'Oönskade' indiska flickor fick nystart med namnceremoni

I distriktet Satara i Indien deltog igår 285 flickor i en namnändringsceremoni där samtliga ändrade sina namn från “Nakusa” eller “Nakushi”, som betyder ”oönskad” på hindi, till ett namn de själva ville heta. Syftet var att uppmärksamma den diskriminering som förekommer mot kvinnor i Indien, där en hel del föräldrar föredrar att få pojkar istället för flickor. Detta är en oroväckande trend då antalet flickor var 927 på 1.000 pojkar i åldern upp till sex under 2001, men den siffran har sjunkit till 914 i år.
Problemet uppmärksammades tidigare i år, och orsaker som stora kostnader vid arrangerade giftermål (där brudens familj betalar) samt att killar anses vara mer försörjande och därmed en mindre börda (det finns dock regioner där detta problem inte förekommer). Även gulfländerna har stora problem med ration kvinnor/män och toppar listan före länder som Pakistan och Indien. (Wiki)
Mer läsning på Salon och BBC.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En kommentarFlest rösterSenasteÄldst

  1. Annika Lidne says:

    Problemet handlar inte bara om jämställdhet. Det handlar om internationell säkerhetspolitik också. Jag läste en av de främsta internationella säkerhetsbedömarna för några år sedan som uttalade sig att det enorma överskottet av unga lågutbildade män i Indien och Kina som aldrig kommer att kunna bilda familj är både ett internt och externt säkerhetshot. Dels därför att unga män, och i synnerhet de som har lite att förlora, är traditionellt de som startat revolutioner, dels därför att de är utmärkta som kanonmat, exempelvis i Kashmirkonflikten.