först när Facebook släppte timeline – en överskådlig tidslinje över hela ditt Facebookliv – som man med bara några klick kunde gå tillbaka och hitta de här konversationerna.
Flera har i dag hittat just de diskussionerna hos sig själva eller vänner som har aktiverat Timeline. Meddelandena kan vara av olika privat eller flörtig karaktär. Facebooks timeline väljer, halvt godtyckligt, ut några av de här konversationerna som ”highlights” från det året, vilket gör att de blir öppna för alla. Och framförallt ser ut som privata meddelanden. Det är därför Facebook erbjuder alla som aktiverar Timeline att vänta sju dagar, så att användaren hinner rensa upp sitt Facebookliv och presentera det så som de vill.

Aftonbladets artikel har flera fel i sak. Det finns inga belägg om att det handlar om en bugg, vilket även Facebook själva konstaterar.
Däremot är det både relevant och viktigt att gå igenom din Timeline och se vilka konversationer Facebook har valt att göra publika från dina tidiga år – på samma sätt som man bör googla sitt namn och ha koll på vad som dyker upp. Här kan finnas saker du verkligen inte vill skylta med.
Och lita på att om inte du kollar, så gör någon annan det.
Vill du vara säker på att ingen ska kunna leta i din Facebookhistorik? Enkelt: Gå in på Facebooks sekretessinställningar och välj detta val:

Missa inte Simon Sundéns grundliga genomgång om flera av Facebooks problem. Både med kommunikation och med hanterandet av våra gamla meddelanden till varandra.
Uppdaterat: I september 2012 dök det här upp igen. Det är samma påstådda ”bugg”, och samma lösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Lola says:

  Jaha nu klarnade det. Kan man förresten inte undgå att få en timeline? Jag är inte så begeistrad av det utseendet.

 2. Magnus says:

  Saklig och bra/viktig genomgång Emanuel.
  Tackars!

 3. Anna says:

  Vad jag kan minnas kunde man inte skicka privata meddelanden 2007. Det var en av anledningarna till att man valde att skriva på varandras walls (kommentarsfunktionen fanns inte heller).
  Problemet är att många inte har märkt att deras profiler blivit mer och mer offentliga än vad de var förut (kunde man ens se profiler förut om man inte var vän med personen ifråga?). Många kanske tror att de bara är deras vänner som kan se vad de skriver. I och med Timeline och tickern blev detta ännu tydligare och det är nog flera som inte har förstått att man bör begränsa målgruppen för tidigare inlägg eller att man kan anpassa synligheten för nutida inlägg.
  En sak Facebook borde se över är möjligheten för mig att kunna styra det jag skriver och kommenterar hos mina vänner. Jag kanske inte vill att mina kommentarer syns i tickern eller att mina vänners vänner ska kunna se foton och inlägg gjorda av mig.
  Som default bör allas profiler vara stängda för andra än ens vänner tills man förstår vart man går in och ändrar.

  • Deeped says:

   Det kan du redan – genom att välja vilka du vill skriva till i den lilla pilen där det står Offentlig. Du kan skriva till enskilda personer på deras väggar. Men vill du helt enkelt se till att saker ska vara hemliga så är det Messages som gäller.

 4. Linnea says:

  Känner att det inte spelar så stor roll om man kallar det bugg eller annat då faktum fortfarande kvarstår att man kunde se gamla privata meddelanden från 2009 på min sida och på många andras. Dock inte längre så Facebook måste ha åtgärdat detta under dagen. Kanske din research som är lite grund, Emmanuel? :)) Sen att kvällspressen lever på KRISPANIKSKRÄCK är väl knappast något nytt..

  • Det är en ny uppgift att det skulle ha försvunnit under dagen? Vad grundar du det på?

  • Niklas says:

   Linnea:
   Det är väl en stor skillnad på bugg och att du skrivit saker offentligt utan att förstå att det var offentligt.
   Meddelande man skriver på andras wall har ALDRIG varit privata utan har alltid gått att se och det har iaf jag tänkt på när jag har skrivit saker på andras wall.

 5. Daniel Mentzen says:

  Det är ju jävligt intressant att du å ena sidan hävdar att det är viktigt med research och å andra sidan säker självsäkert att det inte finns någon bugg. Vad vet du om det? Hur kan du möjligvis vara säker? Är det så att du tror blint på det facebook säger? Tror du verkligen att dom skulle erkänna om det nu läcker privata meddelanden?
  Många (ett femtiotal?) skriver att dom är 100% säkra på att väldigt privat information syns. Visst, dom kanske ljuger eller är dumma i huvudet eller inte har din otroliga insikt i facebookhistorik, men innan vi vet helt säkert är det väl bäst att vara på den säkra sidan? Det finns ju ett lätt sätt att förhindra att någon ser något alls.
  Aftonbladet är en skittidning som alltid sprider skräck så fort den kan. Så långt håller jag med dig. Men jag tycker du går för långt när du blåser faran över utan att vara insatt. Informationen som (kanske) läcker ut kan förstöra folks liv. Better safe then sorry? Tycker du inte?

