Upplopp i Göteborg efter att instagram-konto hängt ut flickor som horor

”detta hände just nu utanför bamba, ingen får gå ut ur skolan säger polisen, vi är tydligen inte säkra pic.twitter.com/DQ2EXu72”


Just nu pågår ett upplopp i Göteborg där hundratals skolungdomar samlats i stan.
Bakgrunden är ett instagramkonto som hängde ut flickor och pojkar som ”horor” i Göteborg. Instagramkontot publicerade bild på barnen – som alla var i skolåldern – och skrev detaljerade beskrivningar om vilka de påstås haft sex med.
Publiceringarna började redan för några dagar sedan, men spreds kraftigt under sena gårdagskvällen. Ajour har talat med internetforskaren Marcin de Kaminski som följde kontot på nära håll under natten. Han berättar att kontoinnehavaren, som var anonym, snart fick nya tips på ”horor” att hänga ut och publicera. Det gjorde kontoinnehavaren, men saken tog ytterligare skruv när kontoinnehavaren också hängde ut de som tipsade. Det provocerade ännu mer och kunskapen om kontot spred sig snabbt.
Många försökte ta reda på vem det var som låg bakom kontot och flera uppgifter florerade under gårdagsnatten. Enligt flera källor ska det ha varit upp till 50 personer utanför den persons hem som startade kontot under gårdagsnatten.
Instagramkontot stängdes ner och raderades under natten, men då var uppgifterna redan ute och långt spridda. Flera Facebooksidor har skapats som har kopierat alla instagramkontots uppgifter och fortsätter sprida bilder och sex-påståenden om barnen.
Det är också därför hundratals elever har tagit sig till Plusgymnasiet i centrala Göteborg i dag. Där påstås personen som startade kontot vara elev.
Fenomenet att skolelever hänger ut varandra är inte nytt. Redan i somras fanns en trend över hela Sverige där man skulle utse ”Skolans lammkött”. Men i Göteborg skruvades det ett varv och det publicerades även uppgifter om personens påstått lösaktiga, sexuella erfarenheter. Då som nu skapades flera parallella konton som gjorde det svårt att radera de uppgifter som spreds på nätet.
Uppdaterat 16:45 Under polisens presskonferens berättade man att man ännu inte gripit någon. Däremot har man hållt förhör med ”en person”. I flera medier har denna person uppgetts vara en 17-årig flicka. Polisen vädjade att allmänheten och media inte skulle dra några växlar på vilka polisen tar in på förhör. De poängterar att vem som helst kan starta ett konto på nätet i någon annans namn. Förundersökningen fortgår nu under sekretess. Polisen berättade också att allt nu var lugnt i Göteborg och att de redan på morgonen hade kännedom om att många unga skulle samlas vid den aktuella skolan.
Läs också: Det unika instagramupploppet är inget bevis för internets ondska
Här en videosekvens där man ser en person överfallas och snabbt bli påhoppad av flera andra. Enligt obekräftade uppgifter handlar det om en av personerna som tipsat om ”horor” till instagramkontot. Varning för starka bilder:

Här är en livesändning från en skolelev. Här sänder SVT live.
Här är ett klipp från upploppet