Norska smörvideobloggaren: Jag var på dåligt humör

’https://www.youtube.com/watch?v=ub0GzU56YMA” frameborder=”0″ width=”560″ height=”315″>
Den pågående norska smörkrisen har roat och oroat världen över. Den vill säga, den har roat världen och oroat Norge. Medan en svart marknad utbrutit i Norge, och en och annan svensk tjänat en extra fjälldollar genom att sälja dyrt matfett över gränsen, har bloggar och nyhetssidor haft svårt att hålla minen.

En som däremot inte tyckt det varit särskilt kul är norrmannen och bloggaren Tommy. Han spelade in ett upprört och passionerat videobloggsavsnitt om saken, där han säger att han märkt att många amerikaner har kul åt det faktum att Norge inte har något smör. Han fortsätter med att upplysa om att det inte är egentligen alls är så kul, eftersom det smör han får nöja sig med nu inte ens nästan räcker till alla julkakor han tänkte baka. Han hotar också häcklarna med att bryta sig in i deras hem, och äta upp allt deras smör framför deras besvikna ansikten. Allt effektivt illustrerat det ödesdigert tomma smörpaket Tommy håller upp.
Den stakande engelskan och osminkade upprördheten Tommy visat upp har fått många att resa frågetecken om filmen verkligen är allvarligt menad. Han har hur som helst dubbats till den nya Chris Crocker, videobloggaren som blev internationellt känd efter att han i ett Youtubeklipp till stöd för Britney Spears snyftat ”Leave Britney Alone”. Filmklippet växer nu med tusentals visningar i minuten, och till Ajour säger Tommy att han menade allvar när han spelade in det.
– JA! Jag blev bara så otroligt less på att amerikanerna driver med smörkrisen.
Tommy är en ivrig videobloggare, och brukar brukar blanda in ämnen som engagerar honom i avsnitten. Nu i december har han en julkalender på sin blogg, där han lägger upp filmer varje dag. Så det blev ganska naturligt att ha med smörkrisen. Med just denna film ville ha tilltala de amerikaner som haft så roligt åt smörbristen i Norge.
– Jag menar, vad skulle DE göra om de inte hade smör? Eller ni svenskar, vad skulle ni göra om ni inte hade smör till era ”smørgossor” eller vad det heter? Tänk lite på det!
Ja, att vi ska tänka på hur det skulle kännas om vi själva saknade smör, och tänka två gånger innan vi skojar om sånt här nästa gång, det är vad Tommy skickar med såna som skämtar om smörkrisen.
– Utan smör blir ju inte julen samma sak.
Jag frågar Tommy om han kan förstå de som tycker att hans film är lustig, rolig och konstig, och till viss del håller han med.
– Men jag var på dåligt humör när jag filmade. Jag hade precis tappat en mascara i toaletten.
När jag mailade Tommy mina frågor hade hans film har fått över 80 000 visningar, när han svarade på mailet hade det 140 000, och i skrivande stund ligger klippet på snart 280 000 visningar. Har han märkt av uppmärksamheten i sin vardag?
– Jag har ju gjort filmer som fått fler visningar än så. Men inte på så kort tid. Det är klart jag får en del mail från amerikaner som vill skicka smör till mig. Och lite Facebook-requests från norska journalister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Linnea says:

  Om man tittar lite på hans andra videos blir det ju ganska uppenbart att det är på skoj…

  • Jack Werner says:

   Mycket möjligt. Men jag ville ändå ge honom möjligheten att själv berätta om han skojade eller ej. Och om han bara trollar totalt så tycker jag han gör det så snyggt att han lika gärna kan få lite mer utrymme för det.

   • Linnea says:

    ”Mycket möjligt. Men …”? Det är inte mycket möjligt, det ÄR så! 🙂
    Min poäng var att det låter i din artikel som om det är ”oklart” om det är på allvar eller inte. Och då kan det ju vara relevant för den som undrar (för det gör man ju 🙂 att få veta att nej, det är inte oklart, det är på skämt.

 2. Deeped says:

  Han är ju nästan lik Chris C också. Ruggigt 🙂

 3. David says:

  Dags att göra en update snart eller? Radiosilence i 2 dagar nu.

 4. Maria says:

  Det är lite kul att läsa på aftonbladet och andra hemsidor/bloggar i Sverige som har kommenterat på denna videon, där många tar det väldigt seriöst. Man man lätt kan gå in på tex vg.no och läsa allt om Tommy som bara är ett alias till Bjørnar Løberg, komiker, och om han kommer inte säga att detta är ett skämt tills amerikanarna själva kommer fram till det.
  http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=10024594

 5. Hurvida Tommy är ärlig eller inte i sina videos vet jag inte vad jag ska säga om. Men den påståda smörkrisen är i mina ögon en total mediahype runt ”lav karbo” som man kallar låg kallori dieter här i Norge. jag har varit i butiken var och varannan dag under hela december, och har väl någon gång upptäckt att det inte fanns smör just då, men det kommer ju in mer hela tiden. Det har inte varit ett problem att få tag i smör varken till marlagning eller till julbak.
  Det händer för lite i världen när sånt här är nyheter.

 6. Béatrice Karjalainen says:

  Vi har också haft smörkris. I en vecka var det omöjligt att köpa smör i Boden. Fick passa på i Luleå 4 mil bort. Så nog har även svenskar märkt av att det hela. Kunde dock inte riktigt förstå varför de gjorde grädde istället för smör. Hellre gräddkris, men å andra sidan kan man ju göra eget smör av grädde.