Nu jagar Radiotjänst dig med dator – så gör du för att slippa avgift

I början på året tillgängliggjorde SVT sina kanaler, live på nätet. Det innebär att alla med en dator och internetuppkoppling har tillgång till SVT, vilket i sin tur gör att dessa även tvingas betala tv-licens. Det berättade CS om tidigare i år och SVT bekräftade, men tydliggjorde att ägare med endast mobiltelefoner och internetuppkoppling inte kommer avgiftbeläggas. (uppdaterat:) Även mobiltelefonägare kommer att tvingas betala, enligt DI idag.
I veckan har Radiotjänst börjat implementera de nya riktlinjerna. I deras kontroller har de frågat om dator, surfplatta och internetuppkoppling och när det bekräftats direkt välkomnat dem som nya kunder.
Det spelar alltså ingen roll om du tittar på SVT på nätet eller inte, du har ändå skyldig att betala licens.
Men det finns sätt att komma undan. Radiotjänst kallar det ”plombering” och menar att om man omöjliggör – eller försvårar – för sin dator att ta del av SVT:s utbud på nätet, så kan man slippa avgift. Till IDG.se förklarar Radiotjänst att det kan handla om att be sin internetleverantör blockera SVT:s sajter, eller annat ”ospecifierat sätt stoppa mottagningarna”. Efter man utfört detta ”ospecifierade sätt” kan man skicka ett intyg till Radiotjänst om att en plombering har gjorts.
– Vi ställer inte krav på hur de gör, och kommer inte heller åka runt och kontrollera. Vi litar på människor och i synnerhet företagen. De har knappast köpt datorer för att de anställda ska se på tv, säger Carl-Gustav Johansson vd för Radiotjänst till IDG.
Johanna Nylander tydliggjorde problemet i det uttalandet ganska väl:


Men än viktigare i Radiotjänsts uttalande är att det alltså nu är fritt fram att vara kreativ. Givetvis har internet redan bjudit på en del lösningar. Varav den roligaste hittills måste vara Dan Nilssons:


Har du andra tips på hur man kan ”ospecifierat” plombera sin dator? Tipsa oss gärna.
Uppdaterat: Dan Nilsson har nu börjat sälja sin wellpapp-plombering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Andreas says:

  Bra inlägg!
  1) Kan man som privatperson också slippa TV-licensen om man ”plomberar” SVT:s tjänster?
  2) Måste man ”plombera” TV4 också?
  3) Måste internetleverantören ”plombera” det, eller kan man göra det själv i sin router? De har ju sagt att de inte kommer att ställa några krav.

  • Emanuel Karlsten says:

   Angående 1) så är det nog @radiotjanst som ska svara på det. Jag pingar dem!
   2) Nej, tv4 kan man titta på utan att betala licensavgift.
   3) Jag tycker du svarar på frågan själv, du kan nog plombera själv alltså.

   • Martin says:

    Litet förtydligande ang. 2) För att titta på TV-kanalen TV4 behövs en tv-mottagare, och den är licenspliktig (man måste betala). Däremot räknas inte TV4-play som en tv-utsändning, vilket gör att det inte klassificerar datorn som tv-mottagare. Man kan plocka ur signalmottagaren ur sin vanliga tv också, och därigenom slippa tv-licensen.

 2. O. says:

  Bahnhof erbjuder redan tjänsten ”TV-stopper,” en klart kreativ lösning. Komplett med intyg. http://bahnhof.se/priv/tvstopper
  (Inte menat som reklam).

 3. Måste man äga datorn? Om datorn man har tillhör jobbet, men är en laptop man ibland tar med hem..? Eller räcker det med att det finns en i hemmet?

  • Martin says:

   Det är ägaren av tv-mottagaren som krävs på licensavgiften. I teorin borde det göra att ”plomberingen” måste göras lokalt i laptopen och inte bara i nätverket, eftersom laptopen annars lätt kan anslutas till ett annat nät och fungera som tv-mottagare. Hmm.
   Men som svar på din fråga: företagsdatorn borde inte beröra dig eftersom du inte är ägare.

 4. Johan says:

  Men snälla lägg det bara på skatten så slipper vi alla luskande kufar i trappuppgångarna. Dessutom kan vi sänka avgiften eftersom Radiotjänst kostar ca 170 miljoner per år.

  • David says:

   Jag håller med. Regeringen utredde saken och deras rapport gav dessa nackdelar med en beskattad betalningsform:
   *Programföretagen förlorar den koppling till tv-tittarna och radiolyssnarna som nuvarande modell ger genom ett eget dotterbolag.
   *De som inte alls tar del av programföretagens verksamhet tvingas betala för något de inte efterfrågar. (Detta gäller dock i princip även idag i och med att radio- och tv-avgiften är obligatorisk för alla som innehar en tv-mottagare oavsett om man utnyttjar public service-företagens tjänster eller inte.)
   *En övervägande andel av cirka 2 miljoner hushåll, som enligt SCB har två eller flera personer över 18 år, kommer sannolikt att få en högre avgift än idag. Storleken på avgiften beror på personernas beskattningsbara inkomst.
   *Kiruna kommun förlorar en förhållandevis stor arbetsgivare i och med att RIKAB:s verksamhet avvecklas.
   (http://www.regeringen.se/sb/d/15600/a/198692)

   • David says:

    Dessutom kommer människor ifrågasätta objektiviteten på ett annat sätt när betalning sker genom staten.

 5. Bengt Svensson says:

  Fel information !!
  Nedanstående är saxat direkt från Rånartjänst i Kiruna ABs hemsida:
  En spärr av SVT Play eller någon annan webbsänd kanal från nätverksleverantören har ingen betydelse för avgiftsskyldigheten.
  Radiotjänst har noterat att en Internetoperatör – Bahnhof – erbjuder sina kunder en blockeringstjänst som tar bort webbutsändning från SVT. På sin hemsida instruerar man sina kunder om hur man går till väga. Förfaringssättet bottnar dock inte i gällande lagstiftning och vi vill därför förtydliga hur det hela hänger ihop.
  Det korrekta är att skyldigheten att betala radio och tv-avgiften inte är kopplad till SVT och public serviceutbudet. Radio- och tv-avgiften är en lagstadgad avgift som man är skyldig att betala om man innehar en avgiftspliktig apparat.

 6. bo says:

  Nu har de retat upp så många.De velar.Jag har skrivit på så många sajter.Jag har läst vad som skrivits.Skatt skapar bara ett konformistiskt samhälle.Nu har de 3 små skitpartierna i regeringen blivit desperata och kräver snabba lösningar.Ja skatt med andra ord.Mer skatt. Mer pengar till SVT,SR och UR. Fattar inte folk att det blir mycket mer pengar till dessa organisationer som i stället borde bantas.4 % till RIKAB det är normalt internationellt sett.En vansinnig budget på 16 miljarder sjukt.Då kan dessa KD,C ochFP fjantar i stort sett styra vad journalisterna gör.Varför tror ni att de vill ha statstelevision i Ryssland.Jag har redan skrivit på en av fjantarnas blogg.Nu har vi ett system som bygger på vad du uppger att du har.Det innebär att du kan ljuga.De är ett bolag och har ingen rätt att kräva uppgiter av din ISP.Det kräver fö ett brott som ger 2 års fängelse för att få ut de uppgifterna och endast till polis och åklagare.Hur tror du att de får uppgifter?Sociala nätverk så klart.Lägg ut hela ditt liv där så vet de allt.Använder du ditt riktiga namn på nätet.Du torskar igen.Hur tror du att de får ditt tel nr.Du har inte ett hemligt nr.ännu en tabbe.Om det står några skumma gubbar eller käringar utanför din dörr vem kan det vara?TV snokar,dörrknackare,delgivningsmän eller snutar. Endast snuten har rätt att tränga sig in och då med husrannsakan.Du ringer och avanmäler TV,dator,surfplattor och smartphones.Stulna,trasiga,sålda,bortskänkta.Jag är 58 år gammal och har aldrig betalt en tv licens i hela mitt liv.Jag hade en TV 87-92 för att kolla på video.Jag gillar inte TV och principen har varit så länge jag levt ingen TV ingen licens/asvgift/skatt..NEJ TILL SKATTFÖRTRYCK.Om en gubbe som är 78 år gammal och aldrig haft en tv i hela sitt liv skall betala licens/avgift/skatt på 1-2 % för att chatta,lyssna på gamla goda jazzlåtar,ringa,surfa lite så tycker jag att samhället är sjukt.Ni som är för media skatt har inte tänkt.Ni tiitar kanske för mycket på dumburken.FRA kan det vara bra.Vilken sorts samhälle vill ni leva i ? TV kontrollanter är loosers som jobbar på ackord.Var tuff och bestämd.Neka.SVT play är skit som bara funkar på vissa M$,Mac$ och Google$ operativsystem.

 7. Ayman says:

  Varför Radiotjänsten inte kolla de IP-adresser för de som logga in på SVT Live sändning sajt och kräver betalning från dem istället det här stor problematik. Finns många som inte tittar på tv:n alls. Det är inte invånare problem om SVT BESTÄMMER att sända live.

 8. ubbe ekstrand says:

  det är konstigt att radiotjänst gör reklam på tv ang hur mycket man får för ex antal kr per dag. jag har två funderingar. (ett.) man betalar för sin utrustning och inte för deras utbud menar de när man pratar med dem. även om man inte tittar på svt. lite halvknäppt anser jag. (2.) är det inte förbjudet och sända reklam på svt? tydligen inte när det gagnar dem,det tycker jag är konstigt.även under vissa sportsändningar visas det reklam på svt. tex programmet sponsras av osv. ni får rätta mig om jag har fel