Det unika instagramupproret är inget bevis för internets ondska

Instagramupproret i Göteborg är unikt. Aldrig tidigare har så många svenskar samlats på så kort tid för att göra andra ont. Det ger många tankeställare om nätets snabbhet, samhället och vuxnas ansvar för att motverka mobbing.
Men ännu viktigare är det att komma ihåg att det onda upploppet inte kan skyllas på internet.
För även om det är unikt att en nätmobb fick ett sådant fysiskt utlopp – och i sådan volym – har det hänt massor av gånger tidigare, med positiva förtecken.
Minns samlingen på Sergels torg efter riksdagsvalet 2010. Utan att någon redaktion hann förstå det samlades tiotusentals i en manifestation mot rasism och att Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen.
Minns samlingen på torg över hela landet när nätaktivister protesterade mot Acta-avtalet. På forum och bloggar samordnades talarlistor och stora skaror samlades för att uttrycka att det inte var ok att staten övervakar oss på nätet.
Och betänk alla flashmobbar. Senast för några månader sedan samlades hundratals för att bara dansa ihop under tre minuter till internethiten Gangnam style.
När vi nu för första gången i Sverige får en stor, fysisk hatmobb kan vi därför inte prata om nätet som en plats för hat. Det är bara vårt gamla vanliga samhälle som återfötts i digital kropp. Kanske borde vi istället inse att de verktyg vi har att överblicka och sprida kunskap också kan användas för att motverka det onda som skrivs och publiceras. Hur enkelt det är för var och en att utöva civilkurage. Hur lite det finns att förlora.
När vi ser vidrigheter på nätet finns så många sätt att säga ifrån. Och till och med det minsta betyder något.
På varje stor social medie-sajt finns anmälningsfunktioner. På varje status, bild och grupp kan du klicka ”anmäl” och därmed hjälpa ägaren att ta bort bilder och blockera användare. Men för att anmälningarna ens ska nå sajter som Facebook med en miljard aktiva användare, behöver anmälningarna nå volym. Vi behöver helt enkelt vara många som trycker på ”anmäl”. Är vi tillräckligt många dyker det upp som en prioritet och hanteras skyndsamt.
Det är nu ingen garant för att saker försvinner. Det behövs många fler som säger ifrån och anmäler på andra sätt. Som internetforskaren Marcin de Kaminski gjorde i natt. Han var en av de tidiga som såg hur publiceringarna spreds, hur hoten ökade, hur hatet började formas till i ett organiserat kaos. Han tog kontakt med polisen, socialtjänsten och de skolor där de uthängda eleverna gick. Kanske hjälpte det myndigheter att vara något mer förberedda. Kanske hjälpte det, om inte annat, myndigheter att förstå att ta sådana anmälningar på större allvar nästa gång.
Det hade för många varit en självklar sak att gå emellan och göra vad vi kunde om vi såg mobbing hända i vår närhet. Det är dags att det blir lika självklart att göra det på nätet.
Här läser du mer om bakgrunden till Instagramupploppet i Göteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Dan Lolax says:

  Håller med, men vill tillägga det här: uppdelningar i gammalt och nytt, i ont och gott, i bra och dåligt etc. är inte nya men i diskussioner om nätet, sociala medier, ny teknik osv. tenderar det nya att klumpas ihop med det som är bra – och ofta genom att det gamla beskrivs som dåligt. I Finland, kanske i Sverige, har nya mediers förträfflighet förts fram ofta genom att gammelmedia beskrivits som dålig, som en relik från en gången tid då nyhetsrapporteringen av enspårig och berättad von oben. Skillnaden man borde göra är mellan dålig och bra journalistik, inte gammal och ny. Efter att du gett positiva exempel på vad vi kan åstadkomma med hjälp av nätet skriver du om Göteborgsupproret: ”Det är bara vårt gamla vanliga samhälle som återfötts i digital lekamen.” Men det är lika mycket vårt gamla samhälle som var framme i dina positiva exempel. Min poäng är säkert likt din: Hela vårt samhälle – med vårtor och allt – återspeglas i nätet och det är utgående från det som vi ska tala om det som sker: i positiva eller negativa ordalag men aldrig som om det dök upp ur tomma intet, förorsakat av nätet självt.

 2. Kjerstin Fogelklou says:

  Du har så rätt! Det är så lätt att hamna i flathetens träsk – ”Ingen annan säger ju nått”, ”varför ska jag sticka ut hakan” (jag kanske får en smäll!). Jag vågar protestera – men jag vill väldans gärna att andra följer efter!

  • Skeptisk says:

   Vad är det du protesterar emot?
   Du jobbar väl på kommunen (SDN) vad har du för ansvar för det som händer. Sociala orättvisor? Utanförskap?
   Alla kan ju inte bara protestera, någon måste ju GÖRA något..

 3. r says:

  Jonas Holmberg replikerar bra på twitter på Karlstens bajsnödiga ”internet är visst bra”-försvarstal.
  http://kwout.com/cutout/y/rm/8h/rwd_bor.jpg

  • Jag tycker knappast jag är blind för att tekniken hjälpt till? Min stora poäng är bara att det är unikt att det tar sådana onda, fysiska utlopp i volym. Det har vi bara sett göras för goda saker förut.
   Och efterföljande – självklara – poäng är att allt handlar om människor. Oavsett gott eller ont.

 4. Skeptisk says:

  Bra synpunkter, internet är självklart vare sig gott eller ont.
  Vill man ge en ännu mer komplex bild, för att verkligen sabba Emanuels självbild av internet som ”gott” så användes ju ”sociala medier” i viss utsträckning (om än inte alls i lika stor utsträckning som människor som Emanuel vill ge sken av) under den ”arabiska våren” som var både våldsam och”god”..
  Så våld kanske inte alltid är fel, klarar vi en så komplex frågeställning..?

 5. Kalle says:

  Att kalla dom som har ”protesterat” svenskar är ju helt efterblivet.
  Anledningen till att dom var där var för att se blod, vilket även dom säger.

  • Skeptisk says:

   Vad ska vi kalla dom då?
   Det här är ju ett svenskt Aurora eller Sandy Hook, det är symptom på/i ett sjukt samhälle.
   Alla distanserar sig såklart från allt dåligt, precis som Du och Emanuel Karlsten gör, det är alltid ”någon annan” som är ond och gör dåliga saker, du/ni gör såklart allt rätt, och det bästa är att göra ingenting, då gör man allt rätt.
   Det här, livet, jorden, MÅSTE vara en datorsimulation, vi kan inte ha blivit såhär korkade.

 6. Findus says:

  Aftonbladet kallar kungen för horkarl, mediaetablisemanget jublar.
  Ungdomar kallar varandra för hora, mediaetablisemanget förfäras.

 7. dåren says:

  Internet är det nya gammelmedia.