  • Jag vågar påstå det just för att jag la flera timmar på research. Allt pekade hela tiden tillbaka till att det handlade om olika varianter av ”gästboksskrivning”.
   Det handlar inte om vad Facebooks PR-folk erkänner. Jag har skrivit och varit i kontakt med de tillräckligt många gånger för att förstå att de har väldigt lite och grund insikt i Facebooks tekniska struktur.
   Om du vill ha en djupare inblick i de tekniska specifikationerna rekommenderar jag Simon Sundéns bloggpost, som jag länkar till längst ner i texten. Den går på djupet in på vad som hänt.
   Det ligger fortfarande stora problem hos Facebook i hur man kommunicerar förändringar och drar med oss ut i det publika, men det är ingen bugg.

  • Daniel Mentzen says:

   ”Även om det rent tekniskt inte var privata meddelanden finns det många inlägg som nu varit menade som privata meddelanden som istället klassificeras som ”minifeed”-inlägg”.
   Visst, nu börjar det bli definitionsfrågor. Jag vet inte om det han skriver är sanning men han säger ju ändå att saker som SKULLE vara privata nu syns väldigt tydligt, något som det inte gjort innan.
   Är inte detta ett problem menar du? Kan alla bara slappna av och skratta åt paranoian? Medans saker som inte var menat att synas syns?
   Sedan kanske det är en mänsklig faktor bakom men ett problem är det fortfarande. Tycker du inte?
   Jag får iaf känslan av din artikel att det är lite fånig att vara orolig och att man kan slappna av. Men det kanske inte alls är så du menar?

   • LIte förvirrad här nu av svarsordningen, men nej, jag tycker det är viktigt att hålla koll på sin timeline, som rubriken säger. Tyvärr är Facebook ett lapptäcke av förändringar och konstiga lager där saker blir märkliga ju större det blir.
    Facebook har stort ansvar att informera där, inte använda PR-folk som rör till det ännu mer.

    • Daniel Mentzen says:

     Ja, förlåt. Jag fuckade upp ordningen lite.
     Vad jag menar är om jag inte hade varit så datorkunnig och läst detta:
     ”1) Det finns ingen bugg.
     2) Skräcken sprids allra mest från Aftonbladet.
     3) Researchen är obehagligt grund”
     Så hade jag tänkt att det inte finns något problem alls. Men det gör det ju. Bugg eller idioti, saker som inte var menade för allmänheten ligger ju ute publikt. Det är problem.
     Jag uppskattar väldigt mycket att du svarar. Det skall du veta.

     • Förstår vad du menar, men tänker att rubriken ändå hintar kraftigt om vikten att hålla koll? Jag tror mer på information och kunskap än skräck, vilket var poängen med att rada upp det sådär.

 6. Amanda says:

  Hahahahaha. ”Kan innebära skilsmässor.”
  Lär ju inte av någon anledning som helst vara den s.k. buggen som innebär skilsmässor, utan det folket har skrivit. Aftonbladet har uppenbarligen brist på nyheter.. (Det i sig är ju visserligen ingen nyhet)

 7. […] Aftonbladet lyckades skrämma upp ganska många i början av veckan när de berättade om en bugg i Facebook som skulle göra så att privata meddelanden plötsligt dyker upp på folks profilsidor/tidslinjer. Personligen var jag dum nog att kommentera uppgifterna från bladet utan att själv kontrollera dem, vilket fick mig att under dagen dels bidra till skrämseln, men även att framstå som riktigt jävla dum i huvudet. Inte minst sedan Aftonbladet korrigerat artikeln och fick mig att rasa över något som inte var något. Efter att Resumé uppmärksammat min irritation på bladet tog reportern kontakt och strök sedan alla mina kommentarer. Emanuel Karlsten reder här ut missförståndet. […]

 8. […] du skrev på vänners väggar 2007 går att enkelt nå, vilket för någon vecka sedan fick bland annat Aftonbladet att felaktigt utropa det som ”bugg” och att hemliga meddelanden nu blir synliga. Men varningen är bra – det är viktigt att gå […]