Veckans måsteläsning tredje veckan i januari


Allmänt:
Upprördheten har varit stor över nyheten att bemanningsföretaget Proffice har i uppdrag att besluta om de kommande lärarlegitimationerna. Och vad gäller skolpolitik så säger detta en hel del om tillståndet för den svenska skolan. Personligen anser jag att det är fullständigt orimligt att tillstånd att driva friskola kan säljas till den som är intresserad på Blocket, av alla ställen. (som Fredrik påpekar i kommentaren här verkar det ha varit en kupp för att skapa debatt, vilket inte förtar det orimliga i att möjligheten existerar)

Socialdemokraterna har fått mycket uppmärksamhet i veckan. Det började med nya siffror som visar att sossarna aldrig haft så dåligt väljarstöd som idag. Utifrån det och vad som hänt senare under veckan vet man inte om man ska skratta eller gråta åt Åsa Linderborg när hon skriver att Juholt är den förste partiledaren på 20 år som kommer att presentera ett 45-procentsparti. Sedan kom nya lögnanklagelser mot partiledare Juholt. Per Wirtén skrev sedan en kortfattad och bra förklaring till varför Juholt borde avgå. Även Juholts egna gjorde klart att de tappat tålamodet. Samtidigt har det självklart raljerats en del. Johnny Olsson gör det bäst. När så avgångsbeskedet kom igår skrev Eric Sundström snabbt ihop sin analys om varför det gick som det gick för den kortvarige ledaren.
Fartygsolyckan i Italien har knappast undgått någon. I samband med rapportering av densamma förekom en del olämpliga annonsplaceringar. En annan uppmärksammad text i samband med olyckan var en Newsmillartikel av Pär Ström som tycker att män ska få billigare båtbiljetter så länge kvinnor och barn prioriteras till livbåtarna. Förutom det mest uppseendeveckande i hela händelsen – nämligen kaptenen som flydde skeppet. Här är hans konversation med kustbevakningen.
Jag har tidigare berömt SvDs Faktakollen, och gör det igen. Denna gång har de granskat Reinfeldts påstående att Sverige är det enda europeiska landet som haft överskott de senaste två åren. Något som visade sig inte stämma.
Det är tio år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen pappa. Det uppmärksammades runt om i landet med olika manifestationer för att uppmärksamma hedersvåld. Samtidigt uppstod också en debatt om hedersvåldets vara eller icke vara, bland annat tog Feministiskt initiativ avstånd från begreppet. Rakel Chukri på Sydsvenskan sammanfattar debatten bra.
Och så har vi fått årets första cancerlarm. Den här gången är det rött kött och charkuteriprodukter vi ska akta oss för.
Internet:
SOPA har varit högaktuellt under veckan, dels genom de världsomspännande protesterna mot lagen, dels för att beslutet sköts upp. Här förklarar Clay Shirky varför SOPA är en dålig idé:

Paulo Coelho är bara en av alla som skrivit om sin syn på SOPA. Mark Zuckerberg en annan.
Under onsdagen stängde bland andra Wikipedia ner hela sajten i protest mot SOPA. Twitterkontot @herpderpedia har retweetat ett gäng tweets från upprörda människor, varav många inte alls förstått varför Wikipedia låg nere. Tweetsen säger också mycket om vilken enorm betydelse Wikipedia har för människors vardagsliv, och studier.
Samtidigt, i Sverige, visar det sig att FRA brister på alldeles för många punkter för att det ska vara ens i närheten av acceptabelt. Och det är en gåta att detta inte får större uppmärksamhet än det får.
Rasmus Fleischer om det orimliga och det rimliga i samband med bibliotekens utlåning av e-böcker. Intressant problematik, läs!
Google visar upp ett vinstras som ska ha chockat analytikerna.
Aitellu presenterade en undersökning av det svenska twittrandet. Den gör gällande att det finns drygt 150 000 svenska twitterkonton, varav många inaktiva. Själv pratade jag Twitter och refererade till undersökningen med Fredrik Virtanen och Kikki Danielsson i P4 Extra.
Internet är fascinerande. Innan internet hade detta aldrig hänt: att en fem år gammal artikel börjar cirkulera, delas, uppröra och skapa ny diskussion.
Media:
Kaliber i Sveriges Radio har granskat arbetsmarknaden. Förra söndagen sändes programmet om hur nya villkor drabbar arbetstagare med osäkra anställningar. Det är vikarier, visstidsanställda, projektanställda och olika frilanslösningar som skapar otrygghet hos många i jämförelse med att ha en trygg tillsvidareanställning. I samband med Kalibers reportage stoppades en intervju med Linn Ohlsson, vars anställning vid SR just nu är föremål för arbetsdomstolen. Medierna i P1 tog upp fallet, och lät en utomstående person – Bo Holmström – vara reporter. Här kan du lyssna på intervjun som stoppades.
Förutom diskussionen om huruvida Juholt är en lämplig partiledare eller ej har det pågått en parallell debatt om det påstådda mediedrev som drivit Julholt till hans avgång. Det skapades en egen hashtag – drev68 – på Twitter, och några aktivister hängde utanför Sveavägen 68 med skyltar som syntes i tevesändningarna från platsen. Daniel Swedin skrev en utomordentlig handledning för dem som ville delta i drevet, och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har skrivit ett helt otroligt blogginlägg om rent praktiska omständigheter kring bevakningen av sossarnas högkvarter.
Övrigt:
Den här texten har hyllats av väldigt många personer i mitt flöde. Jag brukar vanligtvis gilla vad Kristofer Andersson skriver, men måste erkänna att detta förstår jag inte alls. Välskrivet – ja. Men jag ser inte poängen som många andra tycks se. Jag får veta att Andersson lägger sina pengar på dyra skosnören och skor som skapar hallucinationer:

”När jag snör på mig skorna kan jag se de båda floderna Asahi och Yoshii rinna genom staden. Om jag blundar kan jag känna doften av körsbärsblommorna som nyss har slagit ut i stadens största park Kakuzan.Den som känner sig manad får gärna förklara för mig.”

Aftonbladet har gjort en ganska rolig men också lite sorglig lista över de hundra mest maktlösa i Sverige.
Jag orkar inte länka till Marcus Birro. Men jag orkar länka till Eric Rosén, som bestämt tar bladet från munnen om den självömkande krönikören.
Avslutningsvis kan jag inte låta bli att imponeras över den tid vissa lägger ner på absolut ingenting:

Hello from ant1mat3rie on Vimeo.

Vad har jag missat? Fyll gärna på i kommentarsfältet!