Nej, det finns ingen Facebookbugg – men håll koll på din Timeline

På morgonen i dag gör Aftonbladet ett stort nummer av Facebook och en Flashbacktråd som påstår att man via en bugg kan se privata meddelanden.

Det är guider, tips och ett stort debattpaket.

Problemen är flera.

1) Det finns ingen bugg.

2) Skräcken sprids allra mest från Aftonbladet.

3) Researchen är obehagligt grund.

Det är inte första gången media sprider vilsna bilder av Facebook. Varje webbtidning vet att Facebooknyheter är självklara klickisar. Sedan några år är varje nyhet som får stor spridning på Facebook enorma klickframgångar. När, bokstavligen talat, halva Sverige finns på Facebook är dessutom varje nyhet relevant.

Men den kräver att man gör sin research. Inte som när halva mediesverige rapporterade att Facebook tappar miljontals användare.

Och inte när man säger att detta är en bugg. Som sprider skräck.

Bakgrunden är något komplex. I grunden handlar det om att Facebook under åren har ändrat sättet vi kan skriva till varandra på Facebook. Tidigt använde vi varandras ”väggar” för att kommunicera med varandra. Dessa statusar dök inte upp i något aktivitetsflöde, så som det gör överst till höger i dag, de dök inte heller upp i det allmänna flödet. I stället var det som att skriva i någons gästbok. Det var fortfarande öppet för andra att se, men först efter aktivt uppsökande.

När Facebook gjorde om – så att vi kommunicerade under statusar – låg all data från våra ”gästböcker” kvar. Det kunde man se om man klickade sig tillräckligt djupt ner i historiken. Men det var först när Facebook släppte timeline – en överskådlig tidslinje över hela ditt Facebookliv – som man med bara några klick kunde gå tillbaka och hitta de här konversationerna.

Flera har i dag hittat just de diskussionerna hos sig själva eller vänner som har aktiverat Timeline. Meddelandena kan vara av olika privat eller flörtig karaktär. Facebooks timeline väljer, halvt godtyckligt, ut några av de här konversationerna som ”highlights” från det året, vilket gör att de blir öppna för alla. Och framförallt ser ut som privata meddelanden. Det är därför Facebook erbjuder alla som aktiverar Timeline att vänta sju dagar, så att användaren hinner rensa upp sitt Facebookliv och presentera det så som de vill.

Aftonbladets artikel har flera fel i sak. Det finns inga belägg om att det handlar om en bugg, vilket även Facebook själva konstaterar.

Däremot är det både relevant och viktigt att gå igenom din Timeline och se vilka konversationer Facebook har valt att göra publika från dina tidiga år – på samma sätt som man bör googla sitt namn och ha koll på vad som dyker upp. Här kan finnas saker du verkligen inte vill skylta med.

Och lita på att om inte du kollar, så gör någon annan det.

Vill du vara säker på att ingen ska kunna leta i din Facebookhistorik? Enkelt: Gå in på Facebooks sekretessinställningar och välj detta val:

Missa inte Simon Sundéns grundliga genomgång om flera av Facebooks problem. Både med kommunikation och med hanterandet av våra gamla meddelanden till varandra.

Uppdaterat: I september 2012 dök det här upp igen. Det är samma påstådda ”bugg”, och samma lösning.