Norska smörvideobloggaren: Jag var på dåligt humör

Den pågående norska smörkrisen har roat och oroat världen över. Den vill säga, den har roat världen och oroat Norge. Medan en svart marknad utbrutit i Norge, och en och annan svensk tjänat en extra fjälldollar genom att sälja dyrt matfett över gränsen, har bloggar och nyhetssidor haft svårt att hålla minen.

En som däremot inte tyckt det varit särskilt kul är norrmannen och bloggaren Tommy. Han spelade in ett upprört och passionerat videobloggsavsnitt om saken, där han säger att han märkt att många amerikaner har kul åt det faktum att Norge inte har något smör. Han fortsätter med att upplysa om att det inte är egentligen alls är så kul, eftersom det smör han får nöja sig med nu inte ens nästan räcker till alla julkakor han tänkte baka. Han hotar också häcklarna med att bryta sig in i deras hem, och äta upp allt deras smör framför deras besvikna ansikten. Allt effektivt illustrerat det ödesdigert tomma smörpaket Tommy håller upp.

Den stakande engelskan och osminkade upprördheten Tommy visat upp har fått många att resa frågetecken om filmen verkligen är allvarligt menad. Han har hur som helst dubbats till den nya Chris Crocker, videobloggaren som blev internationellt känd efter att han i ett Youtubeklipp till stöd för Britney Spears snyftat ”Leave Britney Alone”. Filmklippet växer nu med tusentals visningar i minuten, och till Ajour säger Tommy att han menade allvar när han spelade in det.
- JA! Jag blev bara så otroligt less på att amerikanerna driver med smörkrisen.

Tommy är en ivrig videobloggare, och brukar brukar blanda in ämnen som engagerar honom i avsnitten. Nu i december har han en julkalender på sin blogg, där han lägger upp filmer varje dag. Så det blev ganska naturligt att ha med smörkrisen. Med just denna film ville ha tilltala de amerikaner som haft så roligt åt smörbristen i Norge.
- Jag menar, vad skulle DE göra om de inte hade smör? Eller ni svenskar, vad skulle ni göra om ni inte hade smör till era ”smørgossor” eller vad det heter? Tänk lite på det!
Ja, att vi ska tänka på hur det skulle kännas om vi själva saknade smör, och tänka två gånger innan vi skojar om sånt här nästa gång, det är vad Tommy skickar med såna som skämtar om smörkrisen.
- Utan smör blir ju inte julen samma sak.

Jag frågar Tommy om han kan förstå de som tycker att hans film är lustig, rolig och konstig, och till viss del håller han med.
- Men jag var på dåligt humör när jag filmade. Jag hade precis tappat en mascara i toaletten.
När jag mailade Tommy mina frågor hade hans film har fått över 80 000 visningar, när han svarade på mailet hade det 140 000, och i skrivande stund ligger klippet på snart 280 000 visningar. Har han märkt av uppmärksamheten i sin vardag?
- Jag har ju gjort filmer som fått fler visningar än så. Men inte på så kort tid. Det är klart jag får en del mail från amerikaner som vill skicka smör till mig. Och lite Facebook-requests från norska journalister